למרות הפסקת האש וסיומו של מבצע "שומר החומות", מנהיגי חמאס עדיין חוששים לצאת מהמנהרות ולהסתובב חופשי ברחובות. בארגון לא בטוחים אם ניתנה להם ערובה מצרית שמבוססת על הבנה עם ישראל שהם לא ייפגעו. בתום המערכה, בחמאס עושים חישוב מסלול מחדש וכעת הם מנסים להתפייס עם נשיא סוריה אסד מתוך מטרה לחדש את הנוכחות הצבאית שלהם במדינתו.

את חמאס מדאיגה עכשיו מאוד האפשרות הסבירה שמדינות המערב והמדינות הערביות המתונות יתמכו בשיקום עזה בתנאי שיופסק ייצור הרקטות. המשוואה הזאת מאוד מטרידה את חמאס מפני שבארגון מבינים שהם לא יוכלו לסמוך על תמיכה גדולה מבחוץ, כשהם מאוכזבים גם מנשיא טורקיה, ארדואן.

תהלוכת ניצחון של ארגון הטרור חמאס, היום בעיר עזה. (צילום: מג'די פתחי/TPS)
תהלוכת ניצחון של ארגון הטרור חמאס, היום בעיר עזה.|צילום: מג'די פתחי/TPS
מספק מכסה לאירנים? אסד (צילום: AP)
נשיא סוריה אסד: בחמאס רוצים לחדש איתו את היחסים|צילום: AP

לכן ישנה התפתחות חדשה וטרייה במדיניות חמאס. המסקנה של הארגון היא שאין להם ברירה כעת, ולמרות החרם שהם הטילו על אסד ועל סוריה מאז פרוץ מלחמת האזרחים ב-2011, אז התייצבו נגדו, כעת הם במשא ומתן מתקדם לחזור ולהתפייס עם הנשיא ולחדש את הנוכחות שלהם, כולל הצבאית, על אדמת סוריה.

במקביל לכך, בפעם הראשונה אפשר לשמוע קולות מתוך הנהגת חמאס שמציעים לשנות את האופן שבו הם מתנהלים מול ישראל ולהפסיק להיות תלויים במתווכים כמו מצרים או מדינות אחרות. אותם קולות מציעים להסתכל כיצד הטאליבן באפגניסטן מתנהל מול האמריקנים: הם לא לוחצים להם ידיים או מתנשקים עמם, אך עורכים איתם הסכמים ללא תיווך כשהם יושבים בקטר. בחמאס רוצים לנהוג בדרך דומה עם ישראל – שיחות במישרין.

בשעות הראשונות שאחרי הפסקת האש ארגן חמאס תהלוכות של תושבים דרך אתרי ההפצצות כדי לשוות לתמונות של סיום הלחימה מראה של ניצחון. ממקום מושבו בקטר אומר מנהיג התנועה, אסמאעיל הנייה: "אנו רואים במערכה הזו קפיצה משמעותית בתולדות העימות עם האויב. זו נקודת מפנה היסטורית, זה סימן לשינוי גדול מאוד שכל הנוגעים בו עוד יראו, כל מקבלי ההחלטות של האויב".

רצועת החוף של עזה, היום. גדושה מטיילים (צילום: מג'די פתחי/TPS)
רצועת החוף של עזה, היום. גדושה מטיילים|צילום: מג'די פתחי/TPS
רצועת החוף של עזה, היום. גדושה מטיילים (צילום: מג'די פתחי/TPS)
רצועת החוף של עזה, היום. גדושה מטיילים|צילום: מג'די פתחי/TPS

אמש (מוצ"ש) לראשונה מאז תחילת הלחימה הופיע ברחובות מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר, שהמשיך לספק הצהרות לוחמניות. "נתקוף את תל אביב וגם את חיפה", הוא נשמע אומר. ברחובות התאספו סביבו המונים וקראו לעברו קריאות תמיכה.

ישראל כ"ץ, שר האוצר וחבר הקבינט, התראיין ל"פגוש את העיתונות" והבהיר גם הוא שסינוואר עשוי להיות יעד לחיסול: "אין הפרדה בין הדרג המדיני לצבאי. סינוואר צריך לדעת שהוא יחוסל אחרי כל טיל שיירו - כל פגיעה תיענה בחיסול של בכירי חמאס". עוד התייחס ליעדי המבצע ואמר: "כל מה שאפשר לעשות מהאוויר בלי כניסה קרקעית בוצע בעזה כמעט במלואו"‎.

 

רצועת החוף של עזה, היום. גדושה מטיילים (צילום: מג'די פתחי/TPS)
רצועת החוף של עזה, היום. גדושה מטיילים|צילום: מג'די פתחי/TPS

מועצת הביטחון של האו"ם פרסמה אמש הצהרה שבה היא קוראת למימוש מלא של הפסקת האש בין ישראל לחמאס. כמו כן, היא הדגישה בהצהרה את הצורך המיידי בסיוע הומניטרי לאזרחים הפלסטינים ברצועת עזה.

מוקדם יותר אמר בריאיון לסדר עולמי מתיאס שמאלה, מנהל אונר"א בעזה, כי הבעיה העיקרית שאיתה צפויים להתמודד עובדי הארגון בעקבות המבצע היא הטראומה הנפשית שנגרמה לרבים ברצועת עזה. "נודע לי שלפחות אלף נכסים אזרחיים ברצועת עזה נהרסו, כך שלאלפי בני אדם אין בית לחזור אליו", אמר שמאלה. "שנית, וזה עלול להפתיע, ייתכן שזה לא נתפש כצורך הומניטרי – אבל אני מאמין שהנזק הגדול ביותר הוא פסיכולוגי".

"אני נוהג לומר שלבנות מחדש בניינים זה עניין פשוט באופן יחסי, וקל לתכנון", הסביר שמאלה בריאיון ראשון מאז שהסתיימו 11 ימי הלחימה, כשהוא עדיין נמצא ברצועת עזה. "העניין המורכב יותר הוא ההתמודדות עם הטראומות הנפשיות", הבהיר. "האם משמעות הדבר היא שאין מחסור בתרופות, מזון או מי שתייה? במהלך 11 ימי הלחימה לא אזלו לנו המזון המים והאספקה, מה שאכן היה קורה אם מעברי הגבול לא היו נפתחים", הוסיף.

הרס תקיפת צה

מנהל אונר"א בעזה הוסיף כי "מעברי הגבול פתוחים מאז אתמול וסחורות ואספקה שוב מועברים לרצועה, אז מנקודת המבט שלי לא נראה שיש מחסור חמור או רציני של תרופות, מזון או מים, כל עוד ממשיכים להכניס אותם לרצועה". סוכנות הסעד והתעסוקה של האו"ם לפליטים פלסטינים ספגה הרבה ביקורת בעימותים הקודמים בעזה, אך בסבב האחרון לא הסתתר חמאס ככל הידוע במוסדות הארגון, והם משמשים מאז כמחסה לרבים מאלה שאיבדו את בתיהם.