בשעה 20:00 נשמעה הצפירה ומדינת ישראל הרכינה ראש לזכרם של 24,068 חללי מערכות ישראל ולחללי פעולות האיבה. הצפירה פתחה את טקס הדלקת נר הזיכרון בכותל המערבי, לציון יום הזיכרון תשפ"ב. בטקס שהחל הערב (שלישי) ינאמו כמדי שנה בשנתה נשיא המדינה יצחק הרצוג, הרמטכ”ל רב-אלוף אביב כוכבי, וישתתפו הרב הראשי של הכותל - הרב שמואל בן ציון רבינוביץ, הרב הצבאי הראשי אייל קרים, ראש עיריית ירושלים משה ליאון ובני המשפחות השכולות.

לאחר קריאת "יזכור" עלה לשאת דברים נשיא המדינה יצחק הרצוג. "הצפירה שפילחה את חלל חיינו לפני דקות אחדות, היא הרגע הטהור ביותר בלוח השנה הישראלי", אמר. "רגע שמרטיט את נימי נפשנו. רגע של קריעת אבל גדולה ומרה. של זיכרונות, מלכויות ושופרות. רגע שמבקש לפתוח שערי שמיים ביום דין, לבקש תחנונים על עם ישראל בדין. רגע שהוא תמציתו של השבוע הזה, התמצית של מדינת ישראל - מהיגון העמוק ביותר, לנס העצמאות והתקומה".

הנשיא הרצוג בטקס המרכזי מרחבת הכותל (צילום: n12)
הנשיא הרצוג בטקס המרכזי מרחבת הכותל|צילום: n12

במהלך הנאום סיפר נשיא המדינה על 3 לוחמים בשם "אהוד", שנקראו על שמו של אהוד שחר, שנהרג בשנת 1955 במבצע "חץ שחור" למיגור קיני הטרור בעזה. "שלושה אהודים שנקראו על שם אהוד אחד: אהוד שחר, אהוד פלק, אהוד בורנובסקי, ואהוד שטוק-סדן", נאם. "ארבעה אהודים. ארבע דמויות מופת. ארבעה לוחמים שגילמו בשמם, בהלכותיהם ובגופם, את הערבות ההדדית את הרעות, הישראלית כל כך, שעוברת מדור לדור".

בהמשך דיבר נשיא המדינה על אחדות הנופלים בלכתם. "בנינו ובנותינו, אשר נפלו על הגנת המדינה - לחמו יחד ונפלו יחד. הם לא שאלו, ואיש לא שאל אותם, מי ימין ומי שמאל. מי דתי. מי חילוני. מי יהודי ומי לא יהודי". עוד הוסיף: "הוויכוחים שוקטים בבתי העלמין. ובין המצבות, דממה. דממה שדורשת מאיתנו למלא יחד את צואתם האחת – תקומת ישראל. בניין ישראל. מאוחדים, מלוכדים, ערבים זה לזה. כי אחיות ואחים אנו".

"הוויכוחים שוקטים בבתי העלמין. ובין המצבות, דממה. דממה שדורשת מאיתנו למלא יחד את צואתם האחת – תקומת ישראל"

נשיא המדינה יצחק הרצוג

 

אחרי נשיא המדינה עלה לשאת דברים הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי. נאום הרמטכ"ל בטקס יום הזיכרון סבב סביב המילה: "הנני", מילה שלדבריו מלווה את העומדים על משמר הארץ מימי קדם ועד היום: "הנני – מושכת הקריאה את שרשרת הדורות, והם יוצאים לגאיות המוריה, למישוריה ולהריה: רק משם חושפים את מיקום האויב ומסכלים פיגוע, רק משם מונעים פגיעת אבן, קליע או רקטה, ורק משם האויב נשלט, מותקף ומושמד. הנני הוא יסוד שנוכח בכל מארב בגבול, בגיחת מטוס, בשיירת אספקה באזור לחימה, באימון או במבצע, והוא נטוע בקרב חיילים מכל החילות ובמגוון תפקידים".

"הנני הוא היסוד הערכי של צה"ל", המשיך. "צבא העם, שבלעדיו אין קיום לעם, ולכן הכרחי שישרתו בו תמיד, בחובה ובקבע, הטובים שבעם". עוד אמר כי במושג "צבא ההגנה לישראל" המילה 'לישראל' היא התכלית. "אנו מגנים על הזכות לחיים ובשמה מסכנים את החיים, כדי לאפשר לכולנו, כאומה, לממש את זכותנו וחובתנו לבנות חברה משגשגת, ראויה ומלאת חיים".

הרמטכ
ראש המטה הכללי, רב-אלוף אביב כוכבי|צילום: n12

על האתגרים הביטחוניים אמר הרמטכ"ל כי סיכול הטרור נמשך מדי שבוע: "יחידות צה"ל מגנות על אזרחי המדינה בכבישים ובצמתים באיו"ש ולאורך הגבולות. צה"ל מרתיע, יוזם ותוקף, יוצא מגבולות המדינה כדי להכות את האויב באוויר, בים וביבשה, בכל רחבי המזרח התיכון, ויוצא מגדרו כדי לממש את עקרון ההגנה העצמית. דור אחר דור נשבע אמונים וקורא הנני, מתייצב לשירות צבאי, ומגלם את ההפך - מאלו שמתחמקים ואומרים אינני".

בסוף דבריו פנה רב-אלוף כוכבי אל המשפחות השכולות: "יחד עם צה"ל כולו אני מצדיע לנופלים, מצדיע לכן ומחבק אתכן. אני מחזק את הפצועים, ואת משפחות השבויים והנעדרים, ומתחייב שנמשיך לעשות הכול כדי להשיב אותם לארצם ולמשפחתם. "נופלים ההולכים ראשונה" נהג לומר חיים שטורמן. במילים אחרות, מדינה. בזכות ההולכים ראשונה. בזכות אלו שאומרים - הנני".

את קריאת "יזכור" הקריא השנה דן ליאני, לוחם גולני לשעבר שאיבד את מאור עיניו בשנת 1982, בקרב עקוב מדם במלחמת לבנון הראשונה. באותו הקרב נהרגו שני חבריו של ליאני, שספגו את הדף הפיצוץ הכבד. בריאיון שקיים ליאני בתוכנית הבוקר של קשת 12 לפני כשנה, סיפר: "באותו רגע היה שקט מוחלט - אפלה. השקט היה כל כך חזק, שהייתה תחושה שחושבים מתוך המוות. אני זוכר, איך אמא שלי עמדה ליד הארון כשהורידו אותו. כששמעתי את הקולות ברקע, הגיע הרצון החזק לחזור לחיים ולא לוותר".

את תפילת "קדיש" הקריא אייאו מלקו, אביו של סמל-ראשון משה (מושיקו) אסנקו מלקו ז"ל. מלקו היה לוחם בגדוד הסיור של חטיבת גולני, שנפל בקרב המהלך מבצע "צוק איתן". בן 20 היה בנופלו.

הטקס המרכזי מרחבת הכותל (צילום: n12)
הטקס המרכזי מרחבת הכותל|צילום: n12

בעקבות הטקס חלו שינויים בהסדרי הכניסה לרחבת הכותל המערבי ולעיר העתיקה. בקרן למורשת הכותל המערבי ציינו כי "כניסת מתפללים לכותל תתאפשר כל העת לאזור התפילה המקורה ברחבת הכותל – הכניסה דרך רחוב הגיא למנהרות הכותל המערבי".

מוקדם יותר היום אירע טקס האזכרה לחללי מערכות ישראל של ארגון "יד לבנים" בירושלים, שפתח את אירועי יום הזיכרון. ראש הממשלה נפתלי בנט נשא בטקס נאום אישי ובו קרא להימנע מפלגנות. "בסוף שנות ה-80 ובשנות ה-90, צה"ל ישב בדרום לבנון על מנת לייצר רצועת הגנה שתמנע מהמחבלים לפגוע בתושבי הצפון", נאם ראש הממשלה בנט. "כל פעם שנכנסנו ללבנון ידענו בדיוק למען מי אנחנו נלחמים. לפנינו, מצפון, האורות הצהובים של כפרי הלבנון, ובגבינו, מדרום, האורות הלבנים של יישובי הצפון. בכל מוצב היה כתוב על שלט גדול: 'המשימה: הגנה על תושבי הצפון'.

רה
רה"מ בנט בעצרת הזיכרון לחללי מערכות ישראל|צילום: חדשות 12

ראש הממשלה המשיך בנאומו ונזכר בפצולים של עם ישראל לאורך אלפי השנים האחרונות, וביקש שלא נכנע שוב לפלגנות, לבידול, ולשנאת אחים: "אחיי ואחיותיי, לא תהיה הזדמנות נוספת. אנחנו עכשיו בעשור השמיני של המדינה, העשור שמעולם עוד לא צלחנו כאומה מאוחדת. ניתנה לנו הזדמנות לתקן את חטא שנאת האחים של אבותינו ולהיגמל מיצר הפלגנות שהחריב את עמנו.

"ההחלטה היא בידינו. בואו נפיג את החרדות אחד מן האחר. נתמודד עם הטיעון, ולא עם הטוען. נקשיב באמת. נתווכח זה עם זה, אך לעולם, לעולם לא נשנא איש את אחיו. מעל לכל נזכור שאנחנו משפחה אחת, זו חובתנו כלפי הנופלים. זו גם חובתנו כלפי הדורות הבאים".