אפילו הצבע האדום מגיע לסטרימינג: המתיחות בדרום וסבבי האלימות החוזרים הפכו, למרבה מהצער, לשגרת חייהם של תושבי עוטף עזה. עד שההנהגה המדינית תמצא פתרון, מציעים שני צעירים יוזמה מעניינת, שתאפשר להתריע בעת ירי רקטות ליישובי העוטף, גם לתושבים שמשתמשים באינטרנט ובשירותי סטרימינג במכשירים מבוססי אנדרואיד, כמו טלוויזיות חכמות ומחשבי רכב. "מי לא היה רוצה לדעת שבעקבות מעשה שהוא עשה הוא מסייע להציל חיים?", הם אומרים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אני לקוח של אחת מחברות הטלוויזיה שפועלות על גבי האינטרנט והבנתי שהשידור ובכללו ההתרעה מגיעים באיחור של 30 שניות", הסביר ניר וקנין, תושב שדרות בן 31, כיצד הגיע לרעיון. "בשדרות, זמן ההתרעה הוא כ-15 שניות לפני הנפילה, אז התרעה כזו בטלוויזיה הופכת להיות ללא רלוונטית. יש אזורים בעיר בהם האזעקה נשמעת פחות חזק וכמובן שיש מקרים בהם אנשים מאזינים למוזיקה, צופים בסרט בווליום, או סתם נמצאים עם מספר רב של אנשים בבית ובעקבות הרעש שנוצר הם לא יכולים לשמוע שיש אזעקה בחוץ".
וקנין הבין כי יש צורך בפיתוח שייתן התרעה בזמן אמת, גם בטלוויזיות חכמות ועל גבי שידורי סטרימינג, עבור תושבי העוטף הרבים שמשתמשים בשירותים האלו. בשלב זה הוא פנה לאיתי גולי, נער בן 15 מנס ציונה, שפיתח את האפליקציה.
אז איך זה עובד? "את האפליקציה אפשר להוריד מחנות ההורדות של אנדרואיד TV", מסביר וקנין. "יש טלוויזיות חכמות בהן סוני וטושיבה שתומכות בזה וכמובן מספר ממירים, ביניהם הממיר של סלקום וסטינג וכמובן xiaomi וגם אנבידיה שילד. אחרי הורדת האפליקציה, ניתן לבחור את האזורים שאם יימצאו בטווח הירי תופעל ההתרעה, בשונה מהתראות של פיקוד העורף שמופיעות בערוצי החדשות ומתייחסות לכל הארץ. אחרי שבחרתם אזור התרעה, תקבלו חיווי בכל ערוץ בטלוויזיה וכל אפליקציה. כך שאתם בעצם יכולים להאזין לשיר ביוטיוב, לצפות בסדרה בנטפליקס או לצפות בערוץ ספורט , ויוה , או ערוץ הילדים ואפילו לעסוק בדברים אחרים כשהטלוויזיה דלוקה - וכשיהיה ירי לאזורים יופיע גם חיווי על המסך וגם חיווי קולי שאתם תבחרו".
במשך חודשים עמלו וקנין וגולי על פיתוח האפליקציה, וכעת הם כבר עובדים על עדכונים נוספים. "ממש בימים אלו אנו עובדים על עדכון חשוב בתחום ההנגשה", מתאר וקנין. "אנו מקליטים את שמות כל הישובים וכך ברגע שהעדכון החדש יעלה בנוסף לחיווי יהיה קול שיאמר "אזעקה אשקלון". ומה השלב הבא? "בימים אלו אנו פועל מול משרד התחבורה והרשות הלאומית לבטיחות בדרכים על כך שתינתן אפשרות להתקין את אפליקציית פיקוד העורף ברכבים עם מערכת אנדרואיד ברכב", מתאר וקנין. "כך המשתמשים בדרכים יקבלו התרעה בזמן אמת תוך כדי נהיגה על אזעקה באזור בו הם נוסעים, על פי מיקום ה-gps המותקן ברכבם".
פיקוד העורף התייחסו לפיתוח וציינו כי הם מברכים על כל יוזמה פרטית להנגשת ההתראות, ואף סייעו למפתחים במתן ידע והדרכה רלוונטיים. חשוב לציין, כי האפליקציה לא מחוברת ישירות לתשתית פיקוד העורף ולפיכך מדגישים שם כי יש סבירות שיהיו תקלות. "ההנחיה הראשונית היא להסתמך על ההתראות וההנחיות של פיקוד העורף והם הגורם הרשמי לכך", מודה וקנין, "עם זאת כזכור בשנים האחרונות פותחו אפליקציות לסלולרי שנותנות מענה בנוסף להתראות של פיקוד העורף. להבנתי פיתוח כמו שלנו מטעם פיקוד העורף עצמו ייקח הרבה מאוד זמן וכל זמן שאנחנו נותנים פתרון, הגם שאינו רשמי, זה מעשה מבורך".
עבור וקנין להצלחה בפיתוח האפליקציה משמעות מיוחדת. "כתושב שדרות איבדתי חברת ילדות, אלה אבקסיס זכרה לבכרה. אירוע שהיה מאוד קשה עבורי, בנוסף, בכל חג סוכות בזמן שעם ישראל חוגג את החג אנו זוכרים את מותם של הילדים הקטנים יובל אבבא ודורית אניסו שנרצחו בזמן ששיחקו מחוץ לסוכה שעה קלה לפני כניסת החג. יש כמובן עוד מספר אנשים שנפצעו, אותם אני מכיר מהעיר", הוא מספר.
"אני חושב שהמציאות שנוצרה - בה למעלה ממיליון איש חווים את המצב הבלתי נסבל הזה של ירי רקטות לעבר היישוב שלהם - זו מציאות שאי אפשר להסכים לה, אבל אני לא איש צבא, לא רמטכ"ל ובוודאי לא ראש ממשלה, את הפתרון אני לא יכול לצערי לספק אז הקמתי אפליקציה שהיא כלי להתמודדות עם המצב כמה שניתן. אין ספק שיש בהצלחה של האפליקציה סיפוק רב, מי לא היה רוצה לדעת שבעקבות מעשה שהוא עשה הוא מסייע להציל חיים".