חיזבאללה פרסם אתמול (ראשון) סרטון שבו לכאורה נראה אחד המל"טים ששוגר מעל אסדת הגז "כריש". במערכת הביטחון מעריכים שמדובר בסרטון מזויף, שמצביע על הלחץ הגדול של חיזבאללה להציג הישג – גם אם תודעתי, ושולח מסר של אזהרה.
סיקור N12 בנושא:
- לוחמה פסיכולוגית - ו"פייק"? מתחזקת ההערכה: הסרטון שפרסם חיזבאללה מזויף
- לוחמה פסיכולוגית: חיזבאללה מפרסם תיעוד של אסדת כריש מהמל"ט שיורט
- רה"מ חדש ולחץ איראני: למה חיזבאללה ניסה דווקא עכשיו לייצר הישג תודעתי?
- הותר לפרסום: ישראל יירטה 3 מל"טים של חיזבאללה מעל אסדת כריש
האסדה נחשבת לנכס האסטרטגי החשוב ביותר של ישראל, ופגיעה בו עלולה למנוע אספקת חשמל סדירה לתושבי המדינה. בצה"ל ידעו שהצבת האסדה במים הכלכליים של ישראל תהפוך את האזור למוקד חיכוך עם חיזבאללה – ונערכו בהתאם עם יכולות הגנה ויירוט. "הטיל עובר מעקב גם על ידי מערכות הגילוי המתקדמות שיש לנו בספינה", מסביר סא"ל עומר רבינר, מפקד ספינת אח"י אילת של חיל הים. "הן מזהות ומאתרות את כלי הטיס של האויב, והשילוב הזה מוביל לכך שאנחנו יודעים להגיד בכל נקודה ובכל רגע מה קורה עם המערכות שלנו".
בצה"ל הוחלט גם לאסור שיט ברדיוס של כ-1,500 מטרים מסביב לאסדה - לכל כלי שיט. בנוסף, הוצבו מכ"מים על האסדה לאיתור כלי שיט וטיס, רחפנים מסיירים לאתר סירות נפץ מהירות וכן הוצבו חיישנים תת-ימיים שיכולים לאתר צוללנים וצוללות ננסיות אם ינסו לפגוע באסדה.
במערכת הביטחון נערכים לאפשרות שחיזבאללה ימשיך לנסות לשגר מל"טים לעבר המים הכלכליים של ישראל, על רקע המשא ומתן עם לבנון על קביעת קו הגבול הימי. "חיזבאללה ממשיך בדרך הטרור ופוגע ביכולת של לבנון להגיע להסכם על הגבול הימי", אמר ראש הממשלה יאיר לפיד. "ישראל תמשיך להגן על עצמה, על אזרחיה ועל נכסיה".
משא ומתן בשעת כאוס
בשעה שמעל אסדות הגז מרחפים טילים, על שולחן המשא ומתן מונחים מיליארדי דולרים – גם על מאגר כריש וגם על מאגר פוטנציאלי שנמצא בצד הלבנוני. עם זאת, חשוב להדגיש כי לישראל אין כוונה להימנע מלהפיק את הגז באסדת כריש – וזה מקובל עם על הצד האמריקני. כמו כן, בישראל נוטים לדחות את הצעת הפשרה של המתווך האמריקני עמוס הוכשטיין, שהמליץ שלשנות את קו הגבול הימי בין ישראל ללבנון וליצור פיתול בצורת האות S, באופן שישאיר בידי הלבנונים הרבה יותר ממה שמגיע להם.
ההצעה הלבנונית נקראת "קו 23". היא משאירה את מאגר תנין בישראל ומציבה את קו הגבול מעט דרומה יותר מאשר שישראל הייתה רוצה. עם זאת, הלבנונים העלו במהלך המו"מ דרישה חדשה בשם "קו 29" – הרבה יותר דרומה. זאת, בלי שהנשיא שלהם מוכן לחתום על זה כצו ובלי שהם מפקידים את זה למועצת הביטחון.
ההצעה החדשה הוסיפה בין 800-700 קמ"ר לשטח לבנון, באופן שבו כחצי ממאגר כריש יהיה בשטחה. החשש של הלבנונים הוא שאם ישראל תתחיל לקדוח בכריש, היא תפיק גז שלכאורה שייך לה. הלבנונים נמצאים בימים אלה במצב משתק, שכן אין להם את יכולת להרכיב ממשלה כי חיזבאללה איבד את הרוב בפרלמנט, הם לא יכולים לבחור נשיא חדש – והנשיא הנוכחי מסרב להסתמך על דרישות התושבים במדינה שלו עצמו.
כל אלה צפויים להעלות את מפלס המתח באזור. נסראללה ימשיך לנסות לדחוק בישראל, אולם לא בטוח שהפלת המל"טים היא סוף פסוק מבחינת מערכת הביטחון – ואולי, לא נאמרה עדיין המילה האחרונה.