נשיא המדינה יצחק הרצוג קיבל לידו היום (שלישי) את עיקרי האתגרים האסטרטגיים לישראל ואת המלצות המדיניות של המכון למחקרי ביטחון לאומי. חוקרי המכון, בראשותו של ראש המכון, פרופ' מנואל טרכטנברג, סקרו בפני הנשיא את האתגרים העומדים בפניה של ישראל בעת הנוכחית והמלצות למדיניות ולקידום הזדמנויות לישראל.
בעדכון מוצגים שורה ארוכה של התפתחויות ושינויים גלובליים ומקומיים במהלך חצי השנה החולפת, בהם ממשל חדש בארה"ב, החלטתו של הנשיא ביידן לחזור להסכם גרעין עם אירן, הקמת ממשלה חדשה בישראל, הגברת המתחים בחברה הישראלית ובכלל זה התנגשויות בין ערבים ליהודים בערים המעורבות.
לאור כל אלה, המכון לחקר ביטחון לאומי גיבש שורת המלצות למדיניות במגוון נושאים. במישור הכלכלי, חוקרי המכון ממליצים כבר במסגרת אישור תקציב המדינה להתוות מדיניות לסוגיות מרכזיות כמו דיור, תחבורה, בריאות וחינוך – שתסייע להורדת יחס החוב-תוצר. עוד בנושא הכלכלי-בריאותי – החוקרים ממליצים לגיבוש מתווה ל"חיים לצד הקורונה", עקב הווריאנטים החדשים והחלשת הגנת החיסונים.
במישור הפנימי, במכון מדגישים את החשיבות של שיפור יחסי יהודים וערבים במדינה, וקוראים לגיבוש תכנית למאבק בפשיעה ובאלימות בחברה הערבית, כמו גם לקדם תכניות חינוך, תעסוקה ובנייה במגזר. עוד בנושא המשילות ומערכות אכיפת החוק – החוקרים טוענים כי יש לשקם במהרה את האמון בתהליכים ובמוסדות הדמוקרטיים, בדגש על חיזוק מערכות המשפט ואכיפת החוק ולקדם מנגנוני הידברות בחברה הישראלית.
בתחום הביטחוני, המלצות המכון מכוונות לגיבוש תפיסת ביטחון לאומית מוסכמת, בתהליך פוליטי-מקצועי סדור. זו, תוביל בעתיד לעיצוב תפיסת הפעלה מעודכנת לצה"ל, לעדכון תכניותיו האופרטיביות ולאישור תכנית לבניין הכוח ומתווה תקציבי רב-שנתיים.
"הדוח של המכון למחקרי ביטחון לאומי העוסק באתגרים האסטרטגיים לישראל מוכיח את גודל האתגרים הלאומיים הניצבים לפתחה של מדינת ישראל", אמר נשיא המדינה, יצחק הרצוג, עם קבלתו. "הביטחון והאתגרים הלאומיים הם כלים שלובים יחד עם חברה וכלכלה. התרשמתי מעומק הניתוח. טוב שמקבלי ההחלטות יבחנו את הדברים המוצגים בדוח".