שר הביטחון בני גנץ חתם היום (ראשון) על צו תפיסה מיוחד נגד שורת חברות לבנוניות המסייעות למערך דיוק הטילים של ארגון הטרור חיזבאללה. על פי הצווים שפורסמו, מדובר בחברות המספקות חומרי גלם לפרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה, שמעסיק במיוחד את מערכת הביטחון בשנים האחרונות.

זו הפעם השנייה במהלך החודשים האחרונים שמפרסמת מערכת הביטחון צו שמטרתו לפגוע בפרויקט הדיוק של חיזבאללה. בעקבות ההחלטה, ייכנסו אותן חברות לרשימות שחורות של גורמים פיננסיים וחברות מודיעין עסקי בכל רחבי העולם, והדבר יאפשר לפגוע בהן כלכלית ולהגביר את פעילות הסייבר נגדן.

גנץ פרסם צו דומה כבר במהלך חודש אוגוסט, במטרה להגביר את הלחץ על פרויקט דיוק הטילים של חיזבאללה. במערכת הביטחון אומרים כי הצווים צפויים להקשות מאוד על אותן חברות ועל המשך פעילותן. הצו שפורסם היום מתייחס ל-3 חברות הסוחרות במכונות, שמנים ומערכות אוורור -המקיימות קשרי מסחר שוטפים ומתמשכים עם חיזבאללה, ומספקות לו ציוד וחומרים לפרויקט הטילים.

"חיזבאללה מסכן את אזרחי לבנון ואת מדינת לבנון", אמר גנץ. "נמשיך להציע סיוע הומניטארי לאזרחים ולפעול בנחישות מול פרויקט דיוק הטילים האירני שפועל מלב ליבה של לבנון". עוד הוא הוסיף כי "במקום לעזור לאזרחי לבנון ולשיקומה – בחיזבאללה ממשיכים לסכן את אזרחי לבנון ואת המדינה כולה ולזרוע הרס. חיזבאללה, בתמיכת אירן, פוגע ביכולת לייצב את לבנון".

בשבוע שעבר חשף גנץ בכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי כי במהלך השנה האחרונה אישר 4 הצעות להגשת סיוע הומניטארי ללבנון, על רקע המשבר הכלכלי החריף במדינה, כולל הצעה אחת בשבועיים האחרונים. 4 ההצעות שהוגשו עד עתה כללו אספקת מזון ודלק וגנץ אישר כולן, אולם בלבנון דחו אותן.

מצעד של חיזבאללה ביום השנה להתנקשות בקאסם סולימאני (צילום: AP)
מצעד של חיזבאללה ביום השנה להתנקשות בקאסם סולימאני|צילום: AP
חיזבאללה מספק דלק לתושבי לבנון (צילום: reuters)
חיזבאללה מספק דלק לתושבי לבנון|צילום: reuters

גורמים במערכת הביטחון הדגישו כי ארבע ההצעות לסיוע שהועברו הן חלק מניסיון לחזק את צבא לבנון, ולתקוע טריז בינו לבין חיזבאללה. אותם גורמים הדגישו כי ראש הממשלה בנט עודכן מבעוד מועד וידע מראש על הצעות הסיוע – זאת בניגוד לדיווחים כי בכירים מדיניים הופתעו מהפרסום.

המתווכים בין הצדדים הם כוחות יוניפי"ל, ועושים זאת כחלק ממפגשים תקופתיים שגרתיים בין גורמים בצה"ל, צבא לבנון ויוניפי"ל. ההצעות מגיעות בין היתר בשל החשש מקריסה הומניטארית בלבנון והחשש בישראל כי בשל ההחמרה יגיעו לאזור תושבים הסובלים מצוקת רעב קור ועוד. למעשה, ישראל נערכת לאפשרות שבה תצטרך להגיש להם סיוע, כמו במבצע "שכנות טובה" בגבול סוריה.