שרשרת של כשלים הובילה לאסון: בצה"ל פרסמו הערב (שני) את הדוח החמור שכתבה הוועדה לבחינת תקרית הירי שהביאה למותם הטרגי של קציני אגוז רס"ן איתמר אלחרר ורס"ן אופק אהרון זכרם לברכה בנבי מוסא לפני כשלושה שבועות וחצי.

מהדוח עולה כי ביחידה חרגו מפקודות צה"ל כשיצאו לסיורים ללא תיאום ואף ירו באוויר, לא עצרו לחשוב אם ראוי לשנות דבר בהתנהלות ובסופו של דבר גם לא ביצעו נוהל מעצר חשוד בתקרית האיומה. מפקד היחידה לא יפרוש אך מינויו למח"ט יעוכב, הקצין היורה וקצינים נוספים יודחו מתפקידים פיקודיים והלוחם ששכח את אמצעי הראייה בשטח יודח מתפקידי לחימה.

 

הלוויתו של אופק אהרון לוחם אגוז (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
ניתן היה למנוע את התוצאה הטרגית, הלווייתו של רס"ן אופק אהרון ז"ל|צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

היציאה ללא תיאום – ורגע ההיתקלות

מהדוח של הוועדה בראשות אלוף במיל' נעם תיבון עולה כי המוות של שני הקצינים נגרם כפי שכבר פורסם קודם לכן מזיהוי שגוי של סגן נ', שחשב שחבריו ליחידה הם מחבלים, וזאת כתוצאה מ"מצב התודעה בו היה". גם מפקדי הפלוגות, שנהרגו בתקרית, טעו בזיהוי וחשבו כי נ' הוא גנב בדואי.

הדוח קובע כי הקצינים יצאו לסיור לילי מחוץ למאהל ללא תיאום ובניגוד להנחיות צה"ל – וכשהם לא מודעים לכוחות האחרים שנמצאים בסיור. רס"ן איתמר אלחרר ורס"ן אופק אהרון זכרם לברכה זיהו את סגן נ' כדמות חשודה, חשבו שהוא בדואי והחלו להתקרב אליו. סגן נ' שמע לפתע רעש הסתובב וזיהה שתי דמויות עם נשקים במרחק של כ-8 מטרים ממנו.

מבחינתו של סגן נ' מדובר היה במחבלים, והוא חוש כי הוא נלחם על חייו ולכן יריה 3 קליעים בכל אחד מהם. לוחם נוסף שהיה במקום שמע את סגן נ' צועק תוך כדי הירי וזיהה את קולו. הוא הבין כי מדובר בטעות נוראית, צעק לעברו "חדל חדל צה"ל צה"ל" ואז הירי נעצר.

נעם תיבון (צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90)
חיבר דוח חמור שמצביע כל שרשרת כשלים, אלוף במיל' נעם תיבון|צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90

עוד נכתב בדוח כי לא ברור מי ירה לעבר מי קודם לכן, אך הכדורים שירה סגן נ' גרמו למותם של הקצינים במקום ולא היה ניתן להצילם. "לו היו עושים מי מהאנשים, מפקדי הפלוגות או סגן נ' נוהל מעצר חשוד, האירוע הזה היה נמנע", קבע תיבון. "האירוע הטרגי הזה נגרם בגלל אי קיום פקודות. מפקד היחידה וסגנו נכשלו במניעת האירוע".

כשנשאל סגן נ' מדוע היה עם כדור בקנה הוא אמר שרצה להימנע מ"מעצור" אם יצטרך לבצע נוהל מעצר חשוד ושהוא נע כל הזמן במצב של מוכנות להיתקלות.

החלטות הרמטכ"ל אביב כוכבי:

  • על אף שמפקד היחידה סא"ל א' לקח אחריות וביקש לסיים את תפקידו, הרמטכ"ל לא קיבל את הבקשה, אבל מינויו למפקד חטיבת המילואים אלכסנדרוני יעוכב בשנתיים.
  • סגן מפקד היחידה, מפקד הפלוגה והקצין היורה סגן נ' יודחו מתפקידם ולא לא יוכלו לשמש בתפקידים פיקודיים בשנתיים הקרובות.
  • סמ"ר ג', הלוחם ששכח בשטח את אמצעי הראייה שנגנבו, יודח מתפקידו ולא יוכל לשמש לוחם.

"זה אירוע קשה וחמור ביותר שלא היה צריך לקרות", אמר היום הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי בשיחה עם עם לוחמים ומפקדים במסגרת תרגיל חטיבת הצנחנים. "זה אירוע שנובע מליקויים מקצועיים, מאי קיום פקודות ומטעות חמורה בשיקול דעת".

"כל משימה פשוטה חייבת להיות כמשימה שמתכננים אותה ביסודיות לרבות זיהוי סיכונים ומתן מענה לסיכונים ומבצעים אותה באופן קפדני", המשיך כוכבי. "זאת החובה שלנו לתפקיד שלנו וזאת החובה שלנו לביטחון של החיים שלנו. עם קצת מחשבה יותר מעבר לפקודות ומשמעת האירוע הזה היה נמנע".

הרמטכ
הדיח קצינים ועיכב את קידום מפקד היחידה, הרמטכ"ל אביב כוכבי|עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90

עוד הוסיף הרמטכ"ל כי פעילות הצבא תתמקד במשך שבוע במה שייקרא "סדרי בראשית" ובו "נלמד, נשנן ונעמיק בנהלים וביסודות של המקצוע – משגרה, אימונים ועד פעילות מבצעית". בנוסף, שיגר הרמט"ל איגרת למפקדים שכותרתה "שיקול דעת, מקצועיות יוזמה ומשמעת" ובה מסר דברים ברוח דומה.

"כשל ערכי ומקצועי" שחזר על עצמו

הדוח מתאר את האווירה הבעייתית ששררה ביחידה קודם לאירוע ומצביע על כשלים קודמים למקרה הירי. לאחר שאחד הלוחמים שכח בשטח אמצעי לראיית לילה והוא נגנב, ניסו לוחמי היחידה לאתר אותו בדרכים שונות – אך עשו זאת לפי הדוח ללא תיאום ובניגוד לפקודות צה"ל.

החיפושים כללו לפי הדוח חדירה למאהלים בדואים ומקרים של ירי באוויר, וכולם מוגדרים "כשל ערכי ומקצועי – ללא דיווח, ללא תיאום בניגוד לפקודות ובאופן שסיכן את הלוחמים ללא צורך". בדוח מתואר כיצד לוחמי היחידה יצאו לסיורים בצורה לא מתואמת, והלכו עם כדור בקנה ללא צורך בכך.

תיבון הצביע על כך ש"מרגע גניבת הציוד לא היה לוחם אחד שאמר 'בואו נעצור לרגע נבדוק את עצמנו'. יש כאן רצף אירועים רע. לא הגיעו דיווחים מלאים על האירועים שקדמו לתקרית הקטלנית באופן מלא וסדור למפקד היחידה. אם כן, אולי ניתן היה למנוע את האירוע".

"היו כאן אי מילוי פקודות והתעלמות מהנחיות", קבע הדוח. "אסור לתת לאירוע פרשנות של יוזמה וחתירה למגע, זה אירוע קשה שצריך להילמד ככזה כדי שהטעויות לא יחזרו.

"האירוע לא נובע מבעיה של חוסר משילות בשטחי האש של צה"ל", המשיך תיבון. "האמירה או הנרטיב שניסו לקבע לפיו הקצינים מסרו נפשם על ריבונות ישראל הוא מסר מטעה שאין לו מקום. האירוע לא נגרם עקב שינוי הפקודה לפתיחה באש אבל יש צורך לחדד ולרענן את נוסח הפקודה ללוחמים בשטח ולוודא שהיא ברורה".

"התנהלות אחרת הייתה יכולה למנוע את האירוע"

"זה אירוע קשה שאני אחראי עליו", אמר מפקד פיקוד המרכז אלוף יהודה פוקס. "הייתה כאן בעיה של מקצועיות, של משמעת, של שיקול דעת ושל אי מילוי הוראות ופקודות. לאורך כל השבוע של אימון היחידה בנבי מוסא גילו מפקדים בעיות בשיקול דעת והתנהלות אחרת הייתה יכולה למנוע את האירוע החמור".

 

מפקד פיקוד מרכז אלוף יהודה פוקס (צילום: פלאש 90)
"אירוע קשה שאני אחראי עליו", אלוף יהודה פוקס|צילום: פלאש 90

בהמלצות הדוח נכתב כי יש לסכן חיילים רק נוכח משימות שראויות לכך, ושלאף מפקד אסור לעבור על פקודות הצבא. כמו כן יש ליצור סדר, משמעת ותרבות ארגונית ביחידה נוכח האירוע הקשה. עוד קבע הדוח כי הקמתה של חטיבת הקומנדו הייתה מהלך מבצעי ופיקודי נכון, וכי בשאר היחידות בחטיבה לא נמצאו עדויות לתופעות החריגות שהתגלו בתקרית באגוז.