הלילה הממשלה הכריזה על מצב חירום אזרחי בלוד. היועמ"ש אביחי מנדלבליט אמר הבוקר (רביעי) כי בעקבות האירועים האלימים בלוד גובשה חוות דעת משפטית שהתירה למשטרה להסתייע בחיילי צה"ל לשם התמודדות עם המצב. עם זאת, ציין מנדלבליט, המפכ"ל הבהיר כי אין כוונה להסתייע בחיילים אלא רק בפלוגות מג"ב שלהן יש סמכויות שיטור. איך ההכרזה על מצב החירום תשפיע בפועל על התושבים?

לשר לביטחון הפנים יש סמכות מיוחד בפקודת המשטרה. הסמכות הזאת מאפשרת לו להכריז על אירוע חירום אזרחי במדינה כולה או בשטח מסוים בעקבות אירוע שגורם לפגיעה חמורה בשלום הציבור. תוקף של ההכרזה יהיה ל-48 שעות ואחריו יוכל השר אוחנה להאריך אותו עד 96 שעות לכל היותר. בהמשך ניתן יהיה להאריך בשבוע נוסף, אך רק באישור הממשלה וכל פרק זמן גבוה מכך ידרוש את אישור ועדת החוץ והביטחון של הכנסת.

כוחות משטרה בלוד (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
כוחות משטרה בלוד|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90
המהומות בלוד (צילום: n12)
מכוניות שהוצתו בלוד|צילום: n12

ההכרזה על מצב חירום מעניקה סמכויות רחבות למשטרה, מלבד אלו שקיימות בימי שגרה. במצב חירום לשוטר מותר להורות כל הוראה "סבירה", ומי שמפר הוראה כזו או מפריע לפעילות השוטר - מסתכן בעונש מאסר של עד שלוש שנים.

בנוסף, המשטרה תוכל לסגור שטח ולמנוע מכל אדם להיכנס אליו או לצאת ממנו - ואף לדרוש מאזרחים להישאר במקום שבו הם נמצאים, לצאת ממנו או להיכנס למקום מסוים אחר. המשטרה תוכל גם במצב החירום להורות לאדם מסוים להעביר אליה ציוד או חומר כלשהו ששייך אליו - ולהשתמש בציוד הזה.

אירוע חירום אזרחי יכול לבוא בעקבות שורת אירועים שונים הגורמים לפגיעה חמורה בשלום הציבור, בביטחון הנפש או ברכוש המתייחס לציבור גדול או לשטח גדול. בין האירועים השונים המוזכרים בחוק - מפגע סביבתי, אירוע כימי או ביולוגי, אירוע קרינה, תאונה או פעילות חבלנית עוינת.

המהומות בלוד (צילום: n12)
המהומות בלוד|צילום: n12
כוחות ימ
כוחות משטרה מתרכזים בלוד

היועמ"ש: המפכ"ל הבהיר שאין כוונה להסתייע בחיילים

בהודעה מטעמו של היועמ"ש אביחי מנדלבליט צוין כי הוא וממלא מקום פרקליט המדינה שוחחו הבוקר עם ראש חטיבת התביעות במשטרת ישראל ועם המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים לגבי היבטי אכיפת החוק סביב המאורעות ברחבי הארץ.

"אשר לסוגיית סמכויות המשטרה בעיר לוד", נמסר מטעמו של היועמ"ש, "נבקש להבהיר כי אמש, לקראת חצות, פנה מזכיר הממשלה בשם ראש הממשלה, ללשכת היועץ המשפטי לממשלה ומסר כי ראש הממשלה ביקש את עמדת היועץ בשאלת האפשרות להסתייע בחיילי צה"ל לשם התמודדות עם האירועים האלימים בעיר לוד. תוך זמן קצר גובשה חוות דעת משפטית בנושא, בשיתוף עם הפרקליט הצבאי הראשי לפיה בנסיבות הייחודיות הדבר אפשרי.

"זמן קצר לאחר מכן, התקיימה התייעצות בראשות ראש הממשלה, בהשתתפות שר הביטחון, שר הבט"פ, היועץ המשפטי לממשלה, ר׳ המל"ל ומפכ"ל המשטרה. בהתייעצות הובהר על ידי המפכ"ל, כי אין כוונה להסתייע בחיילים, אלא בפלוגות מג"ב, שלהן סמכויות שוטר. ואכן, הובהר על ידי שר הביטחון כי יוקצו פלוגות מג"ב כמבוקש. בהמשך לכך, התבקש להחיל מצב חירום אזרחי בעיר לוד בהתאם לסמכות הקבועה בפקודת המשטרה. היועץ המשפטי לממשלה הבהיר עוד במהלך השיחה כי הדבר אפשרי מבחינה משפטית ועמד על עיקרי ההסדר הקבוע לעניין זה בחוק. ואכן, מיד בעקבות כך נוסחה והובאה ההכרזה לחתימת שר הביטחון כמצוות החוק באופן שמעניק את מירב הסמכויות הנדרשות בידי כוחות המשטרה ומג"ב הפועלים בעיר. הייעוץ המשפטי ניתן באופן הדוק, צמוד ומיידי תוך שיתוף פעולה עם כלל גורמי המקצוע והמדיניות".

ממשרד הביטחון נמסר כי השר בני גנץ "הכריז היום לפנות בוקר על אירוע חירום אזרחי בעיר לוד, על רקע המתקפות האלימות שמתקיימות בעיר מאתמול. גנץ פעל מתוקף הסמכויות שמקנה לו ההכרזה על מצב חירום בעורף. גנץ מסר את הודעתו למפכ"ל המשטרה, לאחר התייעצות עם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה כמתחייב בחוק. כל זאת, לאחר שקיים במהלך הלילה התייעצות משפטית עם היועץ המשפטי לממשלה בנושא, קיים שיחה עם ראש עיריית לוד יאיר רביבו, וכן לקח חלק בדיון בנושא שקיים ראש הממשלה ביחד עם השר לביטחון פנים, היועמ"ש ומפכ"ל המשטרה".

כוחות משטרה בלוד (צילום: יוסי אלוני, פלאש/90 )
כוחות משטרה בלוד|צילום: יוסי אלוני, פלאש/90
_OBJ

עוד הוסיפו במשרד הביטחון כי "הצו מאפשר להכפיף כוחות הצלה תחת פיקוד המשטרה, להשתמש בציוד נדרש של גופים שונים, להגביל שהייה של אדם במקומות מסוימים או להשאיר שטחים בשל חשש לפגיעה. זאת מתוקף סעיף 90 לפקודת המשטרה".

מהמשטרה נמסר כי "מיד עם הכרזת השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה על מצב 'אירוע חירום אזרחי' בעיר לוד, הורה מפכ"ל המשטרה רנ"צ יעקב שבתאי על עיבוי כוחות משטרה בצורה משמעותית בעיר לוד ובעוד מספר ערים מעורבות. מצב 'אירוע חירום אזרחי' מקנה לשוטרים בשטח חופש פעולה רחב יותר בעיר שבה הוכרז מצב זה. משטרת ישראל תנקוט ביד קשה כלפי מפירי החוק והסדר וזה הזמן להדגיש כי מי שמפר הוראה של שוטר דינו עד שלוש שנות מאסר. מפכ"ל המשטרה מעביר היום את לשכתו לעיר לוד ובמקום יוקם חפ"ק משטרתי".

המפכ"ל קובי שבתאי ציין כי "אנו עדים למצב שלא ראינו בעבר בערים מעורבות וזה כולל אלימות קשה על רקע לאומני, פגיעה בסמלי דת וגם ניסיונות לפגוע בשוטרים ולסגור צירי תנועה מרכזיים. על משטרת ישראל מוטלות בימים אלה שורה של משימות לאומיות ואנו נבצע את המוטל עלינו ונשיב את הסדר על קנו".