על מסך המכ"ם התגלה לפתע כלי טיס שהמריא מדרום הרצועה והחל טס לכיוון הארץ - אל עבר משגר כיפת ברזל שהיה ממוקם סמוך לגדר הגבול עם עזה. "אנחנו רואים שהכוונה שלו לחצות גדר, מבינים שכלי טיס בלתי מאויש מתאבד בדרך להתפוצץ עלינו", מספרת סגן יהלי, קצינת מפקדת מרכז ניהול היירוטים במערך ההגנה האווירית של חיל האוויר. "אני רוצה לוודא מול כל האנשים שאיתי שמה שאני רואה הוא ודאי ונכון".

זה קרה במהלך מבצע "שומר החומות". מה שהעריכו שקרה בתימן, סוריה ועירק הגיע גם לרצועה - כלי טיס מתאבדים. בשנה האחרונה בוצעו שורה של שיפורים במערכת כיפת ברזל, ביכולת הגילוי של כלי טיס קטנים ומנמיכי טוס, וביכולת היירוט של טיל ה"טמיר"- המיירט של מערכת כיפת ברזל - כדי שיוכל להתמודד בהצלחה עם האיום החדש. מבצע "שומר החומות" היה המבחן הראשון למערכת המשודרגת.

המל״טים ששוגרו מעזה
חמאס פרסם תמונות: שיגור הכטב"מים מעזה בזמן שומר החומות
סגן יהלי  (צילום: דובר צה''ל, דובר צה
סגן יהלי נזכרת ברגע המכריע|צילום: דובר צה''ל, דובר צה"ל

"בשלב מסוים אני מאשרת שכלי הטיס חצה קו. אני אומרת 'רשאי'  לקצין הבקרה האווירית שלי והוא זה שלוחץ על הכפתור. המיירט יוצא לעבר המטרה ואנחנו רוצים לדעת אם הוא באמת הופל או לא"

"יש לנו יכולות לגלות וליירט את הדברים בחיזוי עם יחידת הבקרה האווירית", מסבירה סגן יהלי. "הם אומרים לנו שזה כלי טיס עוין. זה משהו שלא קרה בעבר - כלי חצה לשטחנו ויירטנו אותו. ישבו איתי עוד שני מיירטים וקצין שאחראי על התמונה האווירית ונמצא בקשר עם יחידת הבקרה האווירית. היינו במצב מלחמה, תמונת השמיים הייתה מסובכת מאוד ולכן היה עוד קצין. זיהינו כלי טיס שרק בתום סגירת המעגל מול יחידת הבקרה האווירית יכולנו להגיד שהוא כלי עוין שאפשר ליירט".

רגע המבחן של כיפת ברזל

האישור מגורמי המודיעין ניתן עוד לפני חציית קו הגבול - כלי טיס מתאבד בדרכו לשטח ישראל. "אני מחכה לרגע שיודיעו לי את זה ומבינה שמה שהתכוננו אליו כל הזמן עומד לקרות", מתארת סגן יהלי. "אני מבקשת נתונים טכניים ממי שנמצא איתי והקצין שישב לידי מספק לי את תמונת המצב המודיעינית. בשלב מסוים אני מאשרת שכלי הטיס חצה קו. אני אומרת 'רשאי'  לקצין הבקרה האווירית שלי והוא זה שלוחץ על הכפתור. המיירט יוצא לעבר המטרה ואנחנו רוצים לדעת אם הוא באמת הופל או לא".

בשלב זה, מתארת סגן יהלי, היא מקבלת אישור שכלי הטיס הופל בהצלחה - יירוט מבצעי ראשון מסוגו בעולם של כטב"ם על ידי כיפת ברזל. "יצרנו קשר עם האנשים בשטח שאישרו שהכלי נפל וגם ביחידת הבקרה האווירית אישרו את זה. כשסגרנו את המעגל על הנפילה כולנו התלהבנו. מחאנו כפיים בהתרגשות. הכרתי תודה ללוחמים ולאנשים שאיתי, עברתי אחד-אחד ונתתי להם מילה טובה".

בזמן מבצע "שומר החומות", לאחר שצה"ל הודיע שהפיל 2 כטב"מים חמושים ששיגר החמאס, ארגון הטרור פרסם הודעה ובה ציין מה מטרת שיגור כלי הטיס האלה. לפי הודעת חמאס, חלק מהכטב"מים כוונו לאסדת הגז בים, ואחרים יועדו לפגוע ב"ריכוזים צבאיים". 

ביישובים סמוכי הגדר נערכו בזמן אמת לאיום החדש, ובפיקוד העורף חידדו הנחיות לתושבים בזמן שיגור של כטב"ם נפץ מהרצועה. בפיקוד ציינו שההתנהלות היא כמו במקרה של שיגור רקטות - כניסה למרחב מוגן לכ-10 דקות ושמירה על כל כללי הבטיחות בזמן מטח. 

2 כטב
יירוט כטב"ם ששוגר מעזה בזמן שומר החומות|צילום: דובר צה"ל

היסטוריה ב-40 שניות

בתוך מתחם הסוללה נמצא "קרון ניהול היירוטים". כל טיל שמשוגר מהרצועה מופיע על המסכים ולחיילים שמתפעלים את המערכת יש שניות בודדות להחליט את מי ליירט. "לא היה לי הרבה זמן לקבל החלטה", מודה סגן יהלי, "אבל אירוע של יירוט רקטה הוא הרבה יותר קצר. האירוע הזה נמשך כ-40 שניות. בעולם שלנו זה נחשב ליותר זמן מבדרך כלל. בזכות האנשים שישבו לצידי יכולתי לקבל את ההחלטה הנכונה".

המל״טים ששוגרו מעזה
חמאס התגאה: כך נראה שיגור הכטב"מים מעזה בזמן שומר החומות

"זה אירוע ראשוני שיש בו אפילו רגשות של פחד, יש פה חיי אדם על הפרק", מתארת סגן יהלי. "היינו דרוכים מאוד והיה שקט מוחלט. נדהמנו מהיכולות שלנו ושל המערכת עצמה. לא ראינו את האויב בעיניים אבל ראינו את היכולות שלו בעיניים. בסוף הייעוד של כיפת ברזל הוא ליירט רקטות, ובפעם ראשונה יירטנו כטב"ם. זה מעיד על ההתפתחות של כיפת ברזל ועל האיומים המשתנים, ואנחנו מתאימים את עצמנו לזה. זה איום שונה וחכם יותר שמצריך מאיתנו להיות חדים ומהירים בקבלת ההחלטות".

אבי הפרויקט והקשר לתוניסיה

מאיפה בכלל התחיל פרויקט הכטב"מים של חמאס ומי אחראי לו? ב-2016 חוסל בתוניסיה מוחמד א-זווארי, המהנדס שהיה אחראי על פרויקט הכטב"מים של חמאס. לפי פרסומים זרים, המוסד הוא זה שהיה אחראי על חיסולו. יומיים אחרי החיסול, חמאס האשים את ישראל במעשה, שיגר מסר מאיים, וטען שלמרות החיסול - הפרויקט לא ייעצר.

כיפת ברזל בפעולה (צילום: MENAHEM KAHANA/AFP, GettyImages)
"היינו דרוכים והיה שקט מוחלט". סוללת כיפת ברזל|צילום: MENAHEM KAHANA/AFP, GettyImages

"ישראל ניסתה לעצור את פרויקט הפיתוח הגדול ביכולות של גדודי אל-קסאם בתחום הכטב"מ", אמרו אז בחמאס, וספדו לא-זווארי: "אבל מה שהורגיך לא ידעו הוא שאתה לא היית לבדך בתחום הזה. הקמת בניין שכבר הושלמה בנייתו בעזרת מי שמעלים אותו על נס. נוח על משכבך בשלום".

האיום הבא

מערך ההגנה האווירית נערך שבעימותים הבאים בגבול הצפון או בגבול עזה ישלחו חמאס וחיזבאללה כטב"מים מתאבדים לשטח ישראל - כלים שנושאים חומר נפץ ובעלי יכולת טיסה ופגיעה מדויקת במטרות. הם הוכיחו את יכולתם בפגיעה באתרי ייצור הנפט "אראמקו" בסעודיה, כאשר המורדים החותים הנתמכים בידי אירן שיגרו עשרות כלים כאלה לעבר מתקנים אסטרטגיים ברחבי סעודיה. הסעודים התקשו מאוד להתמודד עם המערכות החדשות.

א-זווארי. מי חיסל את המהנדס? (צילום: רויטרס)
א-זווארי, אבי פרויקט הכטב"מים של חמאס שחוסל|צילום: רויטרס

חיזבאללה וחמאס מנסים להצטייד בכלים כאלה, ורוכשים ידע מאירן וכזה שנמצא באינטרנט. לפי השיטה החדשה, אירן אינה מבריחה את הכלים לארגוני הטרור במזרח התיכון אלא נותנת להם ידע לייצור מקומי. תקיפות שביצעה ישראל, על פי פרסומים זרים, ברחבי האזור נועדו לפגוע גם ביכולות החדשות האלה שבהן מנסים ארגוני הטרור להצטייד.

המל״טים ששוגרו מעזה
המל״טים ששוגרו מעזה

"אני לא יודעת להגיד מה יהיה האיום הבא אבל אנחנו נערכים לכול", אומרת סגן יהלי. "העוצמה ב'שומר החומות' הייתה גדולה ואנחנו מבינים שאם זה יגיע מהגזרה הצפונית זה יהיה מורכב יותר. אנחנו מנסים למקסם את שיתוף הפעולה בין המערכות כדי לייצר הגנה מיטבית. האנשים שיושבים בסוללה עושים את העבודה עם רצון ויכולות מדהימות. הם מבינים את המשמעות של להגן על הבית ועל חיי האזרחים".