כמה כסף מקבלת ישראל מארצות הברית – ובאילו יעדים הוא מושקע? עם סיום מבצע "שומר החומות" שגרר ביקורת רבה נגד ישראל בעולם בכלל, ובארצות הברית בפרט, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מתמודד כעת עם ביקורת מבית בכל הנוגע לתמיכה האמריקנית בישראל. הקולות האנטי-ישראליים במפלגתו של ביידן, המפלגה הדמוקרטית, התגברו בשנים האחרונות, ואחת השאלות העומדות במוקד נוגעת לסיוע האמריקני לישראל.
בין היתר קרא הסנטור ברני סנדרס, שהיה מועמד לנשיאות מטעם המפלגה הדמוקרטית, לבחון בקפידה את האופן שבו הכסף משמש את ישראל. אז כמה כסף מקבלת ישראל ולאילו מטרות הוא משמש?
מה הוא סכום הסיוע של ארה"ב לישראל?
ב-2020 נתנה ארה"ב לישראל סיוע בגובה של 3.8 מיליארד דולר. הסיוע ניתן כחלק מהתחייבות שנתית ארוכת טווח שנעשתה עוד בזמן ממשל אובמה. כמעט כל הסיוע שניתן בשנה שעברה יועד לסיוע צבאי, כך על פי מרכז המחקר של הקונגרס האמריקני.
ההסכם הרלוונטי, שנחתם על ידי הנשיא לשעבר ברק אובמה ב-2016, תקף עד לשנת 2028 – מה שאומר שישראל תקבל בעשור זה סכום כולל של כ-38 מיליארד דולר לסיוע צבאי. מדובר בעלייה בהשוואה להסכם שחתם הנשיא שקדם לאובמה, ג'ורג' בוש הבן, שכלל סיוע של כ-30 מיליארד בתוך עשור.
בעשור לפני כן, בין 1999 ל-2008, נתנה ארה"ב לישראל סיוע בגובה של מעט יותר מ-20 מיליארדי דולרים. הסיוע אם כן כמעט הכפיל את עצמו מאז, ובעשור הנוכחי, שבין 2019 ל-2028, תקבל ישראל, כאמור, כמעט 40 מיליארד.
איך משתמשת ישראל בכסף האמריקני?
לאורך השנים הכסף האמריקני סייע לישראל לפתח את אחד הצבאות המתקדמים בעולם. בין היתר רכשה ישראל ציוד צבאי מתוחכם מארה"ב, כמו למשל 50 מטוסי F-35 בעלות של כ-100 מיליון דולר לאחד. בשנה שעברה רכשה ישראל גם 8 מטוסי תדלוק.
מתוך 3.8 המיליארדים שניתנו לישראל ב-2020, חצי מיליארד שימשו להגנה מפני טילים, כולל השקעות במערכת כיפת ברזל ובמערכות אחרות ליירוט טילים. מאז 2011 השקיעה ארה"ב במערכת כיפת ברזל סכום כולל של 1.6 מיליארד דולרים.
בנוסף, ישראל הוציאה מיליונים על שיתופי פעולה עם ארה"ב בפיתוח טכנולוגיה צבאית, כמו מערכת לזיהוי מנהרות תת-קרקעיות. בישראל משקיעים רבות בציוד צבאי ובאימונים, ומשתמשים בסיוע כדי לפצות על היותה של ישראל כוח קטן יותר מכוחות אזוריים רבים אחרים.
הסיוע לישראל בהשוואה למדינות אחרות
מאז מלחמת העולם השנייה, ישראל היא מקבלת הסיוע הגדולה ביותר מארה"ב. ב-2019, השנה האחרונה שלגביה פורסם מידע מלא, ישראל הייתה מקבלת הסיוע השני הגבוה ביותר אחרי אפגניסטן - כך על פי הסוכנות האמריקנית לפיתוח בין-לאומי.
סכום ניכר מהכסף שהועבר לאפגניסטן הוקדש למאמצים הצבאיים של ארה"ב לייצב את המדינה, שנתונה במלחמה מאז הפלישה האמריקנית אליה ב-2001. עם עזיבת ארה"ב את אפגניסטן, הסיוע ב-2021 צפוי לצנוח ולעמוד על כמה מאות מיליונים. הדבר יהפוך את ישראל למדינה שזוכה לסיוע הרב ביותר במזרח התיכון, בפער. מצרים וירדן מקבלות גם הן סיוע, כל אחת מהן בגובה של כ-1.5 מיליארד נכון ל-2019. הבאה בתור היא עירק, עם סיוע של כמיליארד דולר.