לאחר מאבק שארך שנים ארוכות – העוול תוקן: שר הביטחון, בני גנץ, אישר היום (שלישי) את המלצות צוות הפעולה שמינה בחודש שעבר להרחבת ההכרה בכול צוללי הקישון כנכי צה"ל. המלצות הצוות התקבלו פה אחד וכוללות אימוץ מדיניות מרחיבה ומתוחמת לאירוע הקישון, הכרה בכל סוגי המחלות הממאירות מבלי להחריג אף אחת מהן, והכרה בחניכי קורס החובלים שנחשפו באופן רציף, ומעל ל-30 יום, למימי הקישון במהלך קורס ההכשרה במסגרת "מסלול ירוק".
סיקור N12 בנושא:
הצוות קבע כי החשיפה הממושכת לחומרים המסוכנים בנחל הקישון היא קיצונית, מורכבת ובעלת מאפיינים ייחודיים וחריגים: "בכל הממדים לא ניתן להשוותו לאף מקרה ידוע אחר, מקרה זה מחייב קביעת מדיניות ייחודית, מתוחמת ומותאמת למכלול הנסיבות".
"אנחנו עושים היום צדק היסטורי עם מי ששלחנו להילחם עבורנו, והיום אנו צריכים להילחם עבורם ועבור משפחותיהם. זהו צדק מאוחר, אך לא מאוחר מדי עבור רבים ועבור המשפחות", אמר גנץ. "ההכרה שלנו כמדינה וכמערכת ביטחון כמו כל רפורמת נפש אחת, היא אמירה ברורה - אנחנו אחראים לשלוח את החיילים לקרב, לאימונים, ולפעילות הצבאית. אנחנו גם אחראים להחזיר אותם בריאים ושלמים, ולטפל באלו שנפגעו".
"אני מבקש לפנות ללוחמים, למשפחות ולציבור הישראלי ולהבטיח שמדינת ישראל תמיד תהיה אתכם. אתם חוד החנית. אני מבקש להודות לאלו שנאבקו לאורך השנים, לארגון נכי צה"ל בהובלת עידן קלימן, ולארגונים השונים שליוו את הנפגעים".
מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף במילואים אמיר אשל מסר: "משרד הביטחון ואגף השיקום משתנים בגישה, ביכולות ובטיפול בנכי צה"ל. הרחבת ההכרה בצוללי הקישון היא ביטוי נוסף לתהליך השינוי שאנחנו עוברים למען נכי צה"ל, ברפורמת 'נפש אחת'. אין בהמלצות שקיבלנו היום כדי להטיל דופי בוועדות קודמות שעסקו בצלילות בקישון. צוות הפעולה הצביע על חידושים מדעיים, רפואיים ורגולטוריים, בארץ ובעולם, שמאפשרים לנו כעת להרחיב את ההכרה ללוחמים נוספים שהקריבו את גופם ובריאותם למען ביטחון המדינה".
הצוות קם כחלק מיישום רפורמת "נפש אחת", והתבסס על ממצאים של ועדות מהעבר, שבחנו את אירוע הקישון לאורך השנים. חבריו נפגשו עם גורמי המקצוע באגף השיקום במשרד הביטחון, עם יו"ר ארגון נכי צה"ל, עם נציגי עמותת 'עטלף', נציגי עמותת נפגעי הקישון, עם מר יובל תמיר ועם פאנל רחב של 14 מומחים בתחומים שונים מטעם המשרד לענייני חיילים משוחררים (VA) בארה"ב.
בראש הצוות להכרה בצוללי הקישון עמד תא"ל במילואים, רן בשביץ, וחבריו היו פרופ' תמר פרץ, ד"ר אופיר לבון, תא"ל במילואים, עמוס בן אברהם ועו"ד דורון נגרין.
התגובות
ארגון נכי צה״ל: "מברכים על ההחלטה ההיסטורית היום של משרד הביטחון ואגף שיקום נכים להכיר באופן מלא בצוללי הקישון. ארגון נכי צה״ל נאבק לתיקון העוול המתמשך ולהכרה מלאה בלוחמי הקישון, אשר זכו ליחס מפלה וחשדני מן המערכת, שלא בצדק. רפורמת נפש אחת עבורה נאבקנו הביאה עד כה שורה של תיקונים חשובים למען נכי צה״ל ואין ספק כי ההכרה בצוללי הקישון היא אחד מן התיקונים המשמעותיים ביותר".
"אחת הפרשיות הכאובות בתולדות צה״ל ומדינת ישראל באה היום אל סופה. אנו מודים לשר הביטחון - בני גנץ, למנכ״ל המשרד - אלוף במילואים אמיר אשל ולראש אגף השיקום, לימור לוריא, וכן לחברי צוות היישום בראשות תא"ל במילואים, רן בשביץ, על קבלת עמדתנו הברורה להכיר בצוללים הכבדים והקלים, גיבוריה של מדינת ישראל".
גם חה"כ והאלוף במילואים, יואב גלנט, שהיה מפקד שייטת 13, הביע את התרגשותו בטוויטר:
צדק היסטורי נעשה היום עבור רבים מחבריי, כשהוחלט להכיר בכל סוגי המחלות הממאירות, בהן לקו מי שנחשפו למימי הקישון.
— יואב גלנט (@yoavgallant) February 8, 2022
אני מאוד שמח ונרגש שסוף סוף חבריי לדרך ולנשק יקבלו את הפיצוי וההכרה על הקרבת גופם ובריאותם עבור מדינת ישראל.