הסיפור של ההגנה האווירית דומה לטרגדיה של השוער - כולם יזכרו לך רק את מה שפספסת. בשנה האחרונה ירו על מדינת ישראל עשרות אלפי טילים ורקטות, מכל הסוגים, הגדלים והכיוונים: טילים בליסטיים מאיראן ומתימן, כטב"מים מתאבדים מלבנון ומעיראק - וכמובן הרקטות מעזה. השוער בסך הכול גרם לנו להמשיך לחיות איכשהו בשגרה סבירה, אך למען הדיוק - אלה כמה שוערים.

יירוטים (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
יירוטים, ארכיון|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

"חץ"

סא"ל אייל פרנקל, מג"ד 136 ב"חץ", סיפר: "בעיניי, מדובר במיירט הכי מתקדם שיש בעולם ליירוט טילים בליסטיים - הוא מיירט אותם הכי גבוה והכי רחוק שאפשר לדמיין, מספר דקות לפני שהמטרה בכלל מתקרבת לכיוון שטח מדינת ישראל. כל מה שארוך טווח, זה 'הביזנס' שלנו".

אם מטרה כמו טיל בליסטי ארוך טווח או אפילו איום משמעותי כמו טיל גרעיני נורו מאיראן, ההעדפה היא ליירט אותם בחלל עם "חץ 3" כדי שלא ייכנסו לכדור הארץ. אם זה נכשל והטיל מצליח לרדת, עוברים ל"חץ 2". אך גם ל"חץ 2" ו"חץ 3" יש גיבוי - והוא מערכת "קלע דוד".

מערכת חץ 3 (צילום: אלעד מלכה, דוברות משרד הביטחון)
שיגור מערכת "חץ 3"|צילום: אלעד מלכה, דוברות משרד הביטחון

"קלע דוד"

קלע דוד היא מערכת ארצית שמטפלת במטרות בטווח הבינוני - בין 100 ל-1,000 קילומטרים. עשו בה שימוש נגד רקטות "בורכאן" של חיזבאללה. הייעוד של המערכת הוא טילים מדויקים, אך אלו לא נורו עד כה במלחמה הזאת - ככל הנראה מכיוון שהושמדו המשגרים במבצע "חיצי הצפון" לפני כחודש, במסגרתו חוסל גם חסן נסראללה.

סא"ל עפרי לנדסמן, מג"ד 66 ב"קלע דוד", סיפרה שהמערכת הזו יודעת ליירט מגוון איומים: מעזה, מלבנון - "ומזירות שונות". כשנשאלה האם המערכת יכולה ליירט גם מטרות מאיראן, עפרי שמרה על חיוך והדגישה: "זירות שונות, נשאיר את זה ככה".

יירוטים מוצלחים. המערכת בפעולה (צילום: דוברות משרד הביטחון, דובר צה
מערכת "קלע דוד" בפעולה, ארכיון|צילום: דוברות משרד הביטחון, דובר צה"ל

"כיפת ברזל"

המערכת הישנה והטובה - עם הכי הרבה אקשן במלחמה הזאת. סא"ל איתמר עבו, מג"ד 137 ב"כיפת ברזל", סיפרה שהגדוד שלו פרוס ברציפות בצפון מאז 7 באוקטובר. סגן ס', סגנית מפקד סוללה בגדוד, הוסיפה: "מדובר בשבע זירות - אין יום בלי יירוטים".

אך בזמן השיחה עם מפקדות סוללת "כיפת ברזל", ניתנה המחשה למה שתמיד מספרים - ההגנה אינה הרמטית. מטח רקטות שוגר מלבנון לכיוון מעלות - אותו מטח שגבה את חייו של מוחמד נעים, תושב העיר בן 22, בתום שבוע קטלני במיוחד עם שבעה נרצחים מירי רקטות.

כיפת ברזל (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יציאת מיירט של "כיפת ברזל", ארכיון|צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

יחידת מנת"ב

סא"ל א' הוא הבן-אדם הראשון במדינה שיודע מי ירה עלינו, מה ומאיפה. הוא למעלה משנה במילואים, קם בבוקר, הולך לעבודה, מכין קפה - ובמידה רבה קובע את סדר היום של כולנו. לאחר מלחמת לבנון השנייה, א' הקים את יחידת המנת"ב, שאמונה על הגילוי של כל האיומים הבליסטיים שמאיימים על מדינת ישראל. המידע הזה עובר מהיחידה לפיקוד העורף - שמתריע בפני האזרחים להיכנס לממ"ד.

יירוטים (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
יירוטים, ארכיון|צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

איום הכטב"מים

הבעיה של א' ושל כולנו כיום היא שהוא יודע להתריע בעיקר על טילים ורקטות, ולא על הצרה הצרורה שממררת את חיינו בימים האחרונים - הכטב"מים. כבר היו כמה מקרים כאלו: טיסן עם חומר נפץ מסתובב באין מפריע בשמי המדינה, מכניס אזורים ענקיים ומיליוני אזרחים למרחבים המוגנים - וזורע אימה בכל הארץ.

תא"ל במיל' צביקה חיימוביץ', לשעבר מפקד ההגנה האווירית, שיתף: "כשהיינו סביב ה-300 כטב"מים קראתי לזה מלחמת הכטב"מים הראשונה של ישראל. אין ספק שזאת המגמה הכי משמעותית שאנחנו רואים במלחמה האחרונה, וזה לא סוד שבסוף הנושא הזה תפס את ישראל ברמת מוכנות פחות טובה".

כטב
כטב"ם, ארכיון|צילום: רויטרס

"כיפת ברזל" נועדה להתמודד עם רקטות מעזה ומלבנון, אבל עם התגברות האיום של הכטב"ם המתאבד - היום זה כאב הראש הכי גדול שלה. סא"ל איתמר עבו סיפר: "האתגר הוא בעיקר מסלול הטיסה והגובה הנמוך שהכטב"ם טס בו. בשונה מרקטה שאפשר לחזות את המסלול שלה - הכטב"ם יכול לטוס לאן שהגדירו לו לטוס".

מרגע שכטב"ם יצא לדרך, בין אם לבד או בקבוצה - הוא אוטונומי ואינו נשלט מרחוק. במידה ומצליחים לעלות עליו, מתחיל מירוץ ונדרשת החלטה לגבי מי מיירט אותו. "זה יכול להתחיל מ'כיפת ברזל', לעבור למסק"רים ולהגיע לספינות חיל הים", המשיך סא"ל עבו. "מי שיהיה טוב יותר על המשחק - הוא זה שעולה". גם מערכת "קלע דוד" מסוגלת להוריד כטב"מים, ודווח גם כי אפילו תותחי וולקן מיושנים נפרסו בגבול הצפון.

יירוט כטב
יירוט כטב"ם מעל הרצליה, ארכיון|צילום: שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

ישראל אינה הראשונה להתמודד עם כטב"מים מתאבדים, לכן התעוררה ביקורת שלא הסכמנו ללמוד מספיק מניסיונם של האוקראינים - שסבלו מהכטב"מים האיראניים ששיגרו לעברם הרוסים. יבגן קורניצ'ור, שגריר אוקראינה בישראל, הציג בפברואר 2023 חלק מ"שאהד", כטב"ם איראני, במטרה להראות אותו לישראלים. "מחר אתם עלולים להיות תחת מתקפה של אותם כטב"מים איראניים כאן", אמר אז.

בניגוד לביקורת, מקור בכיר בחיל האוויר אמר שהתקיימה פגישה עם האוקראינים עוד לפני המלחמה כדי ללמוד על האיום הכטב"מי וכיילו את "כיפת ברזל" בהתאם. אם לאוקראינים יש אחוזי הצלחה של 66 אחוזים, לישראל יש באזור ה-80 וה-90. האמריקנים, שהתמודדו עם כטב"מים תימניים בסעודיה באמצעות המערכות המתקדמות ביותר שלהם - כשלו לגמרי.

אך עם קצב האירועים שלנו, מי זוכר כבר שבסוף יולי ישראל התנקשה ברמטכ"ל חיזבאללה פואד שוכר וכל הצפון נכנס לכוננות תגובה? חיזבאללה אכן נערך לשיגור מאסיבי וצה"ל הקדים אותו במתקפת מנע. לאחר מכן, לוחמי "כיפת ברזל" נתקלו לראשונה במטח שכמותו לא ראו. "עם מטחי הרקטות בא נחיל הכטב"מים הכי גדול שהתמודדנו איתו בחיל", סיפר סא"ל עבו. רס"ן ל', מפקדת סוללה בגדוד 139, הוסיפה: "זו הייתה הפעם הראשונה שזה הוגדר נחיל".

התיעוד משמי הצפון (צילום: JALAA MAREY/AFP via Getty Images)
תיעוד יירוט כטב"ם חיזבאללה בשמי הצפון במהלך מתקפת המנע|צילום: JALAA MAREY/AFP via Getty Images

לגדוד ול"כיפת ברזל" היו במטח הזה כמה עשרות יירוטים. גם חיל הים השתתפו באירוע, לצד מסוקי ומטוסי קרב. "ב-25 לאוגוסט יירטנו קרוב ל-80 אחוז מהכטב"מים", שיתף סא"ל עבו. "בסוף, הכטב"ם הוא סוג של רימון מדויק מעופף - זה הנזק".

זה הנזק, אבל לעיתים הוא גובה מחיר כבד, כמו האסון בבא"ח גולני שגרם למותם של ארבעה ולפציעתם של רבים נוספים. אחת ממסקנות תחקיר האסון הייתה להרחיב את אזורי ההרתעה, וכך, כטב"ם בודד יכול להכניס מיליונים לממ"ד. כמו כן, יש כמובן גם את האלמנט התודעתי – שמשתקף בדמות שיגור הכטב"ם לעבר ביתו של ראש הממשלה נתניהו בקיסריה. בימים האחרונים, נתניהו חושש במיוחד שייפגע מכטב"ם נוסף, ולכן ישיבות ממשלה זזות ממקום למקום. גם חתונת בנו אבנר נמצאת בסכנת דחייה.

פגיעת הכטב
פגיעת הכטב"ם בביתו של רה"מ בקיסריה|צילום: לפי סעיף 27 א'

"הטיל הזה יגיע למדינת ישראל - ועכשיו זה עליך"

בסך הכול, ההגנה האווירית מרובת השכבות של ישראל עובדת לא רע בכלל. מתחילת המלחמה נורו לעבר שטח המדינה כ-26,240 רקטות וטילים: מרצועת עזה כ-13,200 שיגורים, מלבנון כ-12,400 שיגורים, מאיראן כ-520 שיגורים, מתימן כ-180 שיגורים, מסוריה כ-60 שיגורים ומעיראק עשרות שיגורים בודדים. ולחשוב ששתיים מתוך שלוש שכבות ההגנה של ישראל, "חץ" ו"קלע דוד", לא היו מבצעיות בכלל לפני המלחמה הנוכחית. "חץ", למשל - נכנסה לפעולה לראשונה בדיוק לפני שנה.

סא"ל פרנקל שחזר: "31 באוקטובר - זו הפעם הראשונה ששוגר טיל בליסטי ארוך טווח מתימן למדינת ישראל וזו הפעם הראשונה שטיל כזה יורט בהצלחה. האירוע מאוד משמעותי עבור מדינת ישראל, אבל גם משמעותי עבור מערכת 'חץ'. זה פלא טכנולוגי לראות את היירוטים האלה קורים בחלל - טיל בליסטי הוא כמו מגדל שמשוגר. אין דרך חזרה, הטיל הזה יגיע למדינת ישראל - ועכשיו זה עליך. מחיר האחריות ומחיר הטעות - הוא מחיר מאוד גבוה".

מטחים כבדים בכל הארץ
רקטות שנורו מעזה ב-7 באוקטובר, ארכיון

מערכת "חץ" גם עבדה שעות נוספות יחד עם קואליציה בין-לאומית רחבה כדי לבלום בהצלחה את המתקפה האיראנית הראשונה על מדינת ישראל באפריל שכונתה ליל הכטב"מים - על אף ששוגרו גם טילי שיוט ולמעלה ממאה טילים בליסטיים.

תא"ל במיל' חיימוביץ' הבהיר: "מי שחושב שהאויב שלנו לא אינטיליגנט, לא לומד ולא מנסה להפיק את הלקחים - אז יהיה מופתע לפעם הבאה. לכן, ראינו באוקטובר תרחיש שונה לחלוטין - שני גלים של טילים בליסטיים כפולים בהיקפם מאלו ששוגרו באפריל". אחרי המתקפה האיראנית השנייה, שבה נרשמו גם כמה נפילות - האמריקנים החליטו להעביר סוללות THADD מתקדמות נגד טילים בליסטיים.

המתקפה האיראנית (צילום: AP)
תיעוד מהמתקפה האיראנית השנייה|צילום: AP

"מגן אור"

השבוע פורסם כי משרד הביטחון רכש בכשני מיליארד שקלים את מערכת יירוט הלייזר "מגן אור". השר לשעבר ד"ר יובל שטייניץ, המשמש כיו"ר "רפאל" כיום, סיפר: "הלייזר הינו מהפכה היסטורית בקנה מידה עולמי. במשך 60 שנה כל המעצמות בעולם ניסו לפתח נשק לייזר - וכולן נכשלו. ב'רפאל', קבוצת מדענים המציאה פטנט שהוא פריצת דרך מדעית טכנולוגית - איך לשלוח קרני לייזר שלא מתחשבות באוויר".

תא"ל במיל' חיימוביץ' הצטרף לדבריו של ד"ר שטייניץ: "אין ספק שהלייזר יהיה פריצת דרך - קודם טכנולוגית, אבל גם תפיסתית. כל פעם שיורים 'חץ' צריך להכניס טיל חדש וזה עולה כמה מיליוני דולרים. היירוט בלייזר הוא בסך הכול מחיר החשמל שהלייזר צורך, 3 או 4 דולר, ולכן יהיה אפשר ליירט אין-סוף מטרות במחיר אפסי".

הלייזר אמור ליירט רקטות ולהוזיל עלויות, אבל הוא עשוי לטפל בבעיה רצינית בשגרה שלנו - האזעקות. "הלייזר מיירט במהירות האור", אמר ד"ר שטייניץ. "הטיל בדרך כלל יתפוצץ מעל עזה - לא נצטרך להפעיל את האזעקה בתל אביב או באשדוד. ברגע שמערכת הלייזר תפעל ותהיה פרוסה כמו שצריך - נבטל את רוב האזעקות במדינת ישראל".

מערכת מגן אור ליירוט בלייזר (צילום: משרד הביטחון)
מערכת "מגן אור" ליירוט בלייזר, ארכיון|צילום: משרד הביטחון

"כל מי שעוסק בדבר בזמן אמת - מבין שהוא מציל חיים"

סא"ל א', מפקד יחידת מנת"ב, סיפר על התחושות שעולות מתוקף תפקידו: "זו ההבנה שאני מדבר ישירות עם מיליוני אזרחים ויודע שהאחריות שלי היא לוודא שהם יהיו עכשיו באזור מוגן. אני מרגיש שאני שומר עליהם, וכל מי שעוסק בדבר בזמן אמת - מבין שהוא מציל חיים". רס"ן ל' הצטרפה לדבריו: "משתדלים להיות הכי מיומנים שאנחנו יכולים. במקרה שלנו - השמיים הם לא הגבול".