התקיפות האינטנסיביות של צה"ל לאורך היום בדמשק ובדאחיה - בארבעה גלים עוצמתיים הן חלק ממהלך רחב יותר מהפעלת הלחץ של ישראל על חיזבאללה, במקביל למאמצי ההסדרה המתגבשים. המסר הישראלי ללבנון ולאיראן חד וברור: כל יום שחיזבאללה לא חותם על הסכם, הוא יום שבו יאבד עוד ועוד מיכולותיו.

אסטרטגיית הלחץ הגלוי

התקיפות המתבצעות באור יום בביירות, בצור, בנבטיה ובדמשק נועדו להעביר מסר ויזואלי חד-משמעי, כשהמגדלים קורסים לעיני כל. על פי ההערכות, היקף התקיפות צפוי אף להתגבר בימים הקרובים.

פיצוץ מבנה בדאחיה
פיצוץ מבנה בדאחיה - אור יום

כמו כן, לראשונה מתחילת הלחימה ניכר שינוי משמעותי בעמדה האיראנית. טהראן נותנת אור ירוק לחיזבאללה להתקדם לכיוון הסכם. ההערכה היא שהדבר קשור לחשש בטהראן מאפשרות חזרתו של טראמפ לבית הלבן. נראה שאיראן מורתעת מממשל טראמפ ועל כן דוחפת להסכם.

מנופי הלחץ שמפעילה ישראל

שני מנופי לחץ מרכזיים מופעלים כעת על חיזבאללה:

  1. משבר העקורים: כ-1.6 מיליון לבנונים נטשו את בתיהם בדרום המדינה
  2. הרחבת התמרון הקרקעי**: כוחות צה"ל פועלים כעת במרחק 5-6 ק"מ מהגבול, באזורים שלא נכבשו עד כה

במקביל, צה"ל משמיד תשתיות שיגור לעומק ישראל, בהן המיירט שממנו בוצע המטח האחרון לגוש דן הושמד לחלוטין. מוקדם יותר היום דובר צה"ל אישר כי בשעות האחרונות מטוסי קרב של חיל האוויר יצאו לגל התקיפות מסיבי בביירות.

משגרים שאותרו בכפר כילא  (צילום: דובר צה
משגרים שאותרו בכפר כילא|צילום: דובר צה"ל
כוחות אוגדה 36 בדרום לבנון  (צילום: דובר צה
כוחות אוגדה 36 בדרום לבנון|צילום: דובר צה"ל

בין המטרות הותקפו כמה מפקדות טרור של חיזבאללה. טרם התקיפה ננקטו צעדים רבים על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה באזרחים, הכוללים איסוף מודיעין מקדים, חוזי מדוייק ואזהרות מקדימות לפינוי האוכלוסייה באזור.

כמו כן, במהלך היממה האחרונה צה"ל תקף והשמיד מצבור רקטות ו-15 משגרים בדרום לבנון, שחלקם מוכנים לשיגור טילים ורקטות לעבר ישראל. ביניהם הושמד גם המשגר שממנו בוצע הירי ביום רביעי לעבר גוש דן.

הקולות בישראל ובלבנון

למרות האופטימיות בצד הישראלי, קיימים עדיין פערים משמעותיים בין הצדדים. עיתון אל-אח'באר, המזוהה עם חיזבאללה, הגדיר את ההצעה כ"סחטנית". ארגון הטרור מתנגד נחרצות לכל סעיף המאפשר חופש פעולה ישראלי ודורש יישום מיידי של החלטה 1701, ללא שלבים הדרגתיים.

אזרחים רבים עוזבים את נמל התעופה בביירות, לבנון (צילום: רויטרס)
אזרחים רבים עוזבים את נמל התעופה בביירות|צילום: רויטרס

חיזבאללה נמצא במלחמה נגד הזמן. הפעילות בקו הכפרים השני משמעותה שמאות אלפי לבנונים לא יוכלו לחזור לבתיהם, מה שמייצר לחץ אדיר על הארגון. בשטח, הכנסת כוחות קרקעיים מתבצעת רק במקומות בהם קיים הכרח מבצעי מובהק.