כוחות הביטחון הישראליים והטורקיים סיכלו בשבועיים האחרונים כמה פיגועים נגד ישראלים באיסטנבול, בהם פיגועי ירי וניסיונות חטיפה - כך פרסמנו הערב (חמישי) לראשונה ב"מהדורה המרכזית". מתברר שלא מדובר רק במפגעים איראניים אלא גם במקומיים שגויסו על ידם.

סיקור N12 על החשש מפיגוע נגד ישראלים בטורקיה:

מדובר בתשתית טרור רחבה מאוד של האיראנים, שתכננו במהלך חודשים רבים את סדרת הפיגועים האלו, תוך בניית תאי הטרור במקום. בצל אזהרת המסע לטורקיה, נרשמה עלייה של עשרות אחוזים בביטולים של ישראלים שתכננו לטוס לטורקיה ומבינים את חומרת האזהרה.

במערכת הביטחון אומנם מעודדים משיתוף הפעולה העמוק עם הטורקים לסיכול פיגועים במדינה. המוסד, השב"כ והמל"ל מפעילים צוותים שפועלים יחד, בונים את תמונות המודיעין, מזהירים את הישראלים שעדיין שוהים שם ומבקשים שלא לנסוע לטורקיה. אך זה עדיין לא מאחורינו וחלק מהמפגעים ככל הנראה עדיין בשטח.

כך נמנעו ניסיונות חטיפה של ישראלים באיסטנבול

בזמן שהטורקים תגברו את האבטחה סביב המלונות ובאתרי הבילוי באיסטנבול, עיקר הפעילות שאליה שותפים גם הגורמים הישראלים בשטח היא איתור החוליות האיראניות שעדיין נמצאות, וממשיכות בניסיונותיהן לבצע פיגועים. בינתיים גורמי ביטחון מזהירים מפני מקומיים שגויסו בידי האיראנים וינסו לפתות ישראלים לנסיעה, להדרכה או לסיור בעיר. 

כך לדוגמה, ישראלית ששוחחה עם חדשות 12 ורק חזרה מאיסטנבול, סיפרה על השיטה: "החלפנו טלפונים, ואז הוא אמר: 'גם בחזור אני אקח אתכם, אני אעזור לך להגיע חזרה'. הוא יצר איתי קשר איזה 4 פעמים, 'בואו בערב לשתות משהו יחד'".

אבטחה באיסטנבול (צילום: חדשות 12)
אבטחה מוגברת באיסטנבול בצל אזהרת המסע|צילום: חדשות 12

המלצת המל"ל לישראלים השוהים בטורקיה:

  1. יש להתעדכן בכל עת באזהרת המסע ובפרסומים מטעם הגורמים הרשמיים.
  2. יש לשמור על קשר עם קרובי משפחה בארץ שיוכלו לסייע באיתורכם במקרה הצורך - בדגש על פרטי המלון, טיולים מתוכננים וטיסות. 
  3. הצניעו סממנים ישראלים, לרבות פרטי לבוש ואביזרים נלווים (כגון תיקים). שמרו על פרופיל נמוך והימנעו משהייה במקומות המזוהים כ"ריכוזי ישראלים".
  4. יש לגלות חשדנות מיוחדת ולהימנע מהצעות אטרקטיביות והזדמנויות עסקיות או תיירותיות שעשויות לשמש לפגיעה בתיירים ישראלים, בדגש על הצעות המתפרסמות ברשתות החברתיות.
  5. הקפידו על בחירת אמצעי התחבורה, בדגש על מוניות והיזהרו מנהגים ורכבים המציעים לכם שירותי הסעה באקראי.
  6. הימנעו מכל פרסום ועדכון על תוכנית הנסיעה שלכם ומיקומכם ברשתות החברתיות.
  7. יש לגלות ערנות בכל זמן השהייה במלון - הקפידו על נעילת דלת החדר בכל זמן השהייה והימנעו מפתיחת הדלת לגורמים לא מזוהים שעשויים להציג עצמם בדרכים שונות.
  8. בכל מקרה של חשד או חלילה ניסיון פגיעה - יש לדווח מיד למשטרה המקומית, ובמקרה חירום - ניתן לפנות לחדר המצב של משרד החוץ - 972-25303155+.