מבצע "עלות השחר" שנפתח אמש לאחר פעולות תחבולה מוצלחות הוביל למכת פתיחה מוצלחת ביותר ולהישג מודיעיני ומבצעי נדיר. ישראל כבר ידעה להפתיע , גם בעבר, את ארגוני הטרור ביוזמה התקפית שמצאה אותם לא מוכנים, אך מה ששונה הפעם הוא שההפתעה תפסה את הצד השני תוך כדי תקופה של מוכנות וכוננות מצידם. למרות זאת, ישראל יצרה הפתעה תוך כדי מתיחות ומצג שווא של פאסיביות.
ביקורת ציבורית רבה נשמעה בימים האחרונים נוכח הגבלות התנועה שהיו נחלתם של תושבים בכמה יישובים בעוטף, אך כעת כבר ניתן לגלות כי צה"ל, שב"כ ואמ"ן המתינו לאותה הזדמנות מודיעינית שתאפשר מכת פתיחה כואבת ומדויקת כנגד הג'יהאד האסלאמי.ימי ההמתנה האלו גם איפשרו צבירת לגיטימציה בינלאומית לפעולה ההכרחית וגם כאן נרשם הישג, לפחות בשלב זה, כאשר לא מופעל לחץ כבד על ישראל לעצור וידידתה הגדולה והחשובה ביותר, ארה"ב, מדגישה את הזכות שיש לה להגן על עצמה.
פחות מיממה לפני פתיחת המבצע, כתבתי כאן שאם המידע המודיעיני והיכולת המבצעית יאפשרו זאת, יש להסיר את האיום לפגיעה באזרחים ישראלים גם במחיר הסלמה פוטנציאלית. כך בדיוק נהגה ישראל וטוב שכך נהגה. תיסיר ג׳עברי היה אחד ממפקדי הג'יהאד החשובים ביותר והבכיר ביותר ברצועה. אין לו מחליף מיידי בעל סמכות ברורה. בנוסף, העובדה ש"שר הביטחון" של הג'יהאד, אכרם עג׳ורי, וראש הג'יהאד, זיאד נחאללה, מצויים באיראן מהווה אירוע תקדימי. נוצר משבר בשרשרת הפיקוד והשליטה של הארגון. זמן מצוין להכות בו.
המסר שמעבירה כאן ישראל לג'יהאד, לחמאס וגם לחיזבאללה ולאיראן חשוב. היא לא תירתע מהסלמה במקום שבו הפעולה נועדה למנוע פגיעה בישראלים ואף תיזום מערכה. גם המודיעין המדויק והיכולת לסגור מעגל באש מנגד הם נדבך חשוב בשמירת ההרתעה באזור.
בנוסף, יש לשים לב שגם הלילה נמשך מבצע המעצרים ביו"ש ואנשי ג'יהאד המשיכו להיעצר – קרי, המשוואה שהג'יהאד ניסה לייצר ושנועדה להגביל את חופש הפעולה של צה"ל ביו"ש, אינה מתקיימת ולא תתקיים. ישראל גם מצליחה, לפי שעה, בהפרדה הברורה בין ג'יהאד, שהפעולה ממוקדת בו, לבין חמאס, שעד עכשיו אינה מצטרפת למערכה ולירי.
לאן הולכים מכאן? רבות תלוי בשאלה האם חמאס תצטרף למערכה או לא. אם חמאס לא תצטרף לירי ואף תפעיל את כוחה בכדי לכפות רגיעה על הג'יהאד, בסיוע תיווך מצרי ואולי קטרי, הרי שהסבב הנוכחי יכול להסתיים בתוך זמן קצר. אך ישנן גם התפתחויות שיכולות להוביל את חמאס להחלטה להצטרף למערכה ואם הדבר יקרה הרי שלפנינו מבצע ארוך ומורכב יותר. היקף גבוה של אזרחים הרוגים בעזה, הימשכות המבצע מעבר לימים בודדים, תקיפה ישראלית של יעדי חמאס – כל אלו יגרמו לו להצטרף למערכה.
בעוד, כפי שהבהירו ראש הממשלה ושר הביטחון, שישראל אינה נרתעת מהרחבת המערכה, ברור לחלוטין שהאינטרס הישראלי הוא בהמשך ההפרדה הזאת ובהבאה מהירה של האירוע לסיומו. ההישג המרכזי כבר נרשם ב 180 השניות הראשונות של המבצע.
גם ללא השתתפות חמאס במערכה הנוכחית, אנו ניצבים בפני ימים מתוחים. ההפגנה המתוכננת באום אל פאחם, אירועי תשעה באב בהר הבית, והמתיחות מול חיזבאללה סביב אסדת הגז מייצרים אתגר ניהול עדין ונחוש של המערכה. ראוי לציין שהגם שעובדת היותה של ישראל בתקופת בחירות ידועה, גם לאויבנו, מבצעים בעזה בתקופת בחירות הם דבר שכיח.
מנגנון הביטחון של מדינת ישראל הוא מנגנון אחראי מקצועי ומנוסה ולכן אם המצב הפוליטי בישראל מהווה סיבה כלשהי בעיני מי מאויבנו לאתגור – הרי שההיסטוריה מלמדת שאין לדבר השפעה מהותית על מדיניות הביטחון.
בחזרה למבצע הנוכחי - גם ללא הצטרפות חמאס לירי, יש לזכור לג'יהאד האסלאמי יש יכולות ירי שטרם הפעיל. יש להיאזר בסבלנות, להפגין נחישות ואחדות, ולשפר את ההגנה. והכי חשוב עכשיו, יש להישמע להוראות פיקוד העורף, אסור לתת לג'יהאד האסלאמי הישג תודעתי הנובע משאננות.
האלוף (במיל') תמיר הימן הוא ראש אמ"ן לשעבר, כיום מנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) שבאוניברסיטת תל אביב