חברת SpearUAV הישראלית חתמה על עסקה בהיקף של כ-20 מיליון דולר למכירת מערכת החימוש המשוטט VIPER 300 למדינה זרה. המערכת, המבוססת על ארבעה להבים המאפשרים יכולת תמרון גבוהה, כבר נמצאת בשימוש צה"ל ומעניקה לכוחות היבשה יכולות איסוף מודיעין ותקיפה ברמה גדודית.
בשונה מטיל רגיל שטס ישירות למטרה, חימוש משוטט הוא כלי טיס חמוש שיכול לשהות באוויר זמן ממושך, לאסוף מודיעין ולבצע תקיפה בעת הצורך. "חימוש משוטט הוא לא טיל שטס מנקודה לנקודה עם מעט שליטה יחסית", הסביר יפתח קליינמן, המשנה למנכ"ל החברה, בשיחה עם N12. "הוא יכול לטוס לנקודות ציון ולהמתין, ובנוסף לחוג מעל המטרה. לכן, תוך כדי כל הפעולה הזו הוא מבצע איסוף וסיור מודיעיני, ויכול גם לתקוף".
ייחודיות המערכת טמונה בשיטת השיגור שלה: היא מקופלת בתוך קפסולה שניתנת לשיגור על ידי חייל בודד, או להתקנה על פלטפורמות שונות כמו טנקים ונגמ"שים. באופן מפתיע, החברה החלה את דרכה דווקא בפיתוח גרסה ימית של המערכת. הקפסולה משתחררת מצוללת בעת צלילה, צפה לפני המים ומשגרת את כלי הטיס בעת פקודה. כך יכולה הצוללת לשמור על חשאיות ועדיין לקבל יכולות מודיעין ותקיפה מהאוויר. "הצוללת יכולה לראות ולאבטח את עצמה", תיאר קליינמן. "היא מסוגלת להביא מודיעין טרי שאי אפשר לקבל באמצעות לוויין".
ה-VIPER 300 מופעל באמצעות מערכת בינה מלאכותית המאפשרת הפעלה פשוטה יחסית. על פי החברה, ניתן להכשיר חיילים להפעלת המערכת תוך ימים ספורים, ללא צורך בניסיון קודם בהטסת כלים בלתי מאוישים.
"המלחמה באוקראינה האיצה את השימוש ברחפנים, כשהאוקראינים, מתוך מצוקה, חיברו חימושים לכל טיסן אפשרי", הרחיב קליינמן. לאחר מכן טען: "הצבאות המערביים מתחילים להבין שהרעיון של רחפן פשוט וזול הוא לא ישים לחלוטין. הפתרונות המאולתרים הללו אינם מתאימים ללחימה בתנועה או לתמרון וצריך הכשרה ארוכה כדי להטיס אותם. צבא מערבי רוצה מוצר שניתן להשתמש בו בבטחה ולהביא אפקט מבצעי, גם אם הוא עולה יותר".
החברה תספק את מערכת ה-VIPER 300 בגרסתה התוקפת למדינה הרוכשת, גרסה המיועדת לחיילי חי"ר. הסכם הרכש כולל אופציה להכפלת העסקה פי שלושה, לכ-60 מיליון דולר. אספקת המוצר צפויה להתרחש במהלך שנת 2025. "זו עסקה מהירה יחסית", אמר קליינמן. "החוזה אפשר לנו להקים בישראל קו ייצור שמסוגל להפיק מאות מערכות".
בנוסף למערכת החימוש הבסיסית, החברה פיתחה לאחרונה גם את ה-VIPER I – חימוש משוטט מיירט, המיועד להגנה על כוחות מפני איומי רחפנים וכלי טיס בלתי מאוישים. "זה איום ענק – איך הכוח מגן על עצמו מפני כטב"מים מתאבדים או מכאלה שמטילים חימוש", סיפר קליינמן. "אנחנו משתמשים בתשתית שפיתחנו לכלים מהירים שמשוגרים מקפסולה כדי לבצע התקפה על כל אחד מהכלים שמסכנים את הכלי או המתקן שעליו אנחנו מגינים".
החברה, שהוקמה ב-2017 על ידי גדי קופרמן, אל"ם במיל' בחיל האוויר, מעסיקה כיום כ-50 עובדים. לצד השימוש בצה"ל והעסקה הנוכחית, המערכת של החברה נבחנת בימים אלה גם בארצות הברית - בניסויים באש חיה.