האזעקות ומערכות ההגנה בסוריה הופעלו הלילה (שלישי) פעם נוספת, ואם נדמה לכם שחיל האוויר העלה הילוך בכמות התקיפות לאחרונה - אתם צודקים. המב"מ, המערכה שבין המלחמות, נמשכת כל העת ובמהלך השנה האחרונה התרחשו בסוריה כמעט 40 תקיפות שמיוחסות לישראל –מה שאומר שכמעט בכל שבוע מטוסי חיל האוויר הפציצו מטרות ברחבי המדינה.
צה"ל משקיע מאמץ רב בבלימת ההתבססות האירנית בסוריה, ובסיכול העברות אמצעי לחימה מתקדמים לארגון חיזבאללה שנמצא בלבנון. לשם כך הטילו מטוסי חיל האוויר יותר מ-500 פצצות על יעדים שונים בסוריה: מחסני נשק, מתקנים שמשמשים את אירן או את המליציות השיעיות, ומכולות בנמלים. כל אלו הביאו לפגיעה ניכרת בהתבססות האירנית סמוך לגבול הצפוני שלנו.
האם למרות התקיפות עדיין עובר נשק? כן, ישראל מתמודדת עם ניסיונות הברחה רבים בכל חודש – מהאוויר, מהים ומהיבשה, על אף שצירי ההברחה היו סגורים בכ-70% מהזמן. ועדיין, לא כל מה שהאירנים רוצים שיעבור אכן מוצא בסוף את יעדו - ישנה ירידה משמעותית בהיקף אמצעי הלחימה האסטרטגיים שנמצאים בסוריה, כמו למשל רקטות מדויקות, סוללות נ"מ ומל"טים מתאבדים.
למרות שלא אחת אנחנו שומעים על התקיפות ורואים את הנזקים בסוריה, אין זה אומר שהגיחות הללו עוברות חלק, וצוותי ההגנה האווירית הסוריים שיגרו מאות טילי נ"מ לעבר המטוסים התוקפים. ישראל מצידה נאבקת על חופש הפעולה האווירי שלה באזור, וגבתה מחיר גם ממשטר אסד שמארח בשטחו את האירנים: כשלושים סוללות נ"מ הושמדו. בהמשך, זה עשוי לגרום למנהיג הסורי לתהות עד כמה כדאי לו לאפשר לאירנים להמשיך לפעול ממדינתו.
מעבר לערים הסוריות, חלק מתקיפות השנה כוונו נגד מאמצי חיזבאללה לבנות כוחו צבאי ברמת הגולן, והתבצעו במרחב הזה. יש כאן הישג לצה"ל, שכן חיזבאללה נדחק מהגבול.
בפעילות בסוריה יש חלון הזדמנויות חשוב מבחינתה של ישראל, המתבטא בשיתוף פעולה הדוק עם ארה"ב ועם רוסיה. שתיהן רואות עין בעין עם ישראל את חשיבות הפגיעה בהתבססות האירנית בסוריה. ישראל מבינה זאת, וכפי שהמספרים מראים – גם לוחצת על הגז.