במהלך הלילה (בין ראשון לשני) נמשכו העימותים בין צה"ל לפלסטינים סמוך לגדר בעזה. כוח צה"ל זיהה מחבל שניסה להשליך בקבוק תבערה לעבר מתחם קבר רחל - הלוחמים ירו לעברו וסיכלו את הפיגוע. בתגובה לבלוני התבערה שנשלחים לעבר ישראל, טנקים תקפו עמדות תצפית של חמאס ברצועה. מאות פלסטינים יידו אבנים ומטענים לעבר כוחות צה"ל מול ג'באליה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

העימותים הללו ממשיכים את קו ההסלמה בדרום בימים האחרונים, במהלכו נורו לעבר יישובי העוטף עשרות בלוני תבערה ורקטות. הפלסטינים מדווחים על שני פצועים בעימותים עם כוחות צה"ל סמוך לג'באליה.

מדובר צה"ל נמסר במהלך הלילה: "לפני זמן קצר סיכל כוח צה"ל ניסיון פיגוע סמוך לקבר רחל שבמרחב החטיבה המרחבית 'עציון'. לוחמי צה״ל זיהו מחבל שניסה להשליך בקבוק תבערה לעבר מתחם הקבר. הלוחמים הגיבו בירי וסיכלו את הפיגוע. זוהתה פגיעה".

בהמשך יצאה הודעה נוספת: "לפני זמן קצר, תקפו טנקים של צה"ל עמדות תצפית של ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה. התקיפה בוצעה בתגובה להפרחת בלוני הנפץ והתבערה משטח רצועת עזה לשטח ישראל ולהפרות הסדר על הגדר".

אתמול במהלך היום' פרצו ביישובי העוטף 28 שרפות ורסיסי רקטה אחת נפלו בבית בשדרות ונזק נגרם למבנים. בעקבות החרפת הצעדים של חמאס, ישראל איימה להחריף את התגובה שלה שהורחבה כבר מוקדם יותר אתמול - זאת גם במחיר של הסלמה גדולה יותר. משלחת מצרית הייתה צפויה להיכנס בלילה לרצועה במטרה לנסות לרכך את הרוחות, ולהביא בסופו של דבר להסדרה בין הצדדים. המאמץ הזה אולי יצליח ואולי לא, אבל בישראל החליטו לתקוף בכל מקרה.

הכסף הקטרי והתקווה לעסקת שבויים

כדי להבין את הדי-אן-איי של ההסלמה הנוכחית, צריך פשוט לעקוב אחר הכסף. המענק השנתי בגובה 25 מיליון דולר, שמעניקה קטר לחמאס ולרצועת עזה, צפוי להסתיים בחודש ספטמבר הקרוב, אולם הקטרים טרם החליטו האם הם הולכים לחדש אותו או לא. ראש הלשכה המדינית של חמאס איסמעיל הנייה נמצא כבר חודשים בקטר ולוחץ על ההנהגה במדינה במטרה שיעבירו את הכסף לרצועה, אולם עד כה הוא נכשל במשימה הזו.

תושב עזה מפריח בלוני תבערה לעבר ישראל (צילום: רחים קטיב, פלאש/90 )
תושב עזה מפריח בלוני תבערה|צילום: רחים קטיב, פלאש/90

השאלה שנשאלת בסיטואציה הזו היא מדוע קטר, נסיכות עשירה מאוד שסכומים כאלה מבחינתה הם "כסף כיס", משחקת בחמאס ולא מכריזה על המשך מתן המענק. ככל הנראה, התשובה היא שקטר מעוניינת לחזק את הנהגת חמאס שנמצאת במדינה במקום הנהגת חמאס שנמצאת ברצועת עזה, הנהגה שצברה כוח מאוד גדול בשנים האחרונות.

חיילים מכבים שרפה ליד קיבוץ בארי (צילום: פלאש/90 )
צילום: פלאש/90

קטר מעוניינת במיוחד לחזק אדם אחד: חאלד משעל, מי שהיה מנהיג חמאס בעבר, והאדם שצפוי לבקש בבחירות הקרובות בחמאס להתמנות לראש הלשכה המדינית. במצב הזה חמאס נלחצת, לוחצת ושולחת רקטות ובלוני תבערה לישראל כשהיא מעמידה את כולנו על סף תהום של הסלמה.

נקודת אור אחת בתוך האירועים האלה, היא שבמערכת הביטחון מזהים הזדמנות להתניע מחדש את המשא ומתן להשבת השבויים והנעדרים מרצועת עזה, זאת בשל הירידה מהפרק של נושא הסיפוח במסגרת הסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות.