השעות שלפני כניסתה לתוקף של הפסקת האש בלילה שבין חמישי לשישי היו מורטות עצבים בישראל ובארה"ב. במהלך כל מבצע "שומר החומות" נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ורה"מ נתניהו ניהלו לא פחות מ-8 שיחות טלפון – כשאת שתי השיחות האחרונות יזם נתניהו.

ביום חמישי בבוקר שוחח ביידן עם הנשיא המצרי א-סיסי, וביקש שהוא יערוב אישית לכך שחמאס, הג'יהאד האסלאמי וארגונים סוררים אחרים ינצרו את האש - אם ישראל תסכים להצעה המצרית. אחרי שא-סיסי השיב בחיוב, בוושינגטון יצרו קשר עם ירושלים והבהירו שיש ערבות להפסקת האש – ומשם הדברים התחילו להתקדם.

א-סיסי (צילום: SKY NEWS, חדשות)
נשיא מצרים א-סיסי: ביידן דרש ממנו ערבות אישית|צילום: SKY NEWS, חדשות

רה"מ נתניהו החליט על כינוס הקבינט המדיני-ביטחוני, כשלוושינגטון ברור שהפסקת האש צפויה להתחיל בלילה שבין חמישי לשישי. בסיום ישיבת הקבינט, לפני שיוצאת ההודעה הרשמית מלשכת ראש הממשלה על ההחלטות, נתניהו יזם את השיחה הראשונה באותו היום לביידן ועדכן אותו בהחלטה, אבל הזהיר שאם חמאס יירה את המטח האחרון בשעות האחרונות שלפני הפסקת האש, צה"ל יתקוף בעוצמה ברצועה.

ירי רקטות מרצועת עזה לישראל, מבצע שומר החומות (צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90)
בישראל חששו ממטחים אחרונים רגע לפני הפסקת האש|צילום: Abed Rahim Khatib/Flash90

כשעתיים לאחר מכן נתניהו התקשר שוב לביידן, וכאן כבר הייתה רמת ודאות גבוהה יותר שההסכם יעבוד, כיוון שהמצרים העבירו מסר ברור שחמאס לא מתכוון לירות ברגעים האחרונים. וכך, 24 שעות אחרי שביידן דרש פומבית מנתניהו להביא את הפסקת האש, זה אכן מה שקרה בפועל.

ביידן: במזרח התיכון חייבים להכיר בזכותה של ישראל להתקיים

בממשל ביידן מרוצים מהתפקיד שלהם בהשגת הפסקת האש ומזכירים כל הזמן שבמבצע המשמעותי האחרון, צוק איתן, זה לקח 50 ימים – לעומת 11 יום בלבד במבצע שומר החומות.  גורמים בממשל מדברים על כך שהיה צריך להפעיל את כל הלחצים לסיום המבצע -  אבל שזה יהיה מאחורי הקלעים ובאופן דיפלומטי, ולא רצו שזה יהפוך לעימות פומבי בין המדינות.

הממשל ניסה כל הזמן לחמוק ולא לעסוק בסוגיה הפלסטינית, אך המבצע הזה גרר אותם לשם והביא להרבה שאלות מצד המפלגה הדמוקרטית והציבור האמריקני ומהתקשורת. הנשיא ביידן נשאל כל הזמן על ידי העיתונאים מה הוא חושב שצריך להיות בהמשך, והוא השיב שהוא סומך על האמירה של נתניהו ושיש צורך בשיתוף פעולה של מדינות נוספות שיזרימו כסף לשיקום רצועת עזה – אבל לא לחמאס אלא לאזרחים עצמם.

אנתוני בלינקן (צילום: רויטרס)
שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן יבקר בישראל|צילום: רויטרס

"המפלגה שאני משתייך אליה עדיין תומכת בישראל", אמר הנשיא ביידן במסיבת עיתונאים. "אני רוצה להבהיר את עצמי: עד שתישמע מן המזרח התיכון אמירה חד-משמעית של הכרה בזכותה של ישראל להתקיים בתור מדינה יהודית עצמאית – לא יהיה שלום".

שר החוץ אנתוני בלינקן צפוי להגיע לישראל בקרוב כדי להיפגש עם מקבילו הישראלי גבי אשכנזי ועם גורמים נוספים.