הביפרים שהתפוצצו בידי פעילי חיזבאללה בחודש שעבר עוצבו בידי המוסד והורכבו בישראל. כך דיווח הלילה (בין שבת לראשון) הוושינגטון פוסט, שחשף פרטים חדשים על מבצע הביפרים. הדיווח מתבסס על ראיונות עם גורמי ביטחון בישראל, בארה"ב ובמדינות ערב במזרח התיכון, עם דיפלומטים ועם גורמים בלבנון המקורבים לחיזבאללה.

על פי הגורמים ששוחחו עם הוושינגטון פוסט, הרעיון למבצע הביפרים עלה לראשונה ב-2022, על רקע התחזקות חיזבאללה והתחמשותו בטילים חדשים. חלקים מהתוכנית החלו לצאת לפועל יותר משנה לפני המתקפה של חמאס ב-7 באוקטובר 2023.

מנהיגי חיזבאללה חששו מניסיונות ישראל לעקוב אחריהם ופחדו שטלפונים סלולריים רגילים עלולים להפוך למכשירי ציתות ומעקב בשליטה ישראלית. כך נולד הרעיון ליצור סוג של סוס טרויאני. חיזבאללה חיפש רשתות אלקטרוניות חסינות פריצה להעברת הודעות, והמוסד הגה תחבולות שהובילו את ארגון הטרור לרכוש מכשירים שנראו מושלמים לתפקיד - ציוד שהמוסד עיצב והרכיב בישראל.

פיצוץ ביפר בלבנון
לפחות 3,000 אנשי חיזבאללה נהרגו או נפצעו. פיצוץ ביפר בלבנון, בחודש שעבר

כבר ב-2015 החל המוסד להכניס ללבנון מכשירי קשר ממולכדים. מכשירי הקשר הדו-כיווניים הכילו סוללות גדולות מאוד, חומר נפץ נסתר ומערכת שידור שהעניקה לישראל גישה מלאה לתקשורת של חיזבאללה. במשך תשע שנים הסתפקו בישראל בהאזנת סתר לחיזבאללה, ושמרו על האפשרות להפוך את מכשירי הקשר לפצצות במשבר עתידי.

אבל אז הגיעה הזדמנות חדשה ומוצר חדש ונוצץ: ביפר קטן מצויד בחומר נפץ רב-עוצמה. ב-2023 החל חיזבאללה לקבל פניות לרכישת כמות גדולה של ביפרים של חברת "גולד אפולו" מתוצרת טייוואן. לחברה סימן מסחרי וקו מוצרים מוכרים עם הפצה עולמית, ללא קשרים מובחנים לאינטרסים ישראליים או יהודיים. לפי גורמים רשמיים, בחברה הטייוואנית לא ידעו דבר על התוכנית.

ההצעה למכירות הגיעה מפקידת שיווק שאמונה על חיזבאללה עם קישורים ל"גולד אפולו". פקידת השיווק הייתה נציגת מכירות לשעבר במזרח התיכון של החברה הטייוואנית, שהקימה חברה משלה וקיבלה רישיון למכירת ביפרים שנשאו את המותג "אפולו". מתישהו ב-2023, היא הציעה לחיזבאללה עסקה על אחד המוצרים שמכרה החברה שלה: ה-AR924 האמין.

הביפר AR924 היה מעט מגושם, הוא נבנה כדי לשרוד בתנאי שדה הקרב. הוא התהדר בעיצוב טייוואני עמיד למים ובסוללה מגודלת שיכולה לפעול במשך חודשים ללא טעינה. והכי חשוב, לא היה סיכון ששירותי המודיעין של ישראל יוכלו לעקוב אחר הביפרים אי-פעם.

גורם ישראלי אמר לוושינגטון פוסט כי המשווקת הסבירה לחיזבאללה שהביפר הגדול יותר עם הסוללה הגדולה יותר טוב מהדגם המקורי. לדבריו, אחת מהנקודות ששכנעו לרכוש את המכשיר הייתה שאפשר לטעון אותו עם כבל והסוללות מחזיקות זמן רב יותר. מנהיגי חיזבאללה כל כך התרשמו שהם קנו 5,000 ביפרים כאלה והחלו לחלק אותם בעיקר לפעילים בדרג בינוני בפברואר.

"לא יכולים לקבל החלטה אסטרטגית על בסיס צעצוע"

הייצור של המכשירים נעשה במיקור חוץ ולפקידת השיווק לא היה כל ידע על הפעולה והיא לא הייתה מודעת לכך שהביפרים הורכבו בישראל בפיקוח המוסד. כל אחד מהמכשירים שקל פחות מ-0.08 ק"ג וכלל תכונה ייחודית: ערכת סוללות שהסתירה כמות זעירה של חומר נפץ רב-עוצמה.

גורמים רשמיים אמרו שרכיב הפצצה הוסתר בקפידה עד כדי כך שלא ניתן היה לזהותו כמעט, גם אם המכשיר היה מפורק. גורמים רשמיים בישראל סבורים שחיזבאללה אכן פירק חלק מהביפרים ואולי אף צילם אותם. גם הגישה מרחוק של המוסד למכשירים הייתה בלתי-נראית. אות אלקטרוני של שירות הביון עלול לגרום לפיצוץ של אלפי מכשירים בבת אחת. כדי להבטיח נזק מקסימלי, הפיצוץ יכול להיות מופעל גם על ידי הליך דו-שלבי מיוחד הנדרש לצפייה בהודעות מאובטחות שהוצפנו.

תיעוד הנזק של פיצוץ מכשיר קשר בלבנון
נזק שנגרם מפיצוץ מכשיר קשר בלבנון

הליך ביטול הצפנה דו-שלבי הבטיח שרוב המשתמשים יחזיקו את הביפר בשתי ידיים כשהוא מתפוצץ. גורם רשמי אמר כי "צריך ללחוץ על שני כפתורים כדי לקרוא את ההודעה. בפיצוץ, המשתמשים כמעט בוודאות ייפצעו בשתי הידיים ולכן לא יהיו מסוגלים להילחם".

בוושינגטון פוסט ציינו כי רוב נבחרי הציבור הבכירים בישראל לא היו מודעים ליכולת הזאת עד 12 בספטמבר. באותו יום כינס ראש הממשלה בנימין נתניהו התייעצות עם גורמי מודיעין כדי לדון בפעולה אפשרית נגד חיזבאללה. לפי גורמים רשמיים, במערכת הביטחון פרץ ויכוח: כולם, כולל נתניהו, סברו שאלפי ביפרים מתפוצצים עשויים לגרום נזק גדול לחיזבאללה, אך חששו מתגובה חריפה של חיזבאללה ומאפשרות שאיראן תצטרף.

גורם פוליטי ישראלי התייחס לחשש שעלה בפגישה עם בכירי המוסד. "אנחנו לא יכולים לקבל החלטה אסטרטגית כמו הסלמה בלבנון על בסיס צעצוע", הוא אמר. לבסוף נתניהו אישר את הפעולה. בינתיים, בישראל התרחב הוויכוח על המערכה נגד חיזבאללה שכללה יעד נוסף: נסראללה עצמו.

"קיבלת הודעה מוצפנת"

ב-17 בספטמבר, אלפי ביפרים של "גולד אפולו" צלצלו או רטטו בבת אחת, בכל רחבי לבנון וסוריה. משפט קצר בערבית הופיע על המסך: "קיבלת הודעה מוצפנת". פעילי חיזבאללה מילאו בצייתנות את ההנחיות לבדיקת הודעות מקודדות, תוך לחיצה על שני כפתורים. בבתים ובחנויות, במכוניות ובמדרכות, פיצוצים קרעו ידיים והעיפו אצבעות. פחות מדקה לאחר מכן, אלפי ביפרים אחרים התפוצצו בפקודה מרחוק, ללא קשר אם המשתמש נגע במכשיר שלו. למוחרת, ב-18 בספטמבר, מאות מכשירי קשר התפוצצו באותו אופן.

תקיפה בדאחיה, ביירות
הרס אחרי חיסול נסראללה בתקיפה בדאחיה

לפי הערכות, לא פחות מ-3,000 אנשי חיזבאללה נהרגו או נפצעו, יחד עם מספר לא ידוע של אזרחים. זו הייתה המכה הראשונה בסדרת מהלומות שכוונו לעבר ארגון הטרור. ב-27 בספטמבר יצאה ישראל לגל תקיפות אוויריות נגד מרכז הפיקוד ברובע הדאחיה בביירות. למוחרת, ב-28 בספטמבר, אישר חיזבאללה את מה שרוב העולם כבר ידע: נסראללה מת.