המשא ומתן בין אירן למעצמות על החזרה להסכם הגרעין מגיע בימים הקרובים לנקודת ההכרעה, כאשר אף אחד מהצדדים לא ממש יודע לאן זה הולך – לחתימה או לפיצוץ. עם זאת, במחלקת המדינה האמריקנית נשמעו אופטימיים אמש (חמישי) ואמרו כי "חלה התקדמות משמעותית בשיחות". דוברת מחלקת המדינה ג'לינה פורטר הבהירה כי נותרו מספר סוגיות שעדיין לא נפתרו, והוסיפה כי "לא תהיה עסקה אלא אם הבעיות הללו ייפתרו".

במקביל, ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, ימריא בשבת לטהרן לפגישות אחרונות לפני ההכרעה. ראש הממשלה נפתלי בנט שוחח אתו לפני שהוא יצא לנסיעה. בהודעת לשכת רה"מ, נמסר כי במהלך שיחתו עם יו"ר סבא"א הדגיש בנט את עמדותיה של ישראל ביחס לשיחות הגרעין, וכן ביחס לתיקים הפתוחים בסבא"א העוסקים בתוכניות הנשק האירניות. עוד הדגיש בנט את ציפיית ישראל שסבא"א תקפיד לפעול כגוף פיקוח מקצועי ונטול פניות. השניים סיכמו להישאר בקשר שוטף.

יו
ממריא לטהרן לקרא רגעי ההכרעה בשיחות. יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי|צילום: רויטרס

בתוך חדר הדיונים, יש עדיין פערים בין הצדדים – לפחות לפי ההערכה בישראל. יש 4 הפרות שעשו האירנים בתקופה האחרונה בנושא של פיתוח הנשק הגרעיני, וישראל דורשת להטיל סנקציות בגינן. אירן בעצמה דורשת ערבות אמריקנית לכך שלא יצאו ממנו פעם נוספת. גם בעניין הצנטריפוגות ישנם חילוקי דעות: האירנים רוצים לאפסן אותם ברשותם, המעצמות דורשות לפרק אותן.

מתאם השיחות מהאיחוד האירופי, אנריקה מורה, אמר כי השיחות נמצאות בשלבים הסופיים, אך "בהחלט עדיין לא שם". בציוץ בטוויטר, הבהיר המתאם כי "חלק מהנושאים הרלוונטיים עדיין פתוחים, ולעולם לא מובטחת הצלחה במשא ומתן כה מורכב. אנחנו עושים את המיטב".

מנגד, באירן בירכו על ביקורו של יו"ר סבא"א אך הזהירו כי ההבנות שהושגו עד כה הן שבירות. "כל הצדדים המעורבים בשיחות עובדים קשה כדי לפתור שניים או שלושה נושאים שנותרו בלי פיתרון. הנסיעה של גרוסי לטהרן חשובה מאוד כי הגענו להסכמות, אבל הן מאוד שבריריות".

גורם בבית הלבן שהתייחס לשיחות נשמע בגישה דומה, והבהיר כי כל הצדדים פועלים להבהרת עמדותיהם בנושאים הקשים ביותר בשיחות. כשנשאל אם הושגה עסקה, אמר הבכיר כי "אין שינוי" מההערכות האמריקניות האחרונות.

הכור יתחיל לעבוד שעות נוספת (צילום: רויטרס, חדשות)
חילוקי דעות בעניין הצנטריפוגות. מתקן גרעיני באירן|צילום: רויטרס, חדשות

מהם לוחות הזמנים אם ייחתם ההסכם? ב-2024 אירן תוכל לחזור להשתמש בצנטריפוגות המתקדמות, עדיין תחת המגבלה של איכות העשרת האורנים. ב-2031 מגיע היעד הסופי – סוף ההסכם, וגם אז לאירנים אסור לפתח נשק גרעיני.

בינתיים, ישראל מגבירה את שיתוף הפעולה המודיעיני, הצבאי והמבצעי – גם עם ארצות הברית וגם עם מדינות שונות במפרץ. יש כאן לחץ גדול להאריך עד כמה שניתן ולחזק את ההסכם. במקביל, בישראל מתכוונים לנסות ולחבל ביכולות האירניות להתקדם ולחשוף הפרות אירניות, אם יהיו.