הסכם הנורמליזציה עם איחוד האמירויות גרם מצד אחד להתרגשות מעסקאות הענק שיתאפשרו, אך מצד שני גם לביקורת בשל עסקאות הנשק שיתאפשרו לכאורה בשל ההסכם. כעת מתברר, שכבר לפני כשנה משרד הביטחון מנע מכירה של מערכת נשק ישראלית מתוחכמת במיוחד לאיחוד האמירויות - שכעת יקנו מערכת דומה מהאמריקנים. בישראל מעריכים שהפסד העסקה שווה לחברות מיליארד דולר וחצי. בתעשיות הביטחוניות בישראל ביקרו את ההתנהלות של משרד הביטחון וטענו שההגבלות על החברות מונעות מהן חוזים בשווי מיליארדים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
במשרד הביטחון הסבירו אז שמנעו את מכירת מערכות הנשק המתקדמות בשל החשש שטכנולוגיות ויכולות שפותחו בישראל יגיעו לידיים זרות. מן הצד השני, החברות הביטחוניות טוענות שהטכנולוגיה תגיע לידיהן של אותן מדינות בעזרת הסינים או האמריקנים, וההחלטה מונעת מהן רווח בגין המוצרים שפיתחו.
החברות הביטחוניות השונות מבקשות כבר זמן רב ממשרד הביטחון לשנות את הקריטריונים לפיהם מאושרים הגורמים להם יימכרו הטכנולוגיות המפותחות בארץ. עם זאת, במשרד הביטחון מסרבים וממשיכים לטעון בנוגע לחשש מזליגת מידע מסווג.
נתונים שהתפרסמו במגזין DefenceNews חשפו את גודל שוק הנשק העולמי - אחד מהשווקים בעל קצב הצמיחה הגבוה בעולם שמניב כיום כ-523 מיליארד דולר בשנה. בעשירייה הראשונה ברשימה נמצאות לא פחות מ-8 חברות אמריקניות ו-2 חברות סיניות – ללא אף חברה אירופית או רוסית.
10 החברות הגדולות מוכרות מעל ל-264 מיליארד דולר לשנה, ומהוות כמחצית מהיקף השוק העולמי. במרבית המדינות שינו את תנאי הייצוא כדי להקל על היצרניות המקומיות ועל המדינות שמסייעות ומקדמות עסקאות, כדי להיטיב עם התעשייה המקומית. זו לא רק פטריוטיות, אלא גם הבנה שהמהלך מייצר מקומות עבודה רבים, חשיבה פוליטית, השפעה על מדינות וסכסוכים ברחבי העולם.
אך היכן מקומן של התעשיות הביטחוניות הישראליות? שלוש החברות הישראליות הגדולות עלו בדירוג, אלא שהן קטנות מאוד במונחים עולמיים, ולכן ממוקמות רק בעשירייה ה-4 וה-5. החברה הישראלית הגדולה ביותר - אלביט, טיפסה מהמקום ה-35 ב-2018 למקום ה-31 ב-2019 עם מכירות של 4.65 מיליארד דולר בשוק הצבאי (מה שמהווה 90% מסך מכירותיה הכלליות).
10 מקומות מתחת לאלביט – במקום ה-41 (לעומת המקום ה-44 בשנת 2018), ממוקמת התעשייה האווירית עם מכירות צבאיות של 3 מיליארד דולר. מי שתפסה את מקומה במקום ה-44, וטיפסה 2 מקומות לעומת השנה הקודמת, היא רפאל עם מכירות של 2.75 מיליארד דולר.
מעניין לחשוב מה היה קורה אילו שלוש החברות הגדולות הללו היו מתאחדות לחברה אחת גדולה. במצב הזה החברה הזו הייתה מוצבת במקום ה-19 בעולם. בישראל מתדיינים גם על הכיוון הזה וחושבים כיצד מהלך כזה ישפיע על התעשייה המקומית, על סיכויי ההתמודדות במרכזים בעולם ועל התחרות בארץ ובחו"ל.
המאבק הפוליטי הזה, רווי היצרים, הלחצים והכסף, נמצא על שולחנם של מקבלי ההחלטות כבר שנים. עם זאת, בדיוק מהסיבות הללו, סביר להניח שלעולם לא יוכרע.