עד לא כל כך מזמן ו' ומשפחתו חיו חיי נוחות בגליל. הוא היה בעל עסק מוכר ומשגשג, נשוי ואב לשלושה, ממשפחה מכובדת באזור. יום יום הוא עבד עם ערבים ויהודים כאחד, וגם הקרובים לו לא ראו שום סימן שהעיד על מה שהתבשל בתוכו עד לאותו יום לפני כשבע שנים - כשהחליט להצטרף לדאעש בלחימה, עם האישה והילדים הקטנים.
לרגע ששינה את חייו מהקצה אל הקצה קדם תהליך הקצנה חשאי. מבלי שהקרובים ידעו על כך, ו' ומי שהייתה אז אשתו נחשפו ב-2015 לסרטונים של דאעש שהשפיעו עליהם עמוקות. בזכות קשר עם תושב אום אל-פחם שהצטרף בעצמו לדאעש, הם הצליחו להגיע לעומק המדינה האיסלאמית - מהלך שהם התחרטו עליו במהרה ועשו הכול כדי לשוב לארץ עם ילדיהם הקטנים, בני 8, 6 ו-3 בלבד בעת המעבר לשטח האויב.
ו' השתחרר מהכלא לפני פחות משבועיים, אחרי שש שנות מאסר: הוא שב לחיק משפחתו ומייחל לפתוח פרק חדש בחייו המורכבים. מי שהייתה אשתו ישבה בכלא יותר מארבע שנים. הסיפור שלהם מראה לא רק את הקלות שבה ישראלים יכולים להתגייס לדאעש, אלא גם עד כמה קשה הבריחה משם - ומה קורה לאדם שמחליט להפוך למאמין באידיאולוגיה הרצחנית, זו שגבתה בתוך שבוע שישה נרצחים בשני פיגועים קטלניים בליבה של ישראל.
החודש האחרון, שהפך למדמם ביותר בשנים האחרונות בעקבות אירועי הטרור, החזיר את ו' ומקורביו לתקופה שהם מנסים להשאיר מאחוריהם. הפיגוע הרצחני שאירע לפני שבוע וחצי בבאר שבע ומתקפת הטרור הקשה שבוצעה בתחילת השבוע בחדרה בידי מחבלים ערביי ישראל שמזוהים עם דאעש, לא רק הזכירו להם את העבר העקוב מדם - אלא בעיקר מעוררים דאגה מכך שדאעש שוב מרים ראש בקרב הקיצוניים שבערביי ישראל.
דאעש מרים ראש, בישראל חוששים: "כשל מודיעני, נמנמנו - ואנחנו משלמים את המחיר"
סקר: רוב הערבים בישראל מגנים את הטרור, תחושת הביטחון האישי צונחת
חמישה כיווני פעולה, חמישה מיליארד שקלים וחמשת אלפים שוטרים: הדרישות של המשטרה
בשב"כ מבינים: נוצר מודל חדש של מפגע
סרטון הצוואה פורסם 4 דקות לפני הירי, חוליית דאעש התאמנה ביערות: הפיגוע בחדרה - פרטים חדשים
אידיאולוגיה קיצונית, מפגשים חשאיים במסגד: מאחורי הקלעים של "תא דאעש שנחשף"
"מזה חששנו יותר מכל": העלאת הכוננות של המשטרה ותגבור הכוחות של צה"ל
"לא יודע אם הגיע לשם מרצונו או הוכרח"
"זה תפס אותנו בהפתעה. הוא בן אדם חברותי, מלומד ומשכיל. היה לו עסק משגשג ואחלה עבודה", מספר עבדאללה (שם בדוי), קרוב משפחה של ו' כשהוא נזכר בימים הלא פשוטים שעברו עליהם. "זו הייתה תקופה קשה לכל המשפחה וכתם, ברור שיש כעס".
מה עבר עליכם בתקופה הזו?
"זה מאוד קשה, אבל את לא יכולה לעצור את החיים - במיוחד ששני אחים שלו הלכו לעולמם צעירים. עוד אחד שמאבדים זה קשה, אבל למדתי שאנחנו חייבים להמשיך את החיים שלנו. ברוך השם, הגענו למצב שהוא חזר וקיבל את העונש שהיה צריך לקבל".
המעשה הקיצוני הזה עורר בכם פחד?
"היה לנו את הפחד שיחייבו אותו לרצוח אנשים, אבל מה יכולנו לעשות? אין בן אדם נורמלי שמקבל דברים כאלה וגם אחרי 6 שנים חלק מהמקורבים של ו' לא דיברו איתו".
האמנת שהוא מסוגל לקחת אקדח או סכין ולהוביל פעולות טרור?
"אין מצב, אני מכיר אותו מספיק זמן. אני לא מאמין ש-ו' מוכן לרצוח, לא בן אדם - חתול. לדאעש היה צבא אלקטרוני והארגון גייס ככה אנשים מכל רחבי העולם, נכנס לנקודות החולשה שלהם ומשך אותם אליהם. אני לא יודע אם הוא הגיע לשם מרצונו או הוכרח ללכת".
"אני לא מאמין ש-ו' מוכן לרצוח, לא בן אדם - חתול. דאעש נכנס לנקודות החולשה של אנשים מכל העולם ומשך אותם אליהם. אני לא יודע אם הוא הגיע לשם מרצונו או הוכרח ללכת"
עבדאללה, קרוב משפחה של ו'
"אביו סירב לבקר אותו בכלא ואמר: 'אין לי ילדים כאלו'"
חה"כ מאזן גנאים (רע"ם), שמקורב אליו, מכיר את המקרה מקרוב והיה שותף למאמצים שהובילו בני המשפחה כדי להחזיר ארצה את ו', אשתו דאז וילדיו. "ו' מגיע ממשפחה מאוד נורמטיבית ומכובדת, עבד באזור עם יהודים וערבים כאחד, והוא היה נכנס לבתים של יהודים ועובד איתם", אומר גנאים למגזין N12.
"זו הייתה שנה של סיוט כשהם היו בדאעש. גם אחרי שחזרו אבא שלו במשך יותר מ-5 שנים סירב לבקר אותו בבית הסוהר", הוא ממשיך. "הוא אמר 'אין לי ילדים כאלו', 'לא חינכתי אותם על מנת לצאת מגבולות המדינה ולהזדהות עם ארגון רצחני כזה'. המשפחה שלו קיבלה את זה מאוד קשה ואבא שלו עדיין לא סולח".
"גם אחרי שחזרו אבא שלו במשך יותר מ-5 שנים סירב לבקר אותו בבית הסוהר - הוא אמר 'אין לי ילדים כאלו. המשפחה קיבלה את זה מאוד קשה ואבא שלו עדיין לא סולח"
חה"כ מאזן גנאים, מקורב ל-ו' שהיה שותף במאמצים להחזירו
מסרטוני הסתה ללימודי דת - ופעילות מבצעית בעיראק
הצפייה בסרטונים של דאעש הובילה את ו' ואת אשתו להחלטה הדרמטית. הם המריאו מישראל לרומניה עם ילדיהם ביוני 2015 - נסיעה שהוצגה כלפי חוץ כחלק מחופשה משפחתית במדינה. אך בפועל הם השאירו שם את הטלפונים הניידים שלהם כדי למנוע אפשרות להתחקות אחריהם, ולאחר מכן המשיכו בני המשפחה לטורקיה, ללא ידיעת קרוביהם. שם ו' יצר קשר עם תושב אום אל-פחם שהצטרף ב-2013 למדינה האיסלאמית, ובסיועו בני המשפחה חצו את הגבול לסוריה בעזרת מבריחים.
מהחקירות עלה כי בני המשפחה נקלטו בידי דאעש סמוך לגבול סוריה-טורקיה, שם נלקחו מהם הדרכונים הישראליים והם הועברו לא-רקה שבצפון סוריה. ו' הופרד מהאישה והילדים ונשלח למחנה בעיראק, שבו עבר הכשרה שכללה לימודי דת ואידאולוגיה של ארגון הטרור - ובהמשך הועבר למחנה צבאי לשם הכשרה צבאית שכללה ירי ברובים ובמטול.
לאחר מכן, נשלח ו' לפעילות מבצעית שבמסגרתה הוא נטל חלק בשמירה על מתקני המדינה האיסלאמית בסמוך לאזור הלחימה, וכן השתתף בפשיטות על עמדות הצבא העיראקי. במהלך אחת הפשיטות הוא נפצע ברגלו ופונה לבית חולים במוסול. באותו הזמן אם המשפחה התגוררה עם הילדים באותה עיר, עבדה בבית חולים מקומי כמפעילת מצלמות וקיבלה דמי מחייה מאנשי דאעש.
כעבור כשנה, חלה הידרדרות במצב הביטחוני: בני המשפחה חוו הפצצה כבדה על מוסול שהביאה להרס כבד ולנפגעים רבים באזור שבו התגוררו בתנאים ירודים ובצפיפות רבה. בתחילת 2016 שב ו' למשפחה במוסול וביולי החליטו השניים לחזור לישראל - ויצרו קשר עם בני המשפחה בארץ בהזדמנות הראשונה שניתנה להם.
"אם היו יודעים - היו הורגים אותו ואת המשפחה שלו"
"הוא יצר איתנו קשר ואמר: 'תעזרו לי, אני רוצה לחזור'", משתף עבדאללה, בן המשפחה. "בטח שהוא סבל שם, כל בן אדם נורמלי לא יכול להיות בין הכנופיה הזו. כל המשפחה התגייסה ונלחמה שהוא יחזור בשיתוף עם המשרדים הממשלתיים".
עברה לכם בראש המחשבה שעלולים להרוג את ו' ושהוא כבר לא יחזור משם?
"ברור, זה לא דת ולא איסלאם. זו מאפיה עולמית, אנשים שמתחבאים מאחורי הדת והכי רחוקים ממנה. אין דת בעולם שקוראת לרצח ולפשע. כשהייתה לו ההזדמנות הראשונה להגיד שהוא רוצה לחזור - זה כמו להגיד שאתה הולך להתאבד. אם היו יודעים שהוא בורח משם, היו הורגים אותו ואת המשפחה שלו".
"הוא יצר איתנו קשר ואמר: 'תעזרו לי, אני רוצה לחזור'. בטח שהוא סבל שם. אם היו יודעים שהוא בורח משם, היו הורגים אותו ואת המשפחה שלו"
עבדאללה, קרוב משפחה של ו'
מכתב האישום שהוגש באוקטובר 2016 נגד ו' וגרושתו כיום עולה כי "הנאשמים ניסו להסתנן מסוריה לטורקיה, בעשר הזדמנויות שונות, תוך שהם מובילים את ילדיהם בהרים, לעיתים ללא מזון ומים ותוך שימוש בסם הרדמה להרדים את בתם הקטנה כדי שזו לא תבכה ותעורר את תשומת לב השומרים בגבול הטורקי. לעיתים בוצע לעברם ירי מצד שוטרי הגבול הטורקים וגורמים אחרים באזור".
חה"כ גנאים מספר על הפעולות שהוא הוביל לצד המשפחה בניסיון לסייע לו' ולמשפחתו להימלט מדאעש. "אני באופן אישי קיבלתי בזמנו אישור לצאת לטורקיה על מנת לשכנע ולהחזיר אותו. לצערי לא הצלחנו לאתר אותו שם או לשמוע ממנו וחזרנו בחזרה". בהתייחסו לכך, הוא מוסיף כי "אני עד היום לא מצליח לעכל את הסיפור הזה. לא היו סימנים מקדימים לזה, הוא יצא לשם כי מישהו לחץ עליו ואמר: 'אם לא תצא איתנו לטורקיה ומשם לעיראק - אתה לא תראה את הילדים שלך'. זה היה הקש ששבר את גב הגמל והוא נשבר".
"הנאשמים ניסו להסתנן מסוריה לטורקיה, בעשר הזדמנויות שונות, תוך שהם מובילים את ילדיהם בהרים, לעיתים ללא מזון ומים ותוך שימוש בסם הרדמה להרדים את בתם הקטנה כדי שזו לא תבכה ותעורר את תשומת לב השומרים בגבול הטורקי"
מתוך כתב האישום
"הוא אבא מטומטם, הגיע לו עונש ושיאכל אותה"
לאחר ניסיונות חוזרים ונשנים, בספטמבר 2016 ו' ומשפחתו הצליחו להסתנן לטורקיה, שם עצרה אותם המשטרה הטורקית והסגירה אותם לישראל. ו' ורעייתו נעצרו וילדיהם הועברו לחזקת בני המשפחה. "חיכינו שהוא ישתחרר כדי לשכוח את כל מה שעבר", מדגיש עבדאללה. "זה לא היה מקובל על המשפחה והיום פתחנו דף חדש. אנחנו נגד דאעש ועושים הכול בשביל שהוא יהיה במקום אחר. אנחנו נעזור לו לחזור לחיים נורמליים, לעבודה ולפרנס את המשפחה".
ביוני 2017 הרשיע בית המשפט המחוזי בחיפה את ו' בעבירות של חברות בארגון טרור, חברות בהתאחדות בלתי מותרת, אימונים צבאיים אסורים ומגע עם סוכן חוץ. אשתו לשעבר הורשעה בעבירות דומות. בגזר דינו ציין השופט אברהם אליקים כי "הנאשם עבר הכשרה אידיאולוגית וצבאית בארגון מחבלים, שחלק ממטרותיו השמדת מדינת ישראל. הנאשם יכול יום אחד לנצל הכשרה זו לפעילות חבלנית עוינת נגד תושבי מדינת ישראל".
על אף שבגזר דינו נקבע כי הוא "בקלות עלול להיגרר לסיטואציות שליליות ובעיקר הדוגלות באידאולוגיה קיצונית" - גם במקרה הזה החליט בית המשפט העליון להקל בעונשו ולגזור עליו בסופו של דבר 60 חודשי מאסר בפועל בלבד, בעוד שבית המשפט המחוזי בחיפה גזר עליו תחילה 70 חודשי מאסר בפועל. כך, הסיפור הזה מעלה לסדר היום את השאלה - האם מערכת המשפט מקלה מדי עם אזרחים ישראלים שהצטרפו לשורות דאעש ומטילה עונשים שרחוקים מלהרתיע? כעבור שנים ספורות בלבד ו' מסתובב חופשי, אך מקורביו מבטיחים כי הוא חזר לדרך הישר.
"הנאשם עבר הכשרה אידיאולוגית וצבאית בארגון מחבלים, שחלק ממטרותיו השמדת מדינת ישראל. הנאשם יכול יום אחד לנצל הכשרה זו לפעילות חבלנית עוינת נגד תושבי מדינת ישראל"
מתוך גזר הדין
עו"ד שייצג את ו' מטעם הסנגוריה הציבורית, סיפר ל-N12 כי "הוא אבא מטומטם שלקח את המשפחה שלו, יצא איתם ונלחם שם. איך הוא השתגע? אני לא מבין". הוא הוסיף כי "עשו להם כנראה שטיפת מוח. הגיע לו עונש ושיאכל אותה, הילדים מסכנים".
הוא הפנה אצבע מאשימה לרשויות שלדבריו לא מספקות מענה הולם לבעיה שהולכת ומתפשטת של הפשיעה בחברה הערבית והנשק הבלתי חוקי. "צריך לטפל בנושא הזה מהשורש, המשטרה לדעתי לא עושה מספיק וצריכה לעשות הרבה יותר. רוב הנשקים לא נתפסים וראינו שזה מתגלגל להזדהות עם דאעש".
הילדים נקלעו לאזורי הלחימה של דאעש בגיל צעיר מאוד. איך הם מתמודדים עם הטראומה הזו מאז שהם חזרו?
"זה היה מאוד קשה, עבדנו על השיקום שלהם עם פסיכולוגים וכל מי שצריך להיות מעורב בעניין הזה. היום הם חזרו לשגרה וחיים במצב טוב. כשגם האימא הייתה בכלא, הם היו עברו ממקום למקום וזה קשה, אבל כל מה שעוברים פה זה הרבה יותר קל מלהישאר שם".
"כשהם חזרו הלכתי אישית עם מאזן גנאים להביא אותם מנתב"ג", הוא מציין. "כל הזמן דאגתי להם, הייתי מטפל בצרכים שלהם ותורם להם כל מה שאני יכול בכסף ובזמן. אני מתייחס אליהם כמו לבת שלי, עושה את מה שהמצפון אומר לי".
"לא היו סימנים מקדימים לזה, הוא יצא לשם כי מישהו לחץ עליו ואמר: 'אם לא תצא איתנו לטורקיה ומשם לעיראק - אתה לא תראה את הילדים שלך'. זה היה הקש ששבר את גב הגמל והוא נשבר"
חה"כ מאזן גנאים, מקורב ל-ו' שהיה שותף במאמצים להחזירו
"הוא יודע שזה הרס לו את החיים"
לנוכח הפיגועים האחרונים, קשה לעיתים להאמין לתחושת החרטה של מי שהיה בעבר חלק מהארגון האיסלאמיסטי-הקיצוני - במיוחד כאשר שהמחבל מבאר שבע ואחד המפגעים מחדרה ישבו בעבר בכלא. מקורביו של ו' מספרים כי למרות זאת, במקרה של איש העסקים מהצפון - הוא הבין ששגה ומחליט לנסות לתקן. "הוא מתחרט על הדבר הזה ויודע שזה הרס לו את החיים", טוען עבדאללה. "אני חושב שהוא היום במקום אחר לגמרי עם דעות אחרות. מי שיצא לשם אמור להיות בדעה קיצונית, אבל הוא ליברלי יותר. נחשף למציאות והעדיף את הכלא מאשר להיות שם".
גנאים סיפר על השיחה שהייתה לו עם ו' כשפגש אותו בשבוע שעבר באירוע משפחתי. "הוא מתחרט על כל רגע שהיה שם ולעולם לא יחזור לזה בשנית. כחבר כנסת וכראש רשות לשעבר, אני מוכן להיות ערב עליו. הוא התגרש מאשתו, רוצה לגדל את הילדים שלו ולחזור לעבוד". לצד זאת, הוא מודה כי "לצערי יש גם עשבים שוטים, אבל רוב החברה הערבית מוקיעה את דאעש. זה ארגון רצחני שהורג ילדים, נשים וגברים בלי רחמים".
"הוא אבא מטומטם שלקח את המשפחה שלו, יצא איתם ונלחם שם. איך הוא השתגע? אני לא מבין - עשו להם כנראה שטיפת מוח. הגיע לו עונש ושיאכל אותה, הילדים מסכנים"
עורך דין מהסניגוריה הציבורית שייצג את ו'
"מספר זניח" של תומכים בישראל - אבל מסוכנים
ו' לא לבד - עשרות ערבים-ישראלים הצטרפו עד היום לשורות דאעש, חלקם בעלי השכלה אקדמית והגיעו מבתים מבוססים, ואילו אחרים משתייכים לשולי החברה. כמוהו, גם הם החליטו לעלות יום אחד על מטוס לטורקיה, משם עשו את דרכם לגבול סוריה - ונכנסו למקום שבו עורפים ראשים בשם האלוהים. כ-30 ערביי ישראל שלחמו שם, שבו לארץ ונעצרו במהלך השנים וכיום יש בבתי הסוהר 19 אסירים בלבד שמזוהים עם דאעש.
פודקאסט "אחד ביום": דאעש בישראל
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
אם נדמה היה שהרעיון הדאעשי דעך בישראל בשנים האחרונות, נראה שפיגועי ההשראה שאירעו בתקופה האחרונה בשם "המדינה האיסלאמית" מעלים את רף הדאגה ומוכיחים כי קשה להעלים את הפעילות של ארגון הטרור הרצחני מהתודעה.
במערכת הביטחון מנסים להגיע לכל מי שיצר קשר בעבר עם דאעש: ראש הממשלה נפתלי בנט הנחה על "פעילות סיכולית נרחבת ויזומה בקרב פעילי דאעש" וניטור מוגבר ברשתות. יחד עם זאת, דאעש לא קיים בישראל כארגון אופרטיבי ויש לו אחיזה על בודדים בחברה הערבית - שהחליטו לאמץ את הרעיונות הקיצוניים ולבצע מעשי טרור קטלניים בשמו.
"דאעש זה רעיון שתמיד היה לו משיכה וידוע לנו על עשרות ישראלים שהצטרפו לארגון שהיה בשיא כוחו ב-2015", מסביר ד"ר אריאל קוך, עמית מחקר במכון למדיניות נגד טרור ופוסט-דוקטורנט באוניברסיטת רייכמן. "סביר להניח שיש עוד עשרות שעדיין תומכים בו, אך מדובר במספר זניח. האנשים האלו לא זנחו את המטרות שלהם, רואים שליחות בהפצת המסרים הקיצוניים – ואז מעגל ההשפעה הולך וגדל".
"דאעש הוא המותג ומוזיקת הרקע"
"עצם ההכרה של דאעש במחבלים שביצעו את הפיגוע בחדרה ובבאר שבע זה לא דבר טריוויאלי ויכול לדחוף עוד אנשים להצטרף לארגון", מוסיף ומזריע ד"ר קוך. "זה נותן עוד לגיטימציה ועושה נורמליזציה לטרור. יושב עכשיו פלוני בבית שיגיד 'למה לא? זה נורמלי', זה הדבר שמתבקש וחובה עליי לעשות'".
חה"כ לשעבר השיח' עבאס זכור, דרשן ואימאם, טוען בשיחה עם N12 כי "התורה של דאעש לא יוצאת מהמסגדים, המדיה החברתית דוחפת לקיצוניות הזו ואנחנו רואים בארגון הזה סכנה בדיוק כמו שיהודים רואים בו. הם מאיימים על כולם - עלינו להזהיר, להיזהר ולחנך את הגיל הצעיר שזה דבר מסוכן מאוד".
"מאגר ההזדהות עם דאעש בציבור הישראלי מוגבל, אבל הפיגוע האחרון שמגיע מהשטחים עלול לעורר עוד אנשים שיקבלו השראה ממנו", סיכם ד"ר רונן זיידל, חוקר עיראק ודאעש במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב. "דאעש הוא המותג ומוזיקת הרקע שהפך בשנים האחרונות לארגון אופורטוניסטי ששמח לקבל אחריות על פעולות ב'השראתו'. הוא משפיע על מרקם החיים יותר מאשר תנועות דתיות לאומיות כמו התנועה האיסלאמית הצפונית או חמאס".
שלושת הפיגועים הרצחניים שאירעו בתוך שבוע הופכים את התקופה הזו לקשה ביותר ביחס לשנים האחרונות. בישראל גובר החשש מהאפשרות שגל הטרור הנוכחי יתלקח לאירוע חמור בהרבה, עם פתחו של חודש רמדאן וההצטלבות שלו עם חג הפסח והפסחא. הפיגוע בחדרה הראה מה קורה כשהאידיאולוגיה הרצחנית גובה מחיר של חיי אדם ברחובות ומופצת במהירות ברשתות החברתיות: ימים יגידו אם סרטון ה"הקרבה" של בני הדודים מאום אל פחם יהיה רק הסנונית הראשונה להדהוד ה"מוזיקה" של דאעש בשורת פיגועים נוספים בישראל.