שופטי בג"ץ הוציאו היום (חמישי) צו על תנאי לשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, למ"מ נציב שב"ס וליועצת המשפטית לממשלה – המחייב אותם להסביר מדוע לא יסופק לאסירים ביטחוניים מזון בסיסי בהתאם לחוק. מאז טבח 7 באוקטובר אסירים ביטחוניים ועורכי הדין שלהם מעידים כי האסירים סובלים מהרעבה ומאובדן משקל קיצוני. דוברות הרשות השופטת: תגובת בן גביר לא ראויה. מטרתה לפגוע בבית המשפט העליון ושופטיו.

זאת לטענתם בעקבות מדיניות חדשה שהונהגה מאז, מצד השר בן גביר ושירות בתי הסוהר - להפחתת המזון הניתן להם. בהחלטתם ביקשו השופטים מהמדינה להסביר מדוע לא יסופק לאסירים מזון שיבטיח להם תנאי חיים בסיסיים.

השופטים דפנה ברק ארז, ח'אלד כבוב ויחיאל כשר, הורו למדינה להשיב בעניין עד 26 בינואר 2025. תשובת המדינה, הבהירו השופטים, תכלול "התייחסות לתשתית העובדתית הנוגעת למצבם הבריאותי של האסירים ולנתונים הרפואיים בעניינם בהתייחס לטענות שעלו בעניין זה".

איתמר בן גביר (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
יצטרךף לספק תשובות על תנאי האסירים, השר בן גביר|צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

האגודה לזכויות האזרח וארגון גישה הגישו את העתירה בעניינם של האסירים, בדרישה לספק להם מזון בכמות ובהרכב המתאים לשמירה על בריאותם ובאופן זהה לזה שמסופק לאסירים פליליים. בעתירה נטען כי מדיניות צמצום המזון עולה עד לכדי הרעבה והחזקה בתנאי עינויים, ומנוגדת למשפט הישראלי ולמשפט הבין-לאומי.

בכך, טענו, נפגעת זכותם החוקתית של האסירים לכבוד ולבריאות. מהאגודה לזכויות האזרח נמסר בעקבות החלטת בג"ץ, כי מדובר ב"רגע של שפל מוסרי עמוק. מדובר על אלפי בני אדם – חלקם אזרחים ותושבים ערבים וחלקם עצורים, וכולם מעידים על רעב ואבדן משקל קיצוני, עינויים והתעללות שמתרחשים זה למעלה משנה בבתי הסוהר. כל זה אך ורק בשל מימוש אובססיה גזענית של שר כהניסט באמצעות שירות בתי הסוהר והנציב".

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר תקף את ההחלטה: "לצערנו בית המשפט העליון הפך למגן של הנוח'בות", צייץ ברשת X. "שירות בתי הסוהר מקפיד לקיים את הוראות החוק ולתת את המינימום הנדרש על פי החוק, גרם לא יותר מזה".

שר המשפטים יריב לוין טען כי זו עוד החלטה שמצדיקה את קידום המהפכה המשפטית: "בבוקר שופט בית המשפט העליון בדימוס מלצר מאיים לפסול את חברי הכנסת שלא נושאים חן בעיני השופטים. בערב שלושה שופטים בעליון ממשיכים לדאוג לתנאי אסירים. כמובן לא לתנאי הנגד א', אלא לתנאי המחבלים. יש עוד  מישהו שחושב שאפשר להמשיך ככה?"

לפני חצי שנה, בדיון שהתקיים בעתירה, טענה המדינה בתגובתה שהמזון המסופק לאסירים ביטחוניים הוא מספק. ואולם, בתגובה לא הוצגה עמדת השר בן גביר. השר שלח מכתב לעותרים, שבו ציין כי היועמ"שית ומחלקת הבג"צים סירבו להכניס לתגובה הרשמית את עמדתו. "אין הרעבה", כתב בן גביר, "יחד עם זאת, מדיניותי הינה צמצום התנאים של האסירים הביטחוניים למינימום המתחייב על פי החוק, לרבות במזון וקלוריות. האסירים הביטחוניים מקבלים וצריכים לקבל פחות מהאסירים הפליליים".

יש להדגיש כי השופטים בהחלטתם היום לא ביקשו מהמדינה לנמק מדוע האסירים הביטחוניים והפליליים לא מקבלים תנאים זהים. הם דרשו מהמדינה לנמק למה שלא תנקוט בצעדים שמבטיחים שיסופק לאסירים ביטחוניים מזון שיאפשר להם תנאי קיום בסיסיים, בהתאם לדין.

הודעה מטעם דוברות הרשות השופטת: תגובות לא ענייניות לצו על תנאי שניתן הערב, שכל כולו שמירה על הוראות הדין במדינת ישראל, ביחס לאספקת מזון לאסירים, אינן ראויות וכל מטרתן להסית ולפגוע בבית המשפט העליון ובשופטיו. ההחלטה שניתנה נועדה לוודא כי הוראות הדין ביחס לתנאי הקיום הבסיסיים של האסירים גם מיושמות הלכה למעשה. הצו שניתן נוגע לאלפי אסירים בטחונים המוחזקים בבתי כלא בישראל, לאו דווקא בקשר לאירועי ה-7 באוקטובר.