אחד האתגרים הגדולים ביותר של צה"ל הוא הקפיצה הטכנולוגית של ארגוני הטרור. רחפנים, כלי טיס בלתי מאוישים וטילי שיוט הם דוגמאות לכלי נשק שבעבר הופעלו רק בידי צבאות מאורגנים, והיום נמצאים ברשות חיזבאללה וחמאס. צה"ל מתמודד עם האתגר באמצעות פתרון חדשני ויצירתי – לוחמה אלקטרונית מאפשרת להפיל כלי טיס במעופם ולשבש את מסלולם של טילי האויב בלי ירייה אחת.
המושג עליונות ספקטראלית הפך בשנים האחרונות קריטי עבור צה"ל. "לוחמי הספקטרום" של צה"ל דואגים שהאויב לא יוכל לשדר, לקלוט או להפעיל טכנולוגיה ואמל"ח מתקדמים, ובכוחם להכריע קרבות ללא אש. הלוחמה האלקטרונית לא מוגבלת רק למאמצי ההגנה – צה"ל פוגע באמצעותה באפקטיביות המבצעית של חימוש מדויק של האויב ומונע ממנו לפגוע במטרות בישראל.
הרעיון מאחורי הכלי החדש הוא בניית מערכות אנרגיה אלקטרומגנטיות שיכולות לנטרל את התשתיות של האויב ואמצעיו הפועלים בספקטרום האלקטרומגנטי. העליונות בתחום זה מושגת באמצעות רישות המרחב בכמות גדולה של סנסורים - בים, באוויר וביבשה - ועיבוד המידע הנאסף לכדי תמונת מצב ספקטראלית במרחב הלחימה. המידע שנצבר מסייע בחשיפת האויב ובהשמדת מערכותיו האלקטרוניות.
הממד הספקטראלי הפך לזירת לחימה שלמה נוספת. הספקטרום מהווה את אחד המרכיבים המרכזיים של סביבת המידע ומתקיימת בו פעילות רבה שגוברת ככל שמתפתחות טכנולוגיות המידע. הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי הגדיר את המושג "עליונות בספקטרום" באופן הזה: "הבטחת רציפות הפעולה של צה"ל בספקטרום ביחס לאיומי אויב ולהפרעות הדדיות ושלילת יכולת האויב להשתמש בתווך נגדנו ולצרכיו. כמו כן, מימוש התווך כממד חשיפה ותקיפה כלפי האויב".
ישראל אינה המדינה הראשונה או היחידה בעולם שמשתמשת בלוחמה אלקטרונית מהסוג הזה. ב-2018 סוריה טענה שיירטה 71 טילים של ארה"ב, צרפת ובריטניה באמצעות מערכות לוחמה אלקטרונית שנפרסו באזור מבעוד מועד ושיבשו את ראשי הביות של הטילים ומנעו מהם להגיע ליעדם. לפני שנתיים טיסות אזרחיות רבות לישראל חוו הפרעות בניווט בעת הנחיתה בנמל התעופה בן-גוריון בעקבות פעילות של הצבא הרוסי שהפעיל מערכות שיבוש לתקשורת ניווט לווייני לשם הגנה על כוחותיו ומתקניו בסוריה.
בצה"ל לא נשארו מאחור. התעשיות הביטחוניות הישראליות מפתחות מערכות לוחמה אלקטרונית מתקדמות שמופעלות ביבשה, מכלי טיס ומכלי שיט. זה מאפשר חסימה, שיבוש ונטרול של ניסיונות תקיפה בידי נשק מדויק שיש לארגוני הטרור בעזה ובלבנון. העובדה שחמאס וחיזבאללה הולכים ומתבססים על מערכים ואמצעי לחימה טכנולוגיים מביאה לעלייה בהכרת החשיבות של תחום הלוחמה האלקטרונית ומאפשרת לפגוע בטרור באמצעים "רכים", מבלי להשאיר חותם או לייצר נזק אגבי.
צה"ל מפעיל יכולות לחימה אלקטרונית באופן שוטף, כשהוא פועל על פי פרסומים זרים בסוריה ובלבנון כדי למנוע שיגור מל"טים ורחפנים לשטח ישראל. הסיכון שבהפעלת האמצעים החדשים הוא שהיא תגרום לאויב ללמוד את יכולות צה"ל ולהשתפר בעצמו.
בכל רחבי העולם ניתן לראות שהלחימה הקונבנציונלית מפנה את מקומה ללוחמה אלקטרונית מתקדמת. במלחמה באוקראינה צורת הלחימה החדשה הגיעה לשדה הקרב בין המעצמות. היכולת להשיג יתרון אסטרטגי בתחום הלוחמה האלקטרונית, שינטרל את המערכות ההגנתיות וההתקפיות של הצד השני בטווחים של מאות קילומטרים - יכולה להכריע מלחמות ועימותים.