סוכנים במדים: בשנים האחרונות, צה"ל מתמודד עם מציאות שמשתנה במהירות בלתי נשלטת הן בשדה הקרב, והן בשורות הצבא עצמו. שימוש בסמים הפך להיות נפוץ יחסית לשנים קודמות, גניבות נשק ומכירת אמל"ח לעבריינים לא פוסקות, ויש צורך לאסוף כמה שיותר מידע על מנת להקטין את כמות הפשיעה ככל הניתן. לשם כך קיימת יחידת רכזי המודיעין של המשטרה הצבאית, שמגייסת ומפעילה סוכנים באופן שיטתי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"אנחנו מחפשים את הבנאדם שיש לו היכרות עם מי שעוסק בפלילים בצה"ל", הסביר י', ראש מפלג מודיעין בימל"ם. "האדם שיגיע אלינו בסופו של דבר זה מישהו שהוא נכון ונבחן ונבדק, בסופו של דבר מדובר בחייל בצבא ההגנה לישראל – וכחייל בצבא ההגנה בישראל צריך להתייחס אליו ברגישות רבה יותר".

בשנים האחרונות נרשמת עלייה באחוזי הפשיעה בצה"ל, בעיקר בשימוש בסמים, ובכדי להבין את התמונה הרחבה ביחידות השונות – יש צורך חיוני במודיעין מהשטח. "לאחר בדיקה של חבילה חשודה, התברר כי מקור החבילה הוא בעצם בלוס אנג'לס שבארה"ב", אמר רס"ן חן שרעבי, מפקד מצ"ח ירושלים. "אנחנו מבינים שיש חייל עולה חדש שנמצא כבר כמה שנים בארץ. חייל שמשרת בגדוד לוחם. עם הקשרים שהוא הפעיל בארה"ב, חשפנו כאן רשת של הברחות ואנחנו מבינים שיש עוד חבילות בדרך".

הצצה למערך הסוכנים של המשטרה הצבאית (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"בסוף אתה מתעסק בבני אדם"|צילום: החדשות 12, החדשות12

גיוס מקורות בתוך הצבא נחשב אולי למשימה הכי רגישה במשטרה הצבאית. שאלות כמו את מי לגייס, מתי ובעיקר איך שומרים עליו לא מפסיקות לעלות - ולפעמים זה גם נגמר באסון. אחד מהמקרים האלו הוא סיפורו של רב"ט ניב לובטון, לוחם גבעתי שהתאבד לפני כשנה לאחר שהופעל עליו לחץ כבד מצד רכזי המודיעין של המשטרה הצבאית שניסו לגייסו כמקור.

"בסוף אתה מתעסק בבני אדם, וזה אתגר שלא נגמר ברגע שהוא יוצא ממך. להפך, יש לך אחריות עליו", הסביר שרעבי. "אני אחזיר אותך כמה חודשים אחורה לאחד המקרים שקרו בחודש מאי של השנה. בשעות הערב מקבלים דיווח בבסיס על חייל שנעדר. תוך כדי האירוע אנחנו מבינים שהוא חווה התדרדרות נפשית, ואולי אפילו משהו שמעיד על ניסיון של פגיעה עצמית".

הצצה למערך הסוכנים של המשטרה הצבאית (צילום: החדשות 12, החדשות12)
"חשפנו כאן רשת של הברחות"|צילום: החדשות 12, החדשות12

בצבא מצביעים על ירידה משמעותית במקרי אובדנות בשנים האחרונות. אם רק לפני עשור עמד מספר המתאבדים על כ-30 בשנה, בשנים האחרונות המספר עומד על 10 מקרים בממוצע. מבחינת המשטרה הצבאית מדובר במשימה בעלת חשיבות עליונה, כאשר בימים אלו נעשים גם שימוש באמצעים טכנולוגיים על מנת לעקוב אחר חיילים במצבים קשים בזמן אמת - ולמנוע מקרי התאבדות.

מבחינתה של המשטרה הצבאית, מדובר במאבק בלתי פוסק. מצד אחד עומדת החשיבות הברורה של מצ"ח, שאמונה על שמירת הקוד המוסרי והערכי של צה"ל. מצד שני, אי אפשר להתעלם מהעובדה שמדובר בעיסוק בבני אדם שעשוי לגרום לנזק עצום - גם בגלל שגיאה קטנה. בינתיים רכזי המודיעין מנהלים מלחמת מוחות עם עבריינים שחלקם לפעמים גם חיילים, בניסיון לשמור על ניקיון הצבא ככל הניתן.