בדבר אחד אין ספק: עזה ובעיקר צפונה - הוא מקום של מלחמת הישרדות יום-יומית. בשיחה שפרסמנו אמש (רביעי) במהדורה המרכזית, נשמעים טקסטים שחוזרים על עצמם ברצועה באופן תדיר. עם זאת, הם מפתיעים במיוחד כעת, מאחר שהם נשמעים ממ', עובד במערך הבריאות בעזה - כלומר, חלק מהמנגנון האזרחי של חמאס. ועדיין, כמו המונים שם - הוא רואה בארגון הטרור את מחריב עזה.

עזה (צילום: רויטרס)
ההרס הרב ברצועת עזה, כפי שנצפה מכיוון הים|צילום: רויטרס

בפתח דבריו, סיפר מ': "בחיי היום-יום הפכנו למתים-חיים. אני מגיע ממעמד של השכלה וידע, והגעתי למצב שכדי להביא אוכל לילדים שלי - אני הולך לגנוב מהסיוע ההומניטרי. אנחנו מתנפלים על המשאיות. אף פעם לא חשבנו שכדי להביא לחם לילדים שלנו - נהפוך לגנבים או קבצנים".

מ' המשיך והצהיר: "חמאס חטף שני מיליון פלסטינים שחיים בעזה". כשנשאל כיצד הוא אומר דבר שכזה, שכן הוא חלק מהמנגנון החמאסי, הוא השיב: "אני חושב שהמשמעות של בן-אדם חופשי היא לא שהוא יכול ללכת ברחוב, להיכנס לבית שלו ולצאת או ללכת לשוק. זה לא חופש - זאת אשליה. החופש האמיתי הוא שאתה תהיה חופשי להביע את דעתך ולהשמיע את הקול שלך מבלי שהכבוד שלך ייפגע. זה שאתה תיכנע כניעה מוחלטת כשאתה פונה לכל גורם רשמי, מוסד פרטי או חברה ציבורית, ואתה יודע שכל הגופים הללו עד היום שייכים לחמאס - אז ברור שאנחנו חטופים".

האזור לאחר תקיפה (צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images)
הרס רב בג'באליא, ארכיון|צילום: OMAR AL-QATTAA/AFP via Getty Images

מ' נשאל מדוע לא שומעים את הקול של העזתים ולמה הם לא יוצאים נגד חמאס - שאלות שישראלים רבים ככל הנראה שואלים את עצמם. "אנחנו בדיקטטורה, אנחנו לא יכולים להתבטא", הוא ענה. "אם מישהו יתבטא בדרך כזו או אחרת - הוא ייעצר מיד, יהיה תחת איום, או יוצא להורג".

כמו מרבית האנשים ברצועה, גם מ' מעביר כאמור את מרבית שעות היום בניסיון לאתר מזון לילדיו. תמונות קשות ששודרו השבוע ב-CNN טלטלו את העולם - כשאלפי עזתים נראו נדחקים ונדרסים בחיפוש אחר קמח. "חמאס מעסיק עבריינים - הוא נעזר בהם כי יש להם יכולת ואומץ לתקוף אנשים", אמר מ'. "רוב האנשים שגונבים סיוע עובדים עם חמאס. אבל לאן הסיוע הזה הולך? אף אחד לא יודע - ולאף אחד אין את האומץ לשאול. באופן כללי, חמאס משתלט על יותר מ-50% מהסיוע ומוכר אותו לסוחרים, שמוכרים אותו בשוק השחור. כל מי שמתנגד לחמאס - נמנע ממנו לקבל סיוע".

עזתים מתגודדים בתור לקבלת סיוע הומניטרי (צילום: רויטרס)
עזתים מתגודדים בתור לקבלת סיוע הומניטרי, ארכיון|צילום: רויטרס

התובנה ברורה - מי שמחלק מזון, שולט במשאבים. ואחרי יותר משנה - חמאס, ורק חמאס, שולט בהם. "מי שמחלק את המזון הוא המנצח", שיתף מ'. "לכן, בוודאי שחמאס הוא המנצח. אם ישראל לא מוצאת דרך להעביר את הסיוע לתושבים - אז היא בבעיה. אתם נותנים להם דלק, ובכך מאפשרים להם לגייס אנשים חדשים כל יום, כל שנייה".

רק לאחרונה צילמנו תמונות מג'באליא, שם שמענו קולות של תושבים שתקפו את חמאס בכל פה. היו מי שאמרו שזה בשל המנוסה או בגלל נוכחות כוחות צה"ל באזור, אלא שהשיחה הנוכחית היא עם איש המערכת האזרחית החמאסית ברצועה - ונעשית כשהוא רחוק מכל חייל צה"ל. ובכל זאת, אלו קולות שכל מי שמדבר עם עזתים - שומע והרבה מאוד. "אנחנו חטופים ומשתמשים בנו כמגן אנושי", חזר ואמר מ'.

חמושים בוזזים משאיות סיוע הומניטרי בעזה (צילום: דובר צה
חמושים בוזזים משאיות סיוע הומניטרי בעזה, ארכיון|צילום: דובר צה"ל

רבים מאוד בעזה כאמור נשמעים כמותו, מיואשים ושבורים משנת המלחמה, סולדים מחמאס ומפת"ח, חלקם מייחלים לשליטה ישראלית - וגם סקפטיים לגבי היום שאחרי. "חמאס שולט ולא ירשה למישהו שאינו מקובל עליו להיות חבר בוועדה המנהלת של עזה", התייחס מ'.

עוד הוא ביקש להעביר מסר אחד - מבפנים: "הסיסמאות שחמאס משמיע: 'אנחנו אוהבים את השהאדה' או 'אנחנו אוהבים את המוות למען האל' - אני מתנגד לזה נחרצות. מאות אלפים מאיתנו מחזיקים באותה דעה. אבל בגלל שחמאס שולט, הוא בונה את הנרטיב וקולו הוא זה שנשמע. אנחנו לא קשורים - אנחנו רוצים לחיות. מה אני קשור? אלוהים ברא אותי כדי ליהנות מהחיים או שהוא ברא אותי כדי שאני אמות? איזו מין דת זו?".