אחרי כניסתה של הפסקת האש לתוקף ולילה שקט שעבר על הדרום גורמים מדיניים בכירים טוענים הבוקר (שני) כי גם אם הפסקת האש לא החלה בדיוק ב-23:30, "זה קרה גם בעבר". אותם גורמים התייחסו לדיווחים על הסכמת ישראל לדון בשחרור אסירי ג'יהאד שנעצרו, למדיניות מול חמאס ש"לא השתנתה", ורמזו על התקדמות אפשרית בסוגיית השבויים והנעדרים.
על פי הגורמים הבכירים, ישראל לא הסכימה לשחרור של אף אחד משני העצורים שהמצרים ציינו במסגרת ההסכם להפסקת האש, לא של עוואדה ולא של א-סעדי. המצרים התעניינו במצבם של העצורים, וביקשו שישראל תאפשר דיאלוג בסוגיה. עם זאת, בישראל טוענים כי זו סוגיה רגישה מאוד, וכי אין התחייבות מצד ישראל לשחרורם של העצורים.
על פי הגורמים הבכירים, מה שאפשר לצאת למבצע היה הבנה שהאירוע הולך להיות מול הג'יהאד האיסלאמי בלבד ושחמאס לא יצטרף. אז התקבלה החלטה אחרי הערכת מצב של רה"מ יאיר לפיד, שר הביטחון בני גנץ ורה"מ החליפי נפתלי בנט, לפעול בצורה ממוקדת ברגע שהייתה אפשרות לסיכול לפעולה, כלומר לפעול מול פעילות קונקרטית לפגיעה. בנוסף הייתה הזדמנות לפעול נגד מפקד המרחב הצפוני של הג'יהאד, ג'עברי, ולכן הוחלט לפעול ביום שישי אחר הצוהריים.
"במהלך כל הימים האלה האצבע הייתה על הדופק מול כל המתווכים: המצרים, הקטרים, והקהילה הבין-לאומית בדגש על האמריקנים", מסרו הגורמים המדיניים. "הם ידעו על כל מרכיב בקבלת ההחלטות שלנו וידעו לראות את המאמצים להימנע מפעולה ואת הכוונה שלנו לעשות אותה מצומצמת ככל הניתן, וכל הדברים האלה הוכיחו את עצמם. לראש הממשלה היה מאוד חשוב מרכיב ההבנה של המציאות כדי שיהיה אפשר להסביר את ההחלטה ללכת למערכה בתקופה של מערכת בחירות, ולכן פעלנו באופן שפעלנו. השקיפות הזו הועילה לנו גם בפאזת הסיום".
לדברי הגורמים הבכירים, המגעים להגיע להפסקת אש התחילו כבר בשבת. "ידענו לזהות שהג'יהאד האיסלאמי לא מצליח לחולל את מה שהוא רוצה, הפגיעות בו היו משמעותיות, ואף על פי שנח'אלה נמצא בטהראן, מקום שלא מקל על היכולת שלו לתת הנחיה לסיים, בכל זאת הלחץ עשה את שלו להבין שגם הם רוצים לסיים את זה".
"התיווך המצרי היה מאוד אינטנסיבי, הקשר היה מאוד הדוק ובסופו של דבר התוצאה הסופית היא תוצאה טובה" הוסיפו הגורמים. "הייתה במהלך שבת בלילה, במוצאי השבת, פאזה שבה מה שיכול היה לעמוד על הפרק זו הפסקה הומניטרית. זו לא הייתה המדיניות של רה"מ ושר הביטחון שרצו הפסקת אש מלאה. אתמול בבוקר הג'יהאד האיסלאמי ירה לכיוון ירושלים ואל מול הדבר הזה אמרנו שנגיע להפסקת אש, אבל רק להפסקת אש מלאה. לא התבצעו פעולות של הכנסת סולר ודברים אחרים לפני זה. זה לקח כמה שעות יותר ממה שרצינו, חשבנו שזה יכול להתחיל כבר אחר הצוהריים אבל בסופו של דבר הצדדים השונים היו צריכים למצות את התנועות האחרונות במחול הקרבי הזה, והפסקת האש נכנסה לתוקפה ב-23:30".
בזמן המבצע דיברו רה"מ ושר הביטחון מספר רב של פעמים ביום, נוסף על פגישות פנים אל פנים שבהן הגיעו לידי הכרעות. הגורמים הבכירים ציינו את "התרומה המכרעת" של רה"מ החליפי נפתלי בנט שהשתתף בכמה ישיבות דרמטיות. "כינסנו את הקבינט במוצאי שבת כדי לוודא שכולם נמצאים על אותו הדף והעקרונות שאנחנו חותרים לסיום מקובלים על כל שרי הקבינט. הייתה עבודה בין-ארגונית חשובה של כולם, זה מייצג את העבודה שלנו בשנה האחרונה. הגם שיש תמיד דעות שונות - אנו מסוגלים לסנכרן בין כל הארגונים, צה"ל שנשא עליו את עיקר נטל הלחימה, השב"כ, המשטרה - בעיקר בירושלים אבל גם בעוטף, מל"ל, מוסד, משרד החוץ, שולחן עגול מאוד הדוק וטוב, והתוצאות בהתאם".
במענה על השאלות ציינו הגורמים כי המדיניות מול חמאס לא השתנתה: "אין לנו קשר ישיר עם חמאס. יש לנו קשר דרך מתווכים ויש לנו מודיעין". הגורמים הוסיפו כי ההבנה שחמאס לא מעוניין בסבב הייתה מרכיב מאוד חשוב בקבלת ההחלטות. "לאורך הימים האלה עשינו כל הזמן השוואות לחגורה שחורה. אבל ההשוואה לא נכונה כי בחגורה שחורה יצאו למבצע מתוך הבנה שחמאס יכול להיגרר".
"זה לא המצב כאן: ידענו בסבירות גבוהה שחמאס לא ייכנס. זו אחת הסיבות שיצאנו לפעילות", המשיכו הגורמים הבכירים. "אנחנו מאוד שמחים שהם לא נכנסו לסבב ולא גררו אותנו למערכה יותר רחבה ממה שרצינו אבל לא לממש את האחריות לשלוט בג'יהאד האיסלאמי ולמנוע אסקלציה - זו כן ציפייה שיש לנו ממי שהוא ריבון בשטח. גם התוצאות של שומר חומות, גם התמריצים הכלכליים שהיו מאוד חשובים לאוכלוסייה, וראינו את החשיבות של זה לאוכלוסייה. אנחנו בהחלט מודעים לזה שיש פה הזדמנות ביום שאחרי - ואנחנו רוצים לפעול לא לפספס אותה. ההצעות של חמאס בנוגע לשבויים והנעדרים משמשות גם מנוף מדיני, אבל ברור שאת הסיטואציה האחרונה אנחנו רוצים לקחת קדימה ולא להסתפק רק בשקט מול הג'יהאד".
על המגעים להפסקת האש אמרו הגורמים: "בהחלט התנהלו מגעים מול כל השחקנים מאחורי הקלעים. לקטרים היה תפקיד חשוב בתור שחקן שמשדר יציבות בהיבטים הכלכליים, אבל בראש ובראשונה אלו המצרים, שלהם יכולת השפעה גדולה גם על חמאס וגם על הגא"פ. האמריקנים היו בתמונה ונתנו את הרוח הגבית שלהם. על התמיכה שלהם אפשר ללמוד מאוד מההצהרה של הבית הלבן ששחררו הלילה, שבה הם מתייחסים גם לדרך שבה ישראל פעלה וגם לאופן שבו המבצע הסתיים. הייתה פה עבודה ישירה מול המצרים, לא צריכים מולם שום מתווכים וזה הוכיח את עצמו".
"היה חשש שחמאס יצטרף בשלב מסוים, אבל בסך הכול ההערכות המודיעיניות והערכת המצב השתבשה. זה לא עבר איזשהו שלב שחשבנו שזה יצא משליטה אבל זו אחת הסיבות שהיה חשוב לנו לסיים את זה בזמן. אירועים כמו פגיעות בג'באליא ופגיעות מאתמול הן דבר שהשפיע על היכולת של חמאס להיכנס או לא להיכנס". בנוסף נטען כי הופעל לחץ של חמאס על הגא"פ שלא להמשיך את האש כי זה מסכן את האוכלוסייה, והמצרים דאגו שזה יקרה.
על סוגיית השבויים והנעדרים נטען כי הנושא "נמצא במקום גבוה בסדר העדיפויות". אחד הגורמים הבכירים רמז שהוא ורה"מ עוסקים בזה באופן אישי כל אחד. "אנחנו פועלים כדי למצות כל אפשרות שיש לנו להביא את העניין לפתרון. האיתותים שקיבלנו מחמאס נקלטו בשבועיים האחרונים ואני לא רוצה להרחיב מעבר לזה".