מאז המתקפה ב-1 באוקטובר, בישראל ובאיראן המתינו בדריכות לתגובה. אחרי יותר מ-3 שבועות היא הגיעה והכתה הלילה (בין שישי לשבת) בשורת יעדים אסטרטגיים בלב טהראן. התקיפה אומנם הסתיימה, אך אל לנו לטעות – האירוע לא מאחורינו. באיראן אומדים את הנזקים הכבדים שנגרמו - ובישראל יכולים לנצל את המומנטום שנוצר. פרטים חדשים.

ישראל אומנם המתינה כשלושה שבועות עד התקיפה, אך ייתכן שבאיראן ייבחרו דווקא להגיב במהירות. במערכת הביטחון ערוכים חזק בהגנה - אם משטר האייתולות אכן יחליט להגיב בזמן הקרוב. נדגיש כי הפעולה הישראלית נעשתה במידתיות שנועדה לאפשר לאיראן לחשוב פעמיים איך תגיב – ואם בכלל, תוך התחשבות באמריקנים.

שרידי טיל שאותרו באזור סאמראא', אחרי התקיפה באיראן
שריד הטיל האותר אחרי התקיפה באיראן

ההזדמנויות, המומנטום - והאתרים שנפגעו

באתר הסעודי אילאף דווח כי בתקיפה באיראן פגעה ישראל במפעל חשוב שמשמש לייצור טילים בליסטיים איראניים. גורם המעורה בפרטים טען כי ישראל תקפה מפעל לייצור דלק מוצק שמשמש להנעת הטילים הבליסטיים "ח'יבר" ו"קאסם", ששוגרו לעבר ישראל במתקפה האיראנית ב-1 באוקטובר.

המקור הדגיש כי המפעל נחשב ל"עמוד השדרה של תעשיית הטילים האיראנית" וטען ש"ישראל הוציאה אותו מכלל שימוש". לפי דיווחים מדובר בארבעה מבנים שנפגעו במתקן הרגיש בפרצ'ין סמוך לטהראן. המתקן נחשב לחדש ומתקדם יחסית, וככל הנראה שימש את איראן גם כחלק מתוכנית הגרעין.

המטרות הצבאיות באיראן על הכוונת של ישראל
המטרות הצבאיות באיראן על הכוונת של ישראל

לפי אותו גורם הושמדו כ-20 מערבלים פלנטריים, ששווי כל אחד מהם הוא לפחות שני מיליון דולר. מקורות הבקיאים בתעשיית הטילים האיראנית אמרו לאתר הסעודי כי יידרשו לפחות שנתיים כדי להחזיר את המפעל לפעילות, שכן ישראל שיבשה באופן מהותי את יכולות איראן לייצור טילים.

דיווחים באיראן על תקיפה ישראלית בטהראן
התקיפה הישראלית בטהראן

פרטים נוספים צפויים להתבהר בהמשך, אולם לפי שעה ניתן לקבוע כי יכולות הנ"מ של איראן נפגעו באופן כזה שייקח עוד שנים לשקם. הפגיעה במערך הנ"מ האיראני מאפשרת חופש פעולה חשוב לאין שיעור לחיל האוויר הישראלי מעל איראן. כזה שלא היה עד עכשיו ושיאפשר בעתיד, אם ישראל תרצה בכך, לבצע תקיפות נוספות ביתר קלות.

עוד מסתמן כי הייתה פגיעה משמעותית גם ביכולות הייצור של הטק"ק (טילי קרקע-קרקע); פגיעה שגם אותה ייקח למשטר עוד שנים לשקם. התקיפה באיראן אינה רק פעולת נקם על המתקפה ב-1 באוקטובר, אלא גם הזדמנות עבור ישראל ומומנטום להסדרה בזירות נוספות.

המתקן שהותקף לפי הדיווחים בפרצ'ין באיראן (צילום: מתוך חשבון הטוויטר obretix)
המתקן שהותקף לפי הדיווחים בפרצ'ין באיראן|צילום: מתוך חשבון הטוויטר obretix

בישראל בנו אופרציה שלמה של יכולת התקפית ביעדים רחוקים. כזו שאפשר להפעילה איפה ומתי שנרצה, בהתאם לדרישה ולצרכים הביטחוניים. במקביל, נבנתה מערכת הגנה על בסיסי חיל האוויר כדי להבטיח שיכולת ההמראה לא תיפגע.

למכה הקשה בנ"מ ובטק"ק מתווספים דיווחים באיראן על 4 חיילים הרוגים. באיראן ניסו לצנן את הדיווחים על היקף התקיפה, אולם התיעודים מאיראן חושפים את הנזק הכבד שנגרם לבסיסים. נדגיש כי המטרה הראשונית של חיל האוויר הייתה לפגוע במפעלי ייצור טילים, במתקני פיתוח כטב"מים, בבסיסי שיגור של טילים בליסטיים ובמערך ההגנה האווירית האיראני.