המנגנון הישראלי-לבנוני-אמריקני ממשיך את פעילותו עם כניסת הפסקת האש בלבנון לחודשה השני. מנגנון הפיקוח בדרום לבנון בוחן את הפעולה של הצבא המקומי ובישראל אומרים שצבא לבנון נדרש ליותר רצינות ו"כדאי שיתחיל להזדרז". על רקע איומי חיזבאללה על קריסת ההסכם, בישראל מדגישים כי ימשיכו לאכוף את תנאי הפסקת האש עם ארגון הטרור, גם במחיר של התחדשות הירי. 

ההערכה היא שאם בישראל יראו שאחרי 60 הימים התנאים שנקבעו ליציאה לא יתקיימו, ייתכן שכוחותינו יישארו בלבנון מעבר לטווח הזמן הזה. למעשה, גורמים במדינה אומרים שעד שלא נראה כי הסכם הפסקת האש מתנהל כמו שצריך, צה"ל לא ייצא. בישראל מוסיפים שהצבא ימשיך לפעול, לאכוף בעצמו ולהדק את המנגנון האמריקני-לבנוני-ישראלי בכל מקום שבו צבא לבנון לא יעבוד ברצינות.

צבא לבנון יורד לדרום לבנון
בישראל דורשים להגביר את הקצב, צבא לבנון בדרכו לדרום המדינה

זאת ברקע הביקורת שנשמעת אצל גורמים המזוהים עם חיזבאללה והאיומים כי אם הגורמים בדרום לבנון לא יהדפו את התקפות ישראל - אז הם יאלצו לפעול בעצמם. בעיתון אל-אח'באר, שנחשב לשופר של חיזבאללה, הדגישו כי גובר החשש מפני הגעה לנקודת הקריסה של ההסכם, לנוכח "מה שהצבא הישראלי עושה בדרום לבנון".

בפועל צה"ל יושב בתוך דרום לבנון וממשיך להשמיד את תשתיות חיזבאללה שחשף, וזה במסגרת ההסכם, ולכן אין בדבר הזה שום הפרות. מהצד השני יש ניסיונות של חיזבאללה לבחון את ישראל ולכן מתחילת הפסקת האש, 40 מחבלים נהרגו בלבנון.

בחיזבאללה מזהים את האכיפה הזו כהפרה של ההסכם. כך או כך, למרות האיומים של חיזבאללה, בישראל לא מזהים אפשרות לקריסת ההסכם בעתיד הנראה לעין, למרות שברור שהסכנה הזו קיימת מרגע שההסכם יצא לפועל.

נזכיר כי במסגרת ההסכם, צבא לבנון נדרש לרדת מדרום לליטני, להיכנס לכל הכפרים, לאסוף אמל"ח ולהשמיד תשתיות של חיזבאללה. הוא התחיל לעשות זאת באל-ח'יאם, אבל זה מתקדם לאט ממה שציפו בישראל ולכן יש דרישה להגביר את הקצב.

מוחמד רעד שמונה לסגנו של מזכ
מוחמד רעד, סגנו החדש של נעים קאסם

במקביל, בכמה כלי תקשורת בעולם הערבי מדווחים כי ראש סיעת חיזבאללה בפרלמנט הלבנוני מוחמד רעד מונה לסגנו של מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם. לדיווחים אין אישור רשמי של ארגון הטרור. רעד נולד בלבנון, ובשנת 2019 ארה"ב הטילה עליו סנקציות כלכליות.