עד מתי? למרות ההתנגדות הנחרצת של מערכת הביטחון, שירות החובה לגברים בצה"ל קוצר משמעותית - לאחר שירד משלוש שנים ל-32 חודשים בשנת 2015, היום נכנס לתוקף קיצור נוסף. כל צעיר שיתגייס לצה"ל מהיום (רביעי) ישרת 30 חודשים בלבד, כלומר שנתיים וחצי. עם זאת, צה"ל מזהיר את המתגייסים בלשכות הגיוס כי אם החוק יתוקן - השינויים עלולים לחול עליהם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
קיצור שירות החובה לגברים מצמצם את הפער בין משך שירות הנשים למשך שירות גברים. משום שנשים ממשיכות לשרת 24 חודשים, כלומר שנתיים, הפער ביניהן לבין עמיתיהן הגברים יעמוד על חצי שנה בלבד. החוק החדש יחול על נשים שהתגייסו בהתנדבות לתפקידים עם משך שירות זהה לגברים.
בהתאם לשינוי תוקרא בלשכות הגיוס ההודעה הזו לכלל המתגייסים: "בהתאם לחוק, משך שירות החובה לגברים שמתגייסים החל מהיום מקוצר מ-32 חודשים ל-30. נבקש להביא לידיעתך כי קיימת אפשרות שלאחר גיוסך החוק יתוקן, כך שאם משך שירות החובה ישתנה, החוק החדש יוחל עליך".
מבחינת צה"ל - הגענו לקו האדום
מי שהוביל את שינוי החקיקה הזה, שעבר כבר ב-2019, הוא משרד האוצר. שם מתבססים על ההבנה שככל שהשירות קצר יותר - כך הצעירים מגיעים לשוק העבודה מהר יותר, מייצרים ערך ומשלמים מיסים. כלומר, מבחינת אנשי האוצר תרומתם של האזרחים המועסקים במשק עולה על תרומתם של החיילים.
צה"ל ומשרד הביטחון נכשלו בניסיונות לבטל את שינוי החוק. כעת, מבחינת מערכת הביטחון, צה"ל הגיע לקו האדום התחתון בהיבט התפוקה שהוא יכול להרוויח מהמשרתים. משום שלוקח זמן להכשיר את החיילים - במיוחד בתפקידים הקרביים, בתפקידי תומכי הלחימה ובתפקידים הטכנולוגיים - צה"ל מעוניין בתקופת זמן מספקת שבה יוכל ליהנות מהכישורים הללו. בתפקידים שדורשים הכשרה ארוכה, קיצור השירות מותיר זמן קצר מאוד בין סיום ההכשרה ועד לשחרור.
הפתרון של צה"ל בפועל הוא שירות דיפרנציאלי, דבר שקורה כבר בימים אלו. כדי להתקבל ליחידות מיוחדות וליחידות טכנולוגיות, באמ"ן באגף התקשוב ובמקומות נוספים, על החייל לחתום מראש קבע - בין שנה לשלוש. רק כך צה"ל יכול להבטיח שהפוטנציאל של אותו משרת יתממש במסגרת הצבאית. בתקופת הקבע החייל מקבל שכר גבוה יותר ובסיום השירות מענק השחרור שלו גדל. זאת הדרך של צה"ל לפתות צעירים להיכנס לתפקידים החיוניים האלו.
הדבר מציב את צה"ל בנקודה מאוד בעייתית בהיבט היכולת לשמר כשירות גבוהה ביחידות הלוחמות, רמת לכידות בתוך היחידות ובעצם במוכנות ללוחמה - התכלית העליונה בפעילות הצבאית. את קיצור משך השירות ניתן יהיה לשנות או בהוראת שעה או בשינוי חקיקה, שני תהליכים מורכבים מאוד בימים אלו. לכן, עד שתתקבל החלטה בהמשך, צה"ל יצטרך להסתגל לעבוד בתנאים החדשים בתקווה שהדבר לא יתפוצץ לכולנו בפנים.