לראשונה מאז הרכבת הממשלה קיים אתמול (רביעי) הקבינט המדיני-ביטחוני דיון סביב סוגיית הסיפוח וההשלכות שלו אל מול הגזרות השונות. בדיון נכחו כלל ראשי מערכת הביטחון: הרמטכ"ל אביב כוכבי, ראש אמ"ן תמיר הימן, ראש השב"כ נדב ארגמן וראש המוסד יוסי כהן, שנשלח לאחרונה אל מלך ירדן עבדאללה כדי לנסות ולהרגיע את הירדנים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שרים שנכחו בדיון סיפרו לחדשות 12 כי בתוך החדר בלטו חילוקי הדעות בין ראשי מערכת הביטחון לגבי ההשפעה של החלת הריבונות. העמדות התחלקו כך שהרמטכ"ל וראש אמ"ן הציגו לשרי הקבינט את התרחיש המחמיר ביותר, וראש המוסד הציג את התרחיש המקל ביותר. בתווך ניצב ראש השב"כ נדב ארגמן.
לדברי השרים שהשתתפו בדיון, הרמטכ"ל טען כי סיפוח עלול להוביל לעלייה חדה במספר הפיגועים, לפיגועי ירי נגד חיילים ואזרחים, וייתכן כי אפילו לחזרתם של פיגועי ההתאבדות. עוד אמר כוכבי כי להערכת צה"ל הסיפוח יוביל להפרת הפסקת האש בעזה שעלולה להסתיים בעימות צבאי. הוא וראש אמ"ן הוסיפו שלהערכתם גם גזרת יהודה ושומרון לא תישמר שקטה.
ואולם, כשרשות הדיבור עברה לראש המוסד התברר שהארגון שלו מתכונן לתרחיש חמור הרבה פחות. יוסי כהן לא קיבל את תרחישי האימים שהציגו בכירי צה"ל, ואף אמר דברים חריפים שמהם אפשר היה להבין שהוא סבור שהסיפוח לא יוביל לאלימות בצורה רחבה, לא לאינתיאפדה שלישית ולא לעימות צבאי עם עזה. "אינני מקבל את הטענה שהסיפוח יוביל בהכרח לתגובות אלימות", אמר.
בין שתי העמדות הללו ניצב ראש השב"כ נדב ארגמן, שלפי השרים הערכתו להשלכות הסיפוח הייתה בדיוק באמצע. הוא סבר שתהיה תגובה, אולם הקפיד לציין שהמצב הכלכלי בשטחים הוא טוב בסך הכול, והוא אינו מזהה אינטרס לשבור את הכלים. לצד זאת, יש לציין כי בפורומים אחרים מציג השב"כ עמדה ניצית יותר.
שני שרים שהשתתפו בדיון התייחסו לחילוקי הדעות: "כבר הרבה זמן שצה"ל, שב"כ והמוסד לא הציגו בקבינט הערכות מצב כל כך סותרות. זה נראה שאין הומוגניות בחשיבה, לא במודיעין וגם לא בתובנות".
במקביל, בישראל מקווים לקבל את ברכתה של ארה"ב לסיפוח - בייחוד לאור ההתנגדות החריפה שהושמעה מצד מדינות רבות בדיון שהתקיים באו"ם. בכיר בבית הלבן סיפר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי בתום שלושה ימי התייעצויות בבית הלבן, טרם הוחלט אם להעניק לישראל אור ירוק למהלך.
"הפגישות היו פרודוקטיביות", אמר הבכיר. "השגריר פרידמן חוזר הלילה לישראל עם השליח המיוחד אבי ברקוביץ' ועם חבר ועדת המיפוי סקוט לית' לפגישות וניתוח נוספים".
בלשכת ראש הממשלה ובשב"כ מסרו בתגובה: איננו מתייחסים לנאמר בדיונים סגורים.
מצה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל לא מתייחס להערכות המובאות בפני הדרג המדיני בפורום סגור וסודי. מצער וחמור ביותר כי דיונים סגורים מודלפים לתקשורת. צה"ל הציג וגם נערך למגוון תרחישים".
ראש הממשלה בנימין נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההדלפות מהקבינט המדיני-ביטחוני. נפעל כדי למגר תופעה פסולה זו".
שר הביטחון בני גנץ הגיב לדברים ואמר: "ההדלפות מהקבינט המדיני ביטחוני הן תופעה פסולה וחמורה. אם גורמי הביטחון לא יוכלו להציג את עמדותיהם ואת כלל המידע הרלבנטי לדרג המדיני באופן חופשי, זוהי פגיעה אמיתית בביטחון המדינה".
ההדלפות מהקבינט המדיני ביטחוני הן תופעה פסולה וחמורה. אם גורמי הביטחון לא יוכלו להציג את עמדותיהם ואת כלל המידע הרלבנטי לדרג המדיני באופן חופשי, זוהי פגיעה אמיתית בביטחון המדינה.
— בני גנץ - Benny Gantz (@gantzbe) June 25, 2020
גורמים ביטחוניים בכירים הגיבו על ההדלפות מהקבינט ואמרו: "לראש המוסד אין כל יכולת הערכה בנושא הפלסטינים. בדיונים הביטחוניים שנערכים בשבועות האחרונים, המוסד מתמקד בתרחישים של החלת הריבונות על היחסים במדינות ערב. ההערכה שלו בתחום הפלסטיני אינה רלוונטית".
השתתפו בהכנת הידיעה: עמית ולדמן וקרן בצלאל