מנכ"ל משרד הביטחון, אמיר אשל, יוצא היום (שני) במתקפה על משרד האוצר. "כל פעולה מעל מיליון שקלים מצריכה אישור של האוצר - וכך לא ניתן לתפקד", אמר. "הבעיה הגדולה והמרכזית שלנו היא היעדר תקציב מדינה - זה לא מאפשר לבנות תוכניות עבודה, לקבוע סדרי עדיפויות ולפעול". אשל התייחס לחילופי השלטון המתקרבים בממשל האמריקני: "בקרוב יחזרו לוושינגטון אנשים שכבר עבדנו מולם בעבר ואנחנו מכירים אותם".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אם לא יהיה תקציב ל-2021 עד סוף השנה הזאת נצטרך לחיות על משאבים של שנה קודמת - וזה לא אפשרי. תוסיפו לזה את העובדה שההתנהלות היומיומית היא לפי תקציב של 1 חלקי 12,", התריע אשל, "לא נעשים כעת דיונים עם האוצר על התקציב - זה מצב בלתי אפשרי. אנחנו מוכנים לשבת איתם כל רגע ואין עם מי לדבר. בעולם מתוקן בונים סדר, עדיפויות, מקצים משאבים והולכים לעבוד".

שר האוצר ישראל כ
מנכ"ל משרד הביטחון: "לא נעשים דיונים עם האוצר - זה מצב בלתי אפשרי"|צילום: אייל מרגולין

אשל סיפר על הפתרון שהציע משרד הביטחון לבעיית התקציב. "לפני 3 חודשים באנו לאוצר, וראש הממשלה מכיר את זה, והבאנו להם תוכנתי שנקראת 'צמיחה בטוחה'. בגלל הקורונה שורה של משרדי ממשלה לא מימשו את התקציבים שלהם ולא ביצעו פרויקטים ונשארו אצלם עודפי כסף", הסביר, "הממשלה חיפשה דרך להזריק את הכסף הזה לצמיחה של המשק. התוכנית שלנו הייתה לקחת 4-5 מיליארד שקל להשקיע אותם בפרויקטים בתעשיות הביטחוניות הגדולות והקטנות בדגש על הפריפריה".
 
לפי מנכ"ל משרד הביטחון, מי שתוקע את התוכנית הוא משרד האוצר. "מדובר בפרויקטים שבכל מקרה צריכים לצאת לדרך ואפשר כבר להתניע אותם היום ולייצר בין 8,000 ל-12 אלף מקומות עבודה. אנחנו בטוחים שזה יכול לייצר מנוע צמיחה למשק - משרד האוצר פסל את הכל", טען, "אני לא רואה כרגע מישהו שיכול ככה להזריק כסף למשק כמו משרד הביטחון מבחינתו זה היה win win – גם לממש צורכי ביטחון וגם לסייע למשק, וזה לא עבד".

לגבי תקציב הביטחון אמר: "האוצר הציע הצעה שלטעמנו לא אפשרית ולא אחראית בימים האלה - לקחת 8 מיליארד שקל ל-5 שנים ולממש בעזרתם את הרכש שאנחנו רוצים מארה"ב. זה לא אחראי, אנחנו מציעים לדחות את התשלומים האלה לשנים קדימה ולשלם את זה בדולרים. את הריבית שהיא עשירית ממה שהציע האוצר לשלם בשקלים ולא לפגוע בפרויקטים אחרים במשק - אבל משרד האוצר מתנגד".

"לא נוצל הקשר הקרוב עם טראמפ כדי להגדיל את הסיוע הביטחוני"

אשל התייחס בהמשך לצורך של ישראל להצטייד במסוקים ובמטוסים חדשים. "אנחנו כבר בדקה ה-94", התריע, "היה צריך לעשות את זה אתמול. מדובר בצורך דחוף גם אל מול היכולות המבצעיות של צה"ל וגם אל מול החשש מבעיות בטיחות בכלים הישנים". 

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
"בקרוב יחזרו לוושינגטון אנשים שכבר עבדנו מולם בעבר"|צילום: רויטרס

"בקרוב יחזרו לוושינגטון אנשים שכבר עבדנו מולם בעבר ואנחנו מכירים אותם", הסביר מנכ"ל משרד הביטחון לקראת חילופי השלטון בארה"ב, "אני מקווה מאוד שהרכש הגדול ייצא לפועל מהר. מה שנחתם על ידי שר הביטחון לגבי הסכם היתרון האיכותי בעקבות עסקת החמקנים עם האמירויות יכובד על ידי הממשל הבא. אם לא היינו סוגרים את זה בזמן, היינו מפספסים חלון הזדמנויות חשוב". 

אשל ביקר את התנהלות הממשלה: "לא נוצל הקשר הקרוב עם ממשל טראמפ כדי להגדיל את הסיוע הביטחוני מארה"ב בשנים הקרובות - הסיוע הוא עדיין זה שנקבע בזמן ממשל אובמה".