שבוע אחרי שנכנסה הפסקת האש לתוקף, המתח בין ישראל וחמאס ממשיך לגאות והשבוע הקרוב צפוי להיות רגיש במיוחד. עדיין לא ברור אם המצרים יגיעו ארצה או שמשלחת ישראלית תצא לקהיר, אולם שיחות הגישור סביב הרצון להגיע להפסקת אש ארוכת טווח נמשכות. אולם נכון להבוקר (חמישי) המגעים תקועים ועל כן יש הערכה שאם הדברים לא יתקדמו כמצופה - ייתכן וישראל תמצא את עצמה בסבב לחימה נוסף בתוך שבוע. בעקבות ההערכות הללו, בצבא יש היערכות מלאה ללחימה, כולל אישור תוכניות מבצעיות.

כתבות נוספות ב-N12:

כאמור פגישה מצרית-ישראלית צפויה להתקיים בימים הקרובים, זאת אחרי שצוותי המשא ומתן המצריים נפגשו עם נציגי חמאס בקהיר ואחרי ששר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, דיבר עם נשיא מצרים א-סיסי. יש ניסיון אמיתי של כלל הצדדים לראות כיצד אפשר להתקדם לכיוון רגיעה ארוכה אולם נכון להיום המשא ומתן תקוע.

בישראל רוצים שכמה דברים יקרו ובמרכזם הרצון לבודד את המצב בירושלים כך שזה לא ישפיע על מה שקורה מול חמאס. בנוסף, בישראל דורשים להפסיק את טרור הבלונים ובמקביל להעביר את הסיוע הקטארי של מאות מיליוני הדולרים - דרך הרשות הפלסטינית, בקשה שחמאס לא אוהב במיוחד. בנוסף, אחת הדרישות לרגיעה ארוכת טווח מותנת על ידי ישראל גם בכך שיוחזרו השבויים והנעדרים ארצה, סעיף שייתכן וישראל תתעקש עליו במיוחד.

תקיפות צה
החחש: סבב לחימה נוסף בתוך שבוע|צילום: SAID KHATIB, AFP

בעקבות כל אלה, יש הערכות כי אם השיחות לא יניבו תוצאות קונקרטיות - הצדדים יגלשו לסבב הסלמה נוסף בתוך שבוע. בתוך כך, בצה"ל יש היערכות מלאה למצב שכזה, כולל מילוי מחדש של בנק המטרות בעזה, היערכות של חיל האוויר ואישורים של תוכניות מבצעיות לפעילות בתוך עזה.

הדרישות המצריות

עיתון אל ערבי אל ג'דיד פרסם כי הוחלט על שינויים ביחס של מצרים לשלטון חמאס. הנשיא ביידן ביקש מנשיא מצרים א-סיסי להקטין את השפעת חמאס ברצועת עזה, ולהרחיב את הנוכחות של הרשות הפלסטינית. בתוך כך, המצרים ישימו דגש על שיקום עזה, ויתנגדו לדרישת חמאס לנהל את הכספים שנכנסים לרצועה כדי "לסייע לשיקום". מצרים תדרוש פיקוח ישיר על הכספים והקרנות שיבצעו את הפעילות. גם הכסף הקטארי צפוי לעבור דרך מצרים והרשות הפלסטינית.

הנשיא ביידן שוחח עם נשיא מצרים פעמיים בתוך 4 ימים. מצרים תציע לחמאס לשמור על קשרים חזקים עם מנהיגי חמאס ושמירה על כוחו של הארגון, תסייע בהקמת מוסדות, תאפשר מגורים במצרים לחלקם, כניסת דלקים, ציוד רפואי וסיוע הומניטרי, כל זה - בתמורה לוויתורים בנושא ניהול הכספים ונוכחות הרשות הפלסטינית בעזה.

א-סיסי (צילום: SKY NEWS, חדשות)
גורם משמעותי ביותר במשא ומתן. נשיא מצרים א-סיסי|צילום: SKY NEWS, חדשות

חצי מיליארד דולר לשיקום הרצועה

אמש הודיע שר החוץ הקטארי כי הממלכה מבקשת להעביר לרצועת עזה 500 מיליון דולר במטרה לשקם אותה מההרס של אחרי סבב הלחימה. הכסף הקטארי הוא משמעותי לעזה אך גם לחמאס, ויש הערכות בישראל כי הארגון עשה שימוש נרחב בכסף הזה כדי להתחמש בשנים האחרונות ולבנות את התשתית האסטרטגית ללחימה מול ישראל.

"קטאר מודיעה על סיוע של 500 מיליון דולר כדי לשקם את רצועת עזה", אמר אמש שר החוץ הקטארי. "נמשיך לתמוך באחינו הפלסטינים כדי להגיע לפתרון צודק ומתמשך על ידי הקמת מדינה עצמאית משלהם".

הכסף הקטרי שמוזרם לרצועת עזה (צילום: רויטרס)
הכסף הקטארי ברצועה אחרי הסבב הקודם|צילום: רויטרס

בנוסף לקטאר, מצרים הודיעה כי תעביר סכום דומה של כמה מאות מיליוני דולרים, וגם הם כביכול אמורים להביא לשיקום הרצועה. מנגד, ארה"ב הודיעה שתעביר עשרות מיליוני דולרים גם היא, אך ברובו הוא יועבר לאונר"א, הסוכנות הפלסטינית לסיוע בנושאי סעד ותעסוקה, זאת כדי להבטיח שיגיע לידיים הנכונות ויביאו באמת לשיקום הרצועה.

כאמור, אחד הגורמים המשמעותיים לקיום הפסקת האש הוא הקשר הישראלי-מצרי-אמריקני שנוצר בעבר והתחזק בשנים האחרונות. אמש ביקר שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, בקהיר שם אמר בתום פגישה עם הנשיא המצרי א-סיסי: "יש לנו במצרים שותפה אמיתית ויעילה להתמודדות עם האלימות, אותה אנחנו רוצים להביא לסיום יחסית מהר".