ארה"ב מאשימה את חיזבאללה באחסון נשק ואמוניה חנקתית ברחבי אירופה בשנים האחרונות, בחשד שנועדו לשמש להתקפות עתידיות בהוראתה של אירן. את הטענה העלה רכז הטרור במחלקת המדינה האמריקנית, נתן סיילס, שקרא למדינות אירופה לנקוט קו תקיף יותר נגד הפעילות הפוליטית של חיזבאללה שנתמכת, לדבריו, על ידי טהרן: "הגישה של האיחוד האירופי לא עבדה, חיזבאללה רואה באירופה פלטפורמה חיונית לפעולותיו – עד שזו תנקוט בפעולה".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי טענת מחלקת המדינה האמריקנית, חיזבאללה העביר ואחסן אמוניה חנקתית במדינות שונות ברחבי אירופה. זאת לאחר שלפני כשנתיים חשף המודיעין הקפריסאי בסיוע המוסד דירת מסתור בלימסול, בה אוחסנו 2 טון של אמוניה חנקתית והרשויות עצרו את פעיל החיזבאללה ששכר אותה.
"אני יכול לחשוף כי הנשק של חיזבאללה הועבר דרך בלגיה לצרפת, יוון, איטליה, ספרד ושוויץ", אמר סיילס. "אני יכול גם לגלות שמקום מסתור משמעותי של אמוניה חנקתית התגלה או הושמד בצרפת, ביוון ובאיטליה".
ההאשמה מגיעה שישה שבועות לאחר הפיצוץ הנורא של האמוניה החנקתית בנמל ביירות שהותיר אחריו הרס רב בבירת לבנון. על פי ממצאי החקירה הנוכחיים, האמוניה שמשמשת לדשן כמו גם כחומר נפץ, הושארה בנמל במשך 6 שנים לאחר שהוחרמה מספינה, זאת בעוד חיזבאללה מעורב בניהול הנמל בצורה משמעותית.
סיילס הוסיף: " יש לנו סיבה להאמין שהפעילות הזו עדיין בעיצומה. נכון לשנת 2018, ישנו חשד להסתרת אמוניה באירופה; ביוון, באיטליה ובספרד. למה שחיזבאללה יאגור אמוניה חנקתית על אדמת אירופה? התשובה ברורה – הוא יוכל לבצע פיגועים גדולים בכל פעם שאדוניו בטהרן יראו בכך צורך".
האיחוד האירופי הגדיר את הזרוע הצבאית של חיזבאללה כקבוצת טרור, אולם ההגדרה לא כוללת את הזרוע הפוליטית שלו, בגלל חוסר בתמימות דעים בנושא. בריטניה וגרמניה הגדירו את הארגון כולו כישות טרור בתחילת השנה, וארה"ב ניסתה להשפיע על ערים אירופיות נוספות ללכת בעקבותיהן.
"חיזבאללה מהווה סכנה ברורה וממשית לארה"ב כיום, ומהווה סכנה ברורה וממשית לאירופה", אמר סיילס. "בשורה התחתונה הגישה של האיחוד האירופי מאז 2013 פשוט לא עבדה. חיזבאללה ממשיך לראות באירופה כפלטפורמה חיונית לפעילותו המבצעית, הלוגיסטית ולגיוס. והוא ימשיך לראות בה כזו עד שאירופה תנקוט בפעולה מכריעה, כפי שעשו בבריטניה ובגרמניה".
בסוף השבוע הקרוב תקרא ארה"ב לחידוש הסנקציות של האו"ם על אירן, לאחר השעייתן למשך 5 שנים בעקבות הסכם הגרעין. עם זאת, כמעט כל חברות מועצת הביטחון של האו"ם חולקות על ארה"ב בעניין סמכותה להפעיל מחדש את הסנקציות.