כשבוע לאחר תום מבצע שומר החומות, באגף המודיעין של צה"ל מסכמים את הפעילות בימי הלחימה נגד חמאס והג'יהאד האסלאמי. בצה"ל בכלל ובאמ"ן בפרט מביעים שביעות רצון רבה ממרבית תחומי הפעילות והלחימה, ומציינים כי "לראשונה, הבינה המלאכותית היוותה מרכיב מרכזי ומכפיל כוח בלחימה אל מול האויב".
באמ"ן מדגישים את תרומת המודיעין להצלחת צה"ל להשמיד במהלך ימי הלחימה מטרות איכותיות רבות, ובמיוחד "המטרו" של חמאס. באמ"ן אומרים כי היכולת לספק את המידע הנחוץ והמדויק לחיל האוויר ויתר הכוחות הלוחמים הצליח לקחת מחמאס את אחד מממדי הלחימה המרכזיים ביותר שלו, מה שהיווה שינוי אסטרטגי חשוב מאוד לטובתו של צה"ל.
"זוהי מערכה ראשונה מסוגה עבור צה"ל, ומומשו בה שיטות פעולה חדשות ופיתוחים טכנולוגיים שהיוו מכפיל כוח עבור צה"ל כולו", אומר גורם בכיר באמ"ן. "השילוב של מודיעין רב ומגוון עם בינה מלאכותית וחיבור עמוק לשטח היווה תפנית דרמטית בחיזוק החיבור של המודיעין לקצה המבצעי".
בנוסף, בצה"ל מציינים לטובה את שיתוף הפעולה בין אמ"ן ליתר הכוחות בשטח, לרבות גורמי השב"כ השונים, ואומרים: "שיתוף הפעולה של אמ"ן עם גופי הביטחון הגיע לממדים חסרי תקדים. שיתוף הפעולה הוביל להישגים משמעותיים שהשפיעו על המערכה ואפשרו סיכול בכירים".
חשיפת מיפוי וסיכול ה"מטרו" של חמאס
בצה"ל ובאגף המודיעין מבהירים כי לקח כמה שנים למפות בהצלחה את תמונת המודיעין של ה"מטרו". שיתוף הפעולה בין כלל גורמי המודיעין הביא ליצירת יכולת מודיעין גאוגרפית בתת-קרקע – מה שהעניק בנק מטרות עשיר ונרחב של יעדים, תשתיות ובכירים שונים, שהוצא אל הפועל באופן מדויק.
בכיר באמ"ן מספר היום כי שלבי בניית המפה התת-קרקעית של המטרו החלה באיסוף מודיעיני מאסיבי בסיוע גופי האיסוף באמ"ן, שהביאו לתמונת מצב ראשונית. בהמשך עברו לשלב "ריכוז והתכת המידע". בשלב זה, באמצעות מספר פיתוחים טכנולוגיים ושימוש ביכולות "Big Data", הותך המידע והושגה תמונת התשתית של התת-קרקע.
בשלב השלישי מופתה כל מערכת המנהרות – תהליך שהוביל ליכולות אחיזה בתמונת המצב מעל הקרקע ומתחתיה, ממנו יצרו המומחים באמ"ן מיפוי התוואי המדויק של המערכה כולה. בצה"ל מאשרים לפרסם כי לאורך השנים שורטטו מפות מדויקות של תוואי התת-קרקע ברחבי הרצועה, שעברו תהליכי דיוק לאורך השנים מבחינת מיקומים, עומקים, עוביים ושינויים באופי התוואי.
בשלבים האחרונים בתכנית הפגיעה במערכת ה"מטרו", נבנתה תוכנית אש מסודרת בין גורמי המודיעין לבין הכוחות הלוחמים בצה"ל, לרבות חיל האוויר. התוכניות כללו דרכי פעולה ותקיפה רבות. בנוסף, בקהילת המודיעין מבהירים כי מעבר להכנת התוכניות המעמיקה מבעוד מועד, תקיפת ה"מטרו" לא הייתה מגיעה לרמות הצלחה ויעילות כמו אלו שאכן הושגו, אילולא המודיעין שקיבלו גם בזמן אמת על מיקומי ומהלכי כוחות האויב.
שדרוג נוסף: יכולות הבינה המלאכותית החדשות של צה"ל נחשפות
בצה"ל טוענים כי מבצע שומר החומות, בניגוד לכל המערכות הצבאיות שהתנהלו לפניו, התאפיין בשימוש חסר תקדים ביכולות בינה מלאכותית. בצבא ביצעו שילוש מרשים בין שורה ארוכה של יכולות, ביניהן אפליקציות ייעודיות שפותחו להנגשת המודיעין בזמן אמת לכלל הכוחות בשטח, תאי תקיפה דיגיטליים, רחפנים, מערכות התראה ויכולות מודיעין נוספות.
התהליך התבסס על הקמת "מפעל המידע והידע" של צה"ל – פלטפורמה טכנולוגית מתקדמת לבינה מלאכותית שמטרתה ריכוז כלל המידע הצה"לי על האויב בפלטפורמה אחת, על מנת לאפשר את ניתוח המידע ומיצויו בזמן אמת. הפלטפורמה מכילה כ-90% מכל המידע שברשות צה"ל, ומאפשרת יכולות נרחבות בתחומי ההגנה, המטרות והתמרון בשטח, שלא היו ברשות צה"ל עד לאחרונה. בהובלתה של יחידה 8200 פותחו שלוש מערכות עיקריות להצלחת התוכנית.
מערכת ה"אלכימאי": מערכת חדשנית שפותחה על ידי יחידה 8200 המאפשרת הגנה על הגבולות וגילוי מטרות בזמן אמת. בפיתוחה תיאר קצין מודיעין שאחראי על גזרת עזה למתכנתים של 8200 את צרכיה הנדרשים של המערכת על מנת להתאים אותה למשימת ההגנה על גבולות הגזרה. המערכת מספקת לכוחות יכולת ויזואלית דינמית ומתעדכנת של הגבול, המאפשר לכוחות בשטח לסכל את מהלכי האויב. במהלך המבצע, סייעה המערכת לסכל מגוון רחב של אפשרויות פגיעה בעורף וביישובי העוטף. המערכת פועלת בצורה שבה יכולים מפקדי הכוחות הלוחמים בשטח להיעזר בה באמצעות טאבלט ייעודי.
בנק מטרות חדש וייצור מטרות בזמן הלחימה: מנהלת המטרות המטכ"לית שהוקמה לפני שנתיים האיצה את קצב ייצור המטרות של צה"ל, הן בזירה הדרומית והן בזירה הצפונית. מדובר על עבודה רב-תחומית של כלל יחידות המודיעין הפועלות יחד על מנת לייצר כמות מטרות גבוהה ואיכותית בזמן קצר.
מערכת הבשורה: פותחה על ידי אנשי יחידה 8200. היא מערכת המניבה המלצות למטרות באמצעות בינה מלאכותית לחוקרי המטרות בחטיבת המחקר באמ"ן, בפיקודים ובאוגדות. החוקר מאשר את המלצות המערכת ועובד בתיאום עמה כדי להמשיך ולייצר עבור הכוחות הלוחמים מטרות איכות נוספות.
בצה"ל ובאגף המודיעין מדגישים כי במהלך מבצע שומר החומות המערכות החדשות שפותחו, לצד אלו הישנות, הוכיחו את עצמן בצורה מיטבית. כך לדוגמה, מלבד המטרות המוכרות עוד בטרם ימי הלחימה, יוצרו כ-200 מטרות איכות במפעל המטרות החדש וכ-50% מהן הותקפו במהלך ימי הלחימה, ביניהן בורות שיגור טילים שכוונו לתל אביב ולירושלים.
בכיר באגף המודיעין סיכם: "זה ניצחון טקטי והוא היה חייב להיות מוחשי, למעט הירי התלול-מסלול, שהשתפר במשך ימי המבצע, זה היה יכול להיות מושלם - האויב נכשל בהיבט של הפיגועים שניסה להוציא. כל מה שמוחמד דף תכנן לא יצא אל הפועל למעט ירי הרקטות. אנו לא יודעים אם הושגה הרתעה ולכמה זמן, אולם בעתיד הם ישקלו אם להיכנס למערכה עם צה"ל. חמאס היום מנסה לקבע את הנרטיב - הם מנסים לחבר את הדברים לירושלים כי זה הטיקט שעליו הם יצאו לאירוע. בפועל, סינוואר נותר לבד - בלי לבנון, בלי הרשות הפלסטינית ובלי אף אחד שהוא חשב לרתום לתוך האירוע".