בימים האחרונים הושלמה סדרת ניסויים במערך ההגנה האווירית, תוך שימוש במערכת "שרביט קסמים" (קלע דוד) ו"כיפת ברזל", שנועדה לדמות יירוט טילי שיוט, כטב"מים, מל"טים מתאבדים וטילים מדויקים שמשוגרים לעבר ישראל. את הניסוי ביצעו מנהלת "חומה" במשרד הביטחון, חברת רפאל, חיל האוויר והים וכן בשיתוף המנהל האמריקני להגנה מפני טילים (MDA). כל הניסויים הסתיימו בהצלחה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במסגרת הניסוי הרחב שבוצע, הופעל כל המערך המבצעי הרב-שכבתי של מערך ההגנה האווירית. כל המטרות הושמדו והניסוי הוכתר כהצלחה.
בסדרת הניסויים נבחנו יכולות מערכת הנשק "שרביט קסמים" בגרסת פיתוח חדשה ומתקדמת. הסדרה כללה מספר תרחישים המדמים איומים חדשים ועתידיים, שעימם עשויה המערכת להתמודד בזמן עימות. שר הביטחון גנץ מסר: "פיתוח מערכת ההגנה הרב-שכבתית מאפשר לנו הגנה מפני איומים מזירות קרובות ורחוקות".
מנהלת "חומה" במפא"ת (המנהל למחקר ופיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) של משרד הביטחון, יחד עם הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים (MDA), ביצעו את ניסויי היירוט במערכת הנשק "שרביט קסמים", אל מול איומים המדמים טילי שיוט טילים בליסטיים. הניסויים בוצעו בהובלת חברת "רפאל" משדה ניסויים במרכז הארץ, בהשתתפות חיל האוויר וזרוע הים.
בניסוי יירטו לוחמי ההגנה האווירית, בפעם הראשונה בעולם, טילים בליסטיים, מטרות המדמות טילי שיוט ומטוסים ללא טייס. כל זאת באמצעות הגנה אווירית רב-שכבתית ויירוטים של מערכת "כיפת ברזל" וטילי "קלע דוד" הידוע כמערכת "שרביט קסמים".
גילוי המטרות, השליטה וניהול היירוטים בוצעו על ידי יחידת טילי החץ "חרב מגן" ובאופן רשתי ומקושר, והלוחמים קיבלו את ההחלטה לבצע יירוט באמצעות מערכת נשק אחת או יותר בגובה אופטימלי.
כחלק מהניסוי, חיל האוויר שיגר מטרות שדימו טילים ארוכי טווח ואתגרו את מערכות ההגנה האווירית. כל מערכות ההגנה עמדו באתגר בהצלחה גדולה. במקביל, מטוסי חיל האוויר ושדה הניסוי הפעילו את מערכות התחקור, הגילוי ואמצעים אחרים בשטח. כלל הגופים המעורבים, ביניהם לוחמי ההגנה האווירית, הטכנאים, מהנדסי התעשיות הביטחוניות ומנהלת "חומה" מתכוונים לבצע תחקור נוסף של הניסוי.
בישראל הופתעו לאחרונה ממתקפת המל"טים המתאבדים וטילי השיוט האיראנים על מתקני הנפט בערב הסעודית, ולכן האיצו את שיפור מערכות ההגנה כדי לתת לכך מענה. לפני כמה חודשים הייתה התראה וחשש שהאיראנים ינסו, בתגובה למה שהם מייחסים לתקיפה ישראלית בסוריה, לשלוח מל"טים מתאבדים וטילי שיוט לשטח ישראל. היכולת הזאת שמפתחים בתעשיות הביטחוניות ובצה"ל, היא המענה לכך.
לפני חודשיים ישראל מסרה שתי סוללות כיפת ברזל משופרות לארה"ב. זה נותן לאמריקנים הפרוסים במפרץ את המענה לטילי השיוט. בניסוי הוכחה יכולת ליירט כמה מטרות במקביל, בדומה למטחי הרקטות שנורו בעבר לשטח ישראל.
משה פתאל, ראש מנהלת "חומה" במשרד הביטחון, מסר: "חלק נרחב מהניסויים ביצענו בים, גם מטעמי בטיחות. בחנו לא רק את ההתמודדות עם האיומים המאתגרים כמו טילי שיוט, מל"טים מתאבדים וטילים מדויקים, אלא גם בדקנו את כל הקישוריות בין המערכות, החיבורים בין המכ"מים והסנסורים, שיודעים לגלות את האיומים מרחוק. בנוסף בחנו את היכולת של מערך ההגנה האווירית להתאים את המטרה לטיל. ניסינו גרסאות חדשות ומשופרות של 'שרביט קסמים' ו'כיפת ברזל' והם הצליחו ליירט טילי שיוט וקטב"מים. זה אומר שיש לנו מענה רב-שכבתי עם גיבוי הדדי לאיומים האלה".
פיני יונגמן, סמנכ"ל רפאל, הוסיף: "לראשונה בעולם בוצע שיגור של מיירטים נגד טילי שיוט וקטב"מים ממערכות שונות בו-זמנית. זה מימוש ההגנה הרב-שכבתית שנבנתה כאן בשנים האחרונות בישראל. עבדנו יחד עם לוחמי מערך ההגנה, והם השתתפו בכל התהליך והניסויים. הם מקבלים היום מערכות טובות יותר, ואנחנו מעריכים שהמטרות שהשמדנו בניסוי הם האיומים שאנחנו יכולים לפגוש בעתיד לעבר ישראל. מדובר בהצלחה שאין כדוגמתה שנותנת לנו מענה מול אתגרים מורכבים".
ראש הממשלה נתניהו מסר: "סיימנו בהצלחה סדרת ניסויים המשלבת את יכולות היירוט של ישראל - לרבות שרביט קסמים וכיפת ברזל. בהגנה ובהתקפה, אנחנו שומרים על ביטחון ישראל".
סיימנו בהצלחה סדרת ניסויים המשלבת את יכולות היירוט של ישראל - לרבות שרביט קסמים וכיפת ברזל. בהגנה ובהתקפה, אנחנו שומרים על ביטחון ישראל pic.twitter.com/AhpltQlCN5
— Benjamin Netanyahu (@netanyahu) December 15, 2020