זוכרים את הנופלים: ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ השתתפו הערב (ראשון) בטקס האזכרה הממלכתי לחללי מערכת "צוק איתן" בבית העלמין הצבאי בהר הרצל - במלאת שמונה שנים למבצע. זהו הטקס הממלכתי הראשון של לפיד כראש ממשלה ובדבריו התייחס למערכה הממושכת עם ארגון הטרור חמאס ולמחויבות של המדינה להשבת החללים הדר גולדין ואורון שאול ז"ל.
ראש הממשלה לפיד אמר בפתח דבריו: "שמונה שנים עברו מאז אותם חמישים ימים קשים, בהם לחם צה"ל בעזה במבצע צוק איתן. חמישים ימים בהם פגעו כוחותינו פגיעה קשה בתשתיות הטרור, וגם ימים בהם ספגנו אבדות כבדות בחזית ובעורף. במלחמה מול חמאס, ארגון טרור אכזר ורצחני, אנחנו לא רק הצודקים אלא גם החזקים. הצבא הטוב במזרח התיכון, הטכנולוגיה המתקדמת, לצד העוצמה המדינית והכלכלית שלנו, הם הערובה לביטחוננו".
"הייתי חבר קבינט בזמן 'צוק איתן'. שום דבר בחיים לא מכין אותך לרגע הזה שבו אתה שולח צבא לקרב", סיפר לפיד. "כל מי שלא חזר צרוב בנשמה של כולנו. יש לנו מחוייבות קדושה להחזיר לקבר ישראל את חללינו, הדר גולדין ואורון שאול זכרם לברכה. מדינת ישראל חבה את ביטחונה, דור אחר דור, לגיבורים שלה. לשבעים חללי צוק איתן, לכל אחד ואחת מחללי מערכות ישראל. גם למי שלחמו בעוז וזכו לחזור הביתה בשלום. הם חומת המגן האמיתית, הם כיפת הברזל שלנו".
"בשנה האחרונה נקטה ממשלת ישראל במדיניות של אפס סבלנות כלפי הטרור מעזה", המשיך רה"מ. "כל פעילות עוינת, זכתה לתגובה מיידית שהבהירה לאויב - איתנו לא מתעסקים. המדיניות הזו בוצעה במקצועיות על ידי כוחות הביטחון, והוכיחה את עצמה. תופעות שנראו כגזירת גורל, כמו בלוני התבערה, מזוודות הדולרים וטפטופי הירי מהרצועה, נפסקו כמעט לחלוטין".
"כדי למנוע את צוק איתן הבא על מדינת ישראל להקפיד על שני עקרונות: הראשון, כאמור, הוא אפס סבלנות לטרור, אפס הכלה של ירי או פגיעה בישראלים. את הקמים להרגנו נשכים להרוג. העקרון השני, הוא שצריך לגרום להם, לאוכלוסייה האזרחית בעזה להבין שאפשר לחיות אחרת. ללחוץ על החמאס להפסיק את הירי על ישראל. לשם כך הרחבנו את רישיונות העבודה בישראל של תושבי עזה, ואנחנו ממשיכים לקדם את מתווה 'כלכלה תמורת בטחון'".
"כבר זמן רב שתי החלופות היחידות שנמצאות על השולחן הן כיבוש עזה או סבבי לחימה בלתי נגמרים. תפקידנו למצוא אפשרויות טובות יותר", הצהיר רה"מ לפיד. "עוצמתו של צה"ל מאפשרת לנו חופש פעולה בעזה, אבל עוצמתו מאפשרת לנו גם חופש פעולה כלכלי ומדיני".
"המאבק בטרור הוא לא עניין פוליטי. בשדה הקרב ובבית העלמין, אין ימין ושמאל, לא חשוב מי חילוני או דתי, דרוזי או יהודי. מול החמאס אנחנו מתייצבים יחד. מתוך הכאב הגדול על החללים שלנו, עלינו לצמוח כעם אחד. חללי צוק איתן לא נפלו כדי שהחברה הישראלית תתפרק מבפנים. הדרך הטובה ביותר לזכור אותם, היא לזכור גם את המטרה שלשמה הקריבו את חייהם: ביטחון לכל אזרח, ומדינת ישראל גדולה, חזקה ומאוחדת. אויבינו צריכים לדעת שאנחנו מתייצבים מולם יחד. שהחברה הישראלית חזקה יותר מכל ויכוח. שהעוצמה הישראלית היא העוצמה של הביחד. שבחיינו ובמותנו איש לא יצליח להפריד בינינו".
"אם אנחנו יודעים למות אחד בשביל השני, אנחנו צריכים לדעת גם לחיות אחד בשביל השני. אם אנחנו יודעים להיאבק יחד נגד האוייב, אנחנו צריכים לדעת להיאבק יחד למען טוב משותף. ביום הזה, בתקופה הזו, כשהפילוג והשסע מאיימים על החברה הישראלית, אני מסתכל מסביב על בית העלמין הזה, ומזכיר לכולנו: המשותף ביננו רב על המפריד. העוצמה שלנו היא הביחד שלנו".
גנץ: "בצוק איתן השגנו הרתעה משמעותית"
לאחר שלפיד סיים לנאום, עלה שר הביטחון גנץ: "מבצע 'צוק איתן', שאליו יצאנו לפני שמונה שנים, נועד להכות בחמאס ובארגוני הטרור, להבהיר להם את המחיר שישלמו אם ימשיכו לנסות לפגוע באזרחי ישראל, ולהביא שקט באמצעים אחרים".
"יצאנו למבצע הזה נחושים: היכינו קשות בחמאס, השמדנו את תשתיות הטרור והמנהרות, פגענו במחבלים רבים. לצערי, גם שילמנו מחיר כבד מאוד. בשיר ששמענו לפני שעליתי לכאן לנאום, 'אצלנו בגן', שאני אוהב במיוחד, נכתב: 'אצלנו בגן יש המון ילדים את חלקם אני אוהב, את חלקם אני לא מכיר'".
"כרמטכ"ל בזמן המבצע וגם היום כשר הביטחון, אני חש שכל החיילות והחיילים הם בנותיי ובניי", המשיך גנץ. "בצוק איתן השגנו הרתעה משמעותית, במחיר של 68 חיילים שנפלו, לצד שישה תושבים ואזרחים נוספים. עברתי בית בית ופגשתי אתכם בני המשפחות, ראיתי את העצב, שמעתי את הסיפורים, וגם היום אני נושא בזיכרוני ובליבי את כולם, ואוסיף לשאת אותם לעד".
"לצד האבל, פגשתי את העוצמה הגדולה של עם ישראל ואת האמונה בצדקת הדרך. הלוחמים שהותרנו שם הותירו לנו צוואה – לשמור על מדינת ישראל, לשמור על החברה הישראלית, להמשיך לפעול לשגשוגה בכל הדרכים. כפי שכתבו הרבנים הראשיים, המטרה שלנו אינה רק עטרת ניצחון, אלא גם שלום בארץ. מבצע צוק איתן הביא לתקופה ארוכה של שקט, אך לצערי זו לא נוצלה למהלכים נוספים שימשיכו אותו, עד שהגענו למבצע 'שומר החומות'".
"גם היום, כשאנחנו בשנה השקטה ביותר מזה זמן רב בדרום הארץ, אנו זוכרים שהמערכה נמשכת: אנחנו שומרים על השקט וההרתעה באמצעות תגובות עוצמתיות לכל הפרת ריבונות: אנחנו מוציאים לפועל גם צעדים אזרחיים בסיסיים מול תושבי הרצועה – ולא מול החמאס; ואנחנו נוקטים גם בצעדים מדיניים מול מצרים, קטאר, האו"ם וגופים בינלאומיים נוספים, ולא מחכים להסלמה הבאה. נמשיך להפוך כל אבן, ולעשות כל פעולה בכדי לשמור על השקט והיציבות".
"לצד זאת, אנו ממשיכים לפעול למען אלו שנשארו שם, בעזה. ממשיכים לפעול להשבתם של אורון שאול, הדר גולדין, אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. מבלי שזה יקרה, לא נאפשר הסדרה מלאה ברצועת עזה מעבר לרף ההומניטארי", הצהיר שר הביטחון. "השבת כל הבנים היא תנאי להסדרה ולפיתוח. ישראל ממשיכה כל העת לחזק קודם כל את הגורמים המתונים ולהחליש את חמאס במגוון פעולות – מדיניות, כלכליות וצבאיות. חלקן גלויות וחלקן סמויות מהעין".
"אין לנו דבר נגד תושבי עזה, להפך. אנו רוצים ברווחתם ובשגשוגם. זהו חמאס שפועל נגדם, נגד האינטרסים שלהם. זה החמאס שבציניות מקפיאת דם, סוחר בדם, ומחזיק בשבי אזרחים חפים מפשע, בהם המתמודדים עם לקויות נפשיות. האופן הנוסף שבו אנו פועלים בכדי לשמור על כוחנו, להמשיך את מה שציוו לנו הנופלים, הוא מאמצנו בשמירה על אחדות החברה הישראלית ועל צה"ל".
"מבצע צוק איתן, היה למעשה המשכו של מבצע 'שובו אחים' שבו נחטפו ונרצחו גיל-עד שער, יעקב נפתלי פרנקל ואייל יפרח זכרם לברכה. אני זוכר את הרגע בו שמעתי על החטיפה: הוזעקתי מיד לחמ"ל ולאחר מכן לשטח. את מורשתם של שלושת הבנים מנציחות משפחותיהם באופן שנותן מענה לניסיון של החוטפים לזרוע טרור ופחד, בשמירה על אחדות העם".
גנץ חתם את נאומו ואמר: "לאחר צוק איתן, בכל משפחה שביקרתי, ראיתי עד כמה הדבר הזה הכרחי ליציבותנו, לעוצמתנו המוסרית, המדינית והביטחונית. זוהי מורשת הנופלים. כדי שנהיה ראויים להם, ראוי שנשמור על החברה שלנו. כדי שנוקיר את זכרם של "כל הילדים שבגן", עלינו לשמור על אחדותנו גם בימים קשים בזירה הציבורית".