מבצע "צלילי הכרם": חיל האוויר תקף היום (חמישי) מטרות טרור של החות'ים בשלושה אזורים שונים בתימן, ובהן נכסים של איראן. התקיפה שהתמקדה בתשתיות שמשמשות את שלטון הטרור החות'י כמו נמל התעופה הבין-לאומי בבירה צנעא, תחנות הכוח האזיז וראס קנטיב והנמלים חודיידה, א-סליף וראס קנטיב, מגיעה על רקע שיגורים שביצעו החות'ים לעבר ישראל בימים האחרונים.

תקיפה בתימן
תקיפה בתימן

 

בתקיפה לא גדולה אלא ממוקדמת שכללה 25 מטוסים, ואחרי היערכות שכללה בניית בנק מטרות במטרה לפגוע ביכולות הצבאיות של החות'ים, תקף חיל האוויר בתימן. התקיפה בוצעה אחרי שנוצר חלון הזדמנויות, באור יום, שאיפשר לצה"ל להגיע לאויב אחרי התגברות השיגורים שלו לישראל.

התוכנית חיכתה לרגע הנכון שבו ניתן יהיה לפגוע ביעדים שישראל רואה בהם חשובים, אולם הפעילות עוד לא תמה. מפקד חיל האוויר, האלוף תומר בר, אמר על התקיפה "עוד לא סיימנו". לדבריו של האלוף בר, הפעילות ההתקפית היום הייתה רק הדגמה: "המאמץ ההגנתי לא מספיק מול האויב, והפתרון הוא להגיע לאויב, ראינו לכך הדגמה מוחשית".

המראת מטוסי הקרב לתקיפה בתימן (צילום: דובר צה
המראת מטוסי הקרב לתקיפה בתימן|צילום: דובר צה"ל

כאמור, בין היעדים שתקף צה"ל היה נמל התעופה הבין-לאומי בבירת תימן צנעא. לפי דיווחים, בתקיפה החשובה בנמל נפגעו מחסנים של אמצעי לחימה, מתקנים של הנמל ונכסים של איראן. תקיפת היעדים הללו הוציאה את המתקנים משימוש, כמו למשל מגדל הפיקוח של הנמל, ולמעשה פגעה בשער הראשי לתימן.

התשתיות שימשו את שלטון הטרור החות'י להעברת אמצעי לחימה איראניים למרחב, ועבור הגעתם של בכירים איראנים לאזור. המטרות שהותקפו המחישו את השימוש הצבאי של שלטון הטרור החות'י בתשתיות אזרחיות לצרכי טרור, ולא רק זה, התקיפה העבירה מסר מאיים. ישראל פגעה בתשתיות איראניות על אדמת תימן, מה שמשהה פעילות של איראן על אדמת תימן ומהווה מסר לטהראן שישראל תגיע גם אליהם כחלק ממהלך רחב יותר. 

הפגיעה בנמל התעופה מהווה גם חלק מניסיון ליצור משוואה. החות'ים שיגרו השבוע טילים לישראל ואמרו כי יעדם הוא נתב"ג, והתקיפה היום בוצעה גם כן לנמל תעופה, בבירת תימן. מעבר לכך הותקפו תחנת כוח ליד צנעא ומטרות בחודיידה, שמגיעות כהשלמה לתקיפה הקודמת שביצעה ישראל.

התקיפה הישראלית בתימן
התקיפה הישראלית בתימן

העובדה שישראל ניסתה לשבש ובעצם לסגור את נמל התעופה הבין-לאומי של תימן מעלה כמה שאלות. תחילה, יש להסתכל על האירוע כ"פתיחת מערכה" ולא כ"תקיפה בודדת", אך האם ישראל תשתמש בכלים נוספים מעבר לאלו האוויריים?

בנוסף, אחרי שישראל קיבלה את ההחלטה להתייחס לכך כאל פתיחת מערכה, בכלל לא בטוח שתקיפה כזו תשנה את המציאות, וייתכנו שיגורים נוספים למרכז הארץ ובכלל. החות'ים עשויים להמשיך ולנסות להראות ש"הכול כרגיל" ושהם יכולים להמשיך ולשגר.

בכירי החות'ים שעל הכוונת של צה
בכירי החות'ים שעל הכוונת של צה"ל

פרשן תימני ששוחח עם N12, אמר לאחר התקיפה: "מנהיג החות'ים אל-חות'י קרא לפעול נגד ישראל כדי להימנע מתרחיש של המפולת שאירעה למשטר הסורי עם הפלת אסד ולאלץ אותה להיכנס לפעולה צבאית ישירה".

"אל-חות'י מבקש להציג את עצמו כגיבור אנטי-ציוני ולהתייחס לכל תקיפה בתימן כתמיכה בישראל", הוסיף הפרשן. "כל זה כדי להשיב את התמיכה במישור המקומי ובעולם הערבי שהוא זכה לה בתחילת המלחמה. אל-חות'י יודע שלישראל אין יכולת להכות בתימן את אותה מכה אנושה שספג חיזבאללה".

כאמור, החות'ים ינסו להראות שהתקיפה "לא השפיעה" בין אם דרך שיגור טילים ובין אם דרך שיגור כטב"מים, ואל מול המצב, יש שורה של פעולות שנעשו בהיבט יכולות הגילוי והכיסוי של מקומות ספציפיים בישראל. כך ראינו שכשיש שיגור, יש התרעות ביותר אזורים בגלל שברי יירוט, ולמעשה מרחבי ההתרעה גדלו.

בהיבט האזורי, יש מערכת שעובדת שהוכיחה את עצמה והיא משתדרגת בכל זמן. מצד שני, ישראל נקלעת לתוך מלחמת התשה שלא נכונה לה. ישראל צריכה לשקול מהלכים נוספים אם היא רוצה להשפיע באופן שיעצור את הנעשה מצד החות'ים כרגע. כך למשל, על ישראל לשקול שלא לפעול לבד, אלא לרתום את ארה"ב ואת מי שנפגע מהחות'ים באזור ומחסימת נתיבי הסחר בידי החותים.

בכירי החות'ים שעל הכוונת של צה
בכירי החות'ים שעל הכוונת של צה"ל

על ישראל אף לשקול מחוזות אחרים ויעדים נוספים לתקיפה, אולם קיימים חילוקי דעות בין ההנהגה המדינית לזו הביטחונית. רה"מ חשב להתמקד בחות'ים ולא באיראן, ובמערכת הביטחון חשבו אחרת, וההחלטה של הקבינט בטווח הארוך עלולה להיות בעייתית לישראל.

התשתית שחיל האוויר העניק לישראל לפני כמה שנים, תשתית ששוכללה מבחינת יכולות ואמל"ח, נבנתה בשכל רב וכעת נקצרים הפירות. ובכל זאת, זה דורש משאבים רבים, ולכן, אם רוצים כמדינה לפעול, יש צורך בדרך חשיבה אחרת. הכלי אפקטיבי, אולם ישראל צריכה להסתכל על האזור באופן נרחב ובתבונה.