בעקבות שורת המחדלים והתלונות שהוצפו בחודשים האחרונים אודות סרסור ואונס סוהרות על ידי אסירים ביטחוניים, שר הביטחון בני גנץ והשר לביטחון הפנים עמר בר-לב הודיעו היום (שלישי) על הקמת צוות משותף למשרדיהם, בשיתוף צה"ל ושב"ס, שיבחן את אופי השירות של משרתי החובה בשב"ס. בנוסף, השניים החליטו לעצור מיידית את שהותם של משרתי ומשרתות החובה במחיצתם של אסירים ביטחוניים ולהגביר את הביקורות השוטפות של צה"ל ושב"ס במטרה לשמור על ביטחונם של המשרתים.

כלא גלבוע (צילום: משה שי לפלאש 90)
כלא גלבוע|צילום: משה שי לפלאש 90

פרשת "הסרסור בסוהרות": סיקור N12

בתום הפגישה בין גנץ לבר-לב, סיכמו השניים על הקמת צוות משותף למשרדיהם, בשיתוף צה"ל ושב"ס. הצוות שיוקם עתיד לבחון את אופי השירות של משרתי ומשרתות החובה בשירות בתי הסוהר. כמו כן, הצוות יבחן את התפקידים המיועדים לנשים, ולא מן הנמנע שאופי התפקידים המיועדים למשרתי ולמשרתות חובה יוגדר מחדש.

מסקנות הצוות יוגשו עד ל-30 בנובמבר, עד אז, הוחלט כי משרתי ומשרתות החובה לא ישהו במחיצתם של אסירים ביטחוניים וכי הביקורות השוטפות של צה"ל ושב"ס יתוגברו - על מנת להגביר את השמירה על ביטחונם האישי של משרתי ומשרתות החובה. עם זאת, הגיוסים הקרובים באוגוסט ובספטמבר לשב"ס ימשיכו כרגיל.

שר הביטחון בני גנץ במסיבת עיתונאים של כחול לבן-תקו (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
שר הביטחון בני גנץ|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90

"ביטחונם האישי של כלל משרתי ומשרתות החובה, בשב"ס או בכל יחידה אחרת, חייב להיות בראש סדר העדיפויות שלנו", אמר שר הביטחון גנץ. "האירועים שהתרחשו לכאורה בין כותלי הכלא הם חמורים ביותר, ואסור לנו להתעלם מהם. הצוות שיוקם יחקור לעומק ויבחן מחדש את אופי השירות - זאת במקביל לפעולות מיידיות שכבר נעשות בשטח".

גנץ הוסיף: "ההורים ששולחים את ילדיהם לשירות חובה חייבים לדעת שאנחנו עושים הכל כדי להגן עליהם, וכך נעשה. אני מודה לשר לביטחון הפנים על ההירתמות המלאה שלו ושל אנשיו. בשיתוף פעולה, ומתוך כוונה לשפר וללמוד מלקחי העבר - נביא לחיזוק השירות בשב"ס ובכל מקום, במקביל לשמירה על ביטחונם וצורכיהם של המשרתים".

השר לביטחון הפנים, עמר בר-לב, התייחס לפרשיות האחרונות שנקשרו לשב"ס: "האירועים לכאורה שנחשפנו אליהם, הם קשים מאוד ומחייבים את כולנו גם להיאבק באפס סובלנות בתופעות חמורות כאלו ודומות להן, וגם להבטיח את שלומם וביטחונם של משרתי ומשרתות החובה בשירות בתי סוהר בפרט - ולשם כך הוקם הצוות המשותף - ובשאר המערכים וגופי הביטחון".

השר לביטחון הפנים עמר בר לב עם משקפיים (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
השר לביטחון הפנים עמר בר לב|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

"זו המחויבות שלנו להם, זו המחויבות שלנו להוריהם וזו המחויבות שלנו לחברה הישראלית. המאבק בהטרדות המיניות נמצא בראש סדר העדיפויות שלי במשרד לביטחון הפנים. אני מבקש להודות לשר הביטחון על שיתוף הפעולה ועל ההבנה שבמאבק החשוב הזה אנחנו חייבים לשלב זרועות", המשיך בר-לב.

כזכור, בעקבות החשד למקרה אונס של סוהרת על ידי אסיר ביטחוני, גנץ שלח מכתב לבר-לב לפני כחודש, שם כתב כי יבחן מחדש את הקצאת הכוחות לשב"ס: "אני סבור ששירות הכרוך בהתמודדות עם אסירים ביטחוניים, דורש הכשרה נאותה ומקיפה, והיכרות מעמיקה עם המסגרת של שירות בתי הסוהר, ועל כן יש לשקול האם תפקיד זה ראוי שיבוצע על ידי משרתי חובה, שהוקצו מחוץ לסד"כ צה"ל. כמו כן, יש לבחון באילו תנאים ניתן לקיים שירות כזה, ומהם התנאים לשמור על ביטחונם ושלומם הפיזי".

עוד הוסיף כי: "על רקע האמור, אבקשך לאסור מיידית על משרתות החובה בשירות בתי הסוהר לשהות במחיצת אסירים ביטחוניים עד לבירור מקיף ויסודי של הנושא. כמו כן, בכוונתי לבחון מחדש את המשך הקצאת משרתות ומשרתי החובה לשירות בתי הסוהר, בהינתן שתפקידם הינו להתמודד באופן ישיר עם אסירים ביטחוניים. אנו מחויבים לפעול יחד ולעשות כל שניתן בכדי להבטיח את ביטחונם האישי של כלל המשרתות והמשרתים באשר הם. בהתאם לכך, הנחיתי את הגורמים המקצועיים במשרד הביטחון ובצה"ל לבחון, ביחד עם גורמי המשרד לביטחון פנים, את הצו המאפשר הקצאת משרתי חובה בשירות בתי הסוהר".