טביעתה של "חרג", ספינת הדגל של הצי האירני שעלתה באש הלילה (רביעי) במפרץ עומאן, עשויה להוות שלב נוסף בהתחממות הזירה הימית במזרח התיכון, ועל פי דיווחים זרים - ייתכן שגם ארה"ב וונצואלה מעורבות בסיפור. מדובר בספינת משא המשמשת בעיקר לתמיכה באוניות בלב ים, ונשאה על סיפונה חניכים בקורס של חיל הים האירני. נסיבות טביעתה נמצאות בבדיקה.
במשך שנים אירן שומרת על קשר עם ונצואלה ומספקת לה נפט, כחלק מניסיונה לשבור את האמברגו הכלכלי החריף שמוטל עליה בשנים האחרונות. ארה"ב, שהטילה את האמברגו ומעוניינת לאכוף אותו כחלק מהפעלת הלחץ על אירן בנושא הגרעין, פועלת לסיכול הקשר הזה. רק לפני כחודשיים חסמו האמריקנים גישה של שתי מכליות כאלה שעשו את דרכן לוונצואלה.
במקביל להעברת הנפט, אירן מנסה לספק גם אמצעי לחימה לוונצואלה. על פי דיווחים זרים, ספינה אירנית בשם "מקראן" יצאה בסוף אפריל מאירן בדרכה לוונצואלה - ועל סיפונה כלי שיט מהירים שביכולתם לשגר טילים להטבעת אוניות. ייתכן שהספינות הללו נועדו לאבטח את המכליות האירניות ששטו לאמריקה הדרומית. משרד החוץ האירני התעקש כי לספינותיו יש חופש לפעול בכל מקום בעולם, והזהיר מכל ניסיון לפעול נגדן.
#BREAKING: An #Iran Navy ship thought to be bound for #Venezuela left its port in late April with seven high-speed missile-attack craft strapped to its deck, USNI News has learned. What's interesting here is a IRIN vessel may be carrying IRGC-N crafts.https://t.co/OaVvnaskd7
— Jason Brodsky (@JasonMBrodsky) June 1, 2021
לאמריקנים יש אינטרס ברור לפגוע בספינות אירניות שנושאות נפט ונשק, במיוחד לנוכח האמברגו והיחסים המתוחים עם ונצואלה. יחד עם זאת, בשלב זה לא ניתן לקבוע אם טביעת ה"חרג" קשורה לסיפור הזה. כל שנותר הוא להמשיך ולעקוב אחר הניסיונות של הצדדים להערים ולהקשות זה על זה.
על פי דיווחים בחו"ל, גם ישראל מעורבת בתחרות העזה בזירה הימית. לפני כחודשיים גופי תקשורת ערביים דיווחו על תקיפה של ספינת המשא האירנית "סאביז" בזמן שהפליגה מול חופי אריתריאה. גורמי ביון מערביים סיפרו כי היא שימשה את אירן למעקב ולריגול, ועל סיפונה נצפו סירות תקיפה מהירות.
לטענת גורמים אמריקנים, מי שתקפה את הספינה הייתה לא אחרת מאשר ישראל - שעשתה זאת כנקמה על תקיפות שיזמה אירן נגד ספינות ישראליות, כמו זו בבעלותו של איש העסקים רמי אונגר, שנפגעה ממטען בזמן ששייטה במפרץ עומאן.