המתיחות בדרום: יממה שקטה חלפה אחרי סוף שבוע שבו בוצעו 3 שיגורים מרצועת עזה לעבר שטח ישראל. בתגובה לירי - מעבר ארז נסגר t(ראשון) לכניסת פועלים עזתים מהרצועה לישראל. בתום הערכת מצב בהשתתפות שר הביטחון בני גנץ הוחלט שהמעבר יישאר סגור גם מחר.

המשמעות של ההחלטה לסגירת המעבר היא ש-12 אלף פועלים עזתים שבתקופה האחרונה עבדו בישראל – כעת יישארו ברצועת עזה. מדובר בניסיון של ישראל להשפיע על מקבלי ההחלטות ברצועה, באמצעות אותם פועלים שיישארו כעת מחוסרי עבודה.

מדובר בסגר כלכלי שפוגע משמעותית בכלכלה העזתית, ובארגון חמאס מאיימים שהדבר פוגע ביכולת שלו לשמור על שקט. מבחינת חמאס מדובר בצעד שהוא שבירה של משוואה, דבר שיכול לגרום לתגובה מצדו.

סעיינים (צילום: ויקיפדיה)
מעבר ארז. נשאר סגור|צילום: ויקיפדיה
רסיס פגע בבית בשדרות (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
נפילה בשדרות|צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

הימים הללו הם הישורת האחרונה במציאות הביטחונית שנקלענו אליה: מדובר ב-10 הימים האחרונים של רמדאן, יום שישי האחרון, ואנו כעת נכנסים לתקופת ימי הזיכרון, השואה והעצמאות, שמבחינת ישראל זו תקופה קריטית ורגישה.

אם הפלסטינים בעזה ויו"ש ישמרו על השקט, אז ישראל תפתח מחדש את המעברים. לצד ההיערכות לאפשרות של הידרדרות והסלמה ביטחונית, מבחינת ישראל מנסים להרגיע את המצב כמה שניתן.

האתגר שעומד בפני חמאס

לחמאס יש אתגר משמעותי שהתעצם עוד יותר בתקופה האחרונה - הג'יהאד האיסלאמי. מאז תחילת חודש רמדאן והעימותים שפרצו בהר הבית, הארגון הקיצוני מאתגר את חמאס ומנסה להצטייר כ"מגן ירושלים". זו בעיה עבור חמאס, שכבר במבצע "שומר החומות" ניסה לנכס לעצמו את התואר הזה והיה מעורב עד צוואר במהומות שהתחוללו באל-אקצה.

שוטרים מאבטחים בזמן חודש הרמדאן ליד הר הבית (צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90)
המתיחות הביטחונית בעיר העתיקה|צילום: אוליביה פיטוסי , פלאש 90
תושבי הצפון ראו שובל של טיל מכיוון לבנון  (וידאו WMV: רויטרס, חדשות)
שיגור רקטה מעזה. ארכיון|וידאו WMV: רויטרס, חדשות

מבחינה אסטרטגית, חמאס לא רוצה להיכנס לעימות נרחב עם ישראל. הארגון פועל לשקם את כוחו ברצועה, שעוברת תהליך שיקום איטי. מנגד, חמאס לא יכול לאפשר לג'יהאד לעקוף אותו בסיבוב – ולכן עוד יכול למצוא את עצמו בעימות עם צה"ל.

זירה שדווקא נרגעה בימים האחרונים היא יהודה ושומרון, שבה צה"ל פעל בעצימות גבוהה מאז סדרת הפיגועים הקשים שפקדו את ישראל. הגברת האבטחה בקו התפר נותנת את אותותיה, ובצה"ל הבחינו בימים האחרונים במספר הולך וגובר של פלסטינים ללא אישורי שהייה שמנסים להסתנן לישראל ונבלמים בידי הכוחות.

מבחינה ביטחונית צה"ל צמצם את הפעילות וזה ניכר למשל בג'נין, שהייתה מוקד מבצעי המעצרים הרבים שבוצעו בשבועות האחרונים. מרבית האנשים כבר נעצרו על פי המודיעין שהתקבל, ומנגנוני הביטחון של הרשות הרימו טיפה את רף הפעילות שלהם - כך שהצורך של צה"ל להיכנס לעיר ולכפרים סביבה הצטמצם. לאור כל זה יש מגמה של אופטימיות זהירה, אך גם שם צריך לראות שזה ממשיך.