אחרי שאיציק סעידיאן הצית את עצמו ונפגע באורח אנוש, ראש הממשלה נפגש עם יו"ר ארגון נכי צה"ל ב-18 באפריל והבטיח לו שיעביר תוך שבועיים רפורמה כוללת שתטפל בפצועים. בתום הפגישה, שנערכה לפני 15 יום, בארגון ציננו את ההתלהבות והסבירו כי הם "שבעים כבר מהבטחות", וכנראה שהם ידעו למה: היום (שני) נרשם פיצוץ במו"מ בין משרדי האוצר לביטחון על הרפורמה, שקיבלה את השם "נפש אחת" - וגם היום הממשלה לא תצביע עליה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
העלות המוערכת של הרפורמה היא כמיליארד שקלים לשנה, בתוספת מיידית של 300 מיליון שקלים לטובת טיפול בפוסט-טראומטים, כמו סעידיאן שעדיין נלחם על חייו. במשרד האוצר איתרו תקציב של כ-225 מיליון שקלים ודורשים שמשרד הביטחון ישלים את היתר - 225 מיליון נוספים - על ידי קיצוץ בתקציב משרדם באמצעות צמצום לפי המתווה הבא:
- לעמוד בתקרת השכר השנתית של משרתי הקבע (חיסכון של 300 מיליון שקלים בשנה)
- השוואה של הוצאות אשל למי שאינו לוחם לתנאים של עובדי מדינה רגילים (חיסכון של 300 מיליון בשנה)
- הקפאת נופש מבצעי לתומכי לחימה לשנה (חיסכון של 265 מיליון שקלים)
במשרד הביטחון מתנגדים בתוקף להצעת האוצר, בטענה שהובטח להם תקציב ייעודי כדי ליישם את הרפורמה. גורם במשרד תקף את התוכנית ואמר שראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כ"ץ שיקרו לנכי צה"ל: "זו לא תוכנית זו עבודה בעיניים. ראש הממשלה והאוצר שיקרו לנכי צה"ל ונושאים באחריות המלאה לאי העברת התוכנית היום. התקיימו דיונים, התקבלו החלטות, אבל נתניהו וכ"ץ בחרו לסגת ולברוח".
מוקדם יותר תקף שר האוצר כ"ץ את הרפורמה ואמר כי היא "חסרת כל היתכנות": "בהתאם לחוק, אגף השיקום, האחראי על הטיפול בנכי צה"ל, כפוף בלעדית למשרד הביטחון. "התוכנית" אותה הציג משרד הביטחון, ללא דיון מעמיק עם כלל משרדי הממשלה וללא מקורות תקציביים מתוך מערכת הביטחון, היא חסרת כל התכנות, ובהתאם לכך, היועץ המשפטי לממשלה לא נתן להעלותה לאישור הממשלה. כדי לאפשר קבלת החלטות גם בתקופה זו של תקציב המשכי גיבשתי הצעת מחליטים שתאפשר לממשלה להקצות מאות מיליוני שקלים בטווח הקצר לטובת הטיפול בנכי צה"ל, ולגבש וליישם תוכנית כוללת שתמומן באמצעות תקציב הביטחון בחודשים הבאים".
מלשכת שר הביטחון נמסר: "משרד הביטחון העביר היום למזכירות הממשלה, את הצעת ההחלטה לאישור רפורמת "נפש אחת", לאחר סיכום עם ארגון נכי צה"ל. לצערנו הרב ראש הממשלה ושר האוצר חזרו בהם מהסיכומים עם ארגון נכי צה"ל ומסרבים להעלות את הצעת ההחלטה היום לדיון בממשלה. לאורך השבועות האחרונים קיימו במשרד הביטחון שיח עם משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד המשפטים. הצעת ההחלטה מוכנה והועברה למזכירות הממשלה בתיאום עם ארגון נכי צה"ל, ומצריכה מקור של 350 מיליון שקלים באופן מיידי. לא ניתן לאשר את ההצעה ללא מתן מקור תקציבי מהאוצר, ולכן הנושא תלוי במשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה. שר הביטחון גנץ קורא לראש הממשלה ולשר האוצר לאפשר את העלאת הרפורמה לממשלה כפי שהתחייב ראש הממשלה בקולו, עוד היום. שר הביטחון ומשרד הביטחון ימשיכו להיאבק עם ארגון נכי צה"ל עד העלאת הרפורמה, אישורה ומימושה, למען נכי צה"ל שהקריבו את גופם ונפשם עבור מדינת ישראל".
ממשרד רה"מ נמסר בהתייחס להודעת משרד הביטחון: "אין לנו כוונה לשחק במשחקי המתקפות בתקשורת בנושא כה חשוב ורגיש. ראש הממשלה מקדם מול כל הגורמים הרלוונטיים את תכנית הרפורמה באגף השיקום כדי להביאה בהקדם לאישור הממשלה. במקום שמשרד הביטחון יוציא הודעות חסרות בסיס, אנו מציעים שיסייע במציאת פתרון תקציבי ופתרון אמיתי שיביא לבשורה חשובה ולשינוי מבורך והכה נדרש באגף השיקום במשרד הביטחון".
מהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שנדרש לאשר את התכנית, נמסר: "בניגוד לפרסומים שונים בעניין, נבקש להבהיר כי היועץ המשפטי לממשלה נתן את אישורו העקרוני לקידום תכנית ממשלתית למען נכי צה"ל. זאת, לנוכח החיוניות והדחיפות למתן מענה מתאים, גם בתקופת ממשלת המעבר. עם זאת, תכנית שלמה כאמור לא הובאה לבחינתו ואישורו המשפטי, וזאת, בין היתר, משום שמשרד האוצר לא איתר מקור תקציבי מתאים למימונה. משכך, ברי כי התכנית לא בשלה גם לבחינה משפטית. עם השלמת גיבושה של התכנית, לרבות הצגתו של מקור תקציבי למימונה, יחווה היועץ המשפטי לממשלה את עמדתו ביחס להיבטים המשפטיים העולים ממנה, כמקובל".