לאורך עשרת הימים האחרונים מדברים בכירים מדיניים ובעלי הדרגות הגבוהות בצה"ל על "בנק המטרות" של מבצע שומר החומות. מאז תחילת התקיפות בעזה השמיד צה"ל עשרות יעדי טרור - החל ממבנים ששימשו את חמאס לפעילות וירי על ישראל, דרך אמצעי לחימה וכלה בבכירים וחברים בארגון. כך מרכיבים את אותו מאגר מטרות שמאפשר לצה"ל לפעול רציף ומדויק.

סיקור N12 על תקיפות צה"ל בעזה:

כוחות הביטחון של ישראל עובדים בכל המישורים האפשריים במשך שנים כדי לעקוב אחר הפעילות של חמאס ולנטר את התעצמותו. מפעילי הסוכנים של שב"כ עומדים בקשר עם המקורות האנושיים הרלוונטיים, יחידת 8200 אמונה על ההאזנות ומלבד אלו מתבצעות שלל תצפיות קרקעיות וניתוחים של תצלומי אוויר ולוויין.

תקיפה בעזה (צילום: רויטרס)
תקיפת ישראל בעזה|צילום: רויטרס

מדובר בתהליך ארוך שבו בכל יום לומדים על ההתפתחות והשינויים בשטח. כך למשל, בסככה תמימה לכאורה שהוקמה ברצועה - כוחות הביטחון יעקבו מיהן הדמויות שמגיעות אליה, אילו משאים יוצאים ממנה והאם ליד אותה סככה לדוגמה הוקם מבנה נוסף. העוסקים במלאכה סורקים ומחפשים רמזים שעשויים להצביע על מה בדיוק מתחולל באזור.

 

אט אט בונים את תהליך ההפללה של המטרה ולומדים אותה לעומק. לצורך העניין, אם מדובר במטרה הנמצאת מעל הקרקע יש להשתמש בתחמושת מסוג מסוים כדי לנטרל אותה מבלי לפגוע בסביבה ובבלתי מעורבים. לעומת זאת, אם המטרה נמצאת מתחת לקרקע - יש משמעות לעומק שהיא נמצאת בו עבור בחירת הפצצה למשימת הסיכול.

הפצצת המטרו של עזה על ידי צה
הפצצת המטרו בעזה|צילום: MOHAMMED ABED, AFP

היעדים נדרשים לעבור אישורים אצל הפרקליט הצבאי הראשי טרם ייכנסו לאותו בנק מטרות, ועדיין - לפני תקיפה הלכה למעשה מוודאים שלא נעשה שום שינוי בשטח - ולא נבנה גן ילדים בסמיכות או שלא השתנה משהו במרחב שעלול להקשות על הצבא. לפני תחילת המבצע, רשימת המטרות כללה אלפי יעדים שונים - בפועל עשרות מטרות לא הותקפו, או שתקיפתן נדחתה - בשל הימצאותם של בלתי מעורבים. יש לציין כי במכלול השיקולים לאישור כל יעד, מרחף תמיד הדין וחשבון שישראל עלולה להידרש אליו בעתיד בהאג.

במבצע הנוכחי באות לידי ביטוי היכולות הטכנולוגיות של יחידת 8200. גורם בכיר ביחידה מספר על הצורך: "אין סיכוי שאנשים בלבד ימצו את כלל פוטנציאל המידע ממאגרי הענק (בין אם המידע הוויזואלי או הכתוב) מכלל יחידות אמ"ן. המחשב יודע להגיד האם המידע ערכי ומה רמת הערכיות - ממילארדי ידיעות למאות. האתגר המרכזי הוא להגיע למצב שאנשים עושים פחות טעויות והמטרה שלנו היא למצות את כל פונטציאל המידע של מדינת ישראל ולהמיר אותו לאופרציות".

אחת המערכות המעניינות ביותר היא מערכת שקשורה לעולם היעדים האנושיים, שזכתה גם בפרס ראש אמ"ן. המערכת מאפשרת להציג את כל התוצרים על יעד אנושי במסך אחד ועל גבי ציר זמן.

המערכת מספקת את היכולת להבין בתצורה מלאה את פועלו של יעד אנושי, ללא הפרדה בין מקורות מידע מסוגים שונים. היא המערכת הראשונה שמוכוונת תהליך מודיעיני ולא לקמ"ן ספציפי.

המערכת הינה פלטפורמה פשוטה, המשנה את שיטות העבודה שנהוג באמ"ן להפקת יעד, באופן שממקסם את יעילות התהליך ושלמותו. בזכות המערכת זמני סגירת מעגלים על יעדים בפרט, ותהליכי הפקה ביחידה בכלל, מתקצרים בצורה משמעותית, לאור העובדה שניתן לבצע הצלבות מורכבות בין סוגי מידע שונים בשניות בודדות ובפשטות יתרה. המטרה היא הגדלה באופן משמעותי של כמות היעדים בזמן אמת. המערכת היא מערכת לומדת באמצעות בינה מלאכותית - היא משתכללת בזמן אמת והופכת את החיפוש למדויק אף יותר.

ראש הצוות, סגן פ': "המטרה היא שבעולם היעדים האנושיים, לא יהיה צורך להשתמש במספר רב של מערכות בו-זמנית. שקמ״ן שלא גדל בעולם היעדים יוכל לעשות זאת בזמן אמת, ללא צורך לדעת שפות תכנות או להצליב כמויות אדירות של מידע בעצמו. זה מאפשר קיצור זמנים משמעותי מאוד ומגדיל את היכולת לעקוב אחרי כמות יעדים גדולה יותר בזמן אמת".