בעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי מדווחים היום (שבת) כי משלחת ביטחונית ישראלית תגיע לקהיר ותיפגש עם בכירים מצרים כדי לדון בסוגיות הקשורות למשא ומתן להפסקת אש בעזה - לדיווח אין אישור ממקור אחר. בהצהרה רשמית שפרסם חמאס, נטען כי "האפשרות של הגעה להסכם הפכה לקרובה יותר מאי-פעם אם האויב יפסיק לקבוע דרישות חדשות".

בהצהרה רשמית שפרסם חמאס, הוא הודיע על הפגישה המשולשת שהתקיימה אמש במצרים. משלחות של חמאס, הג'יהאד האיסלאמי והחזית העממית נפגשו אתמול בערב בקהיר, שם דנו בהתפתחויות של המשא ומתן העקיף להפסקת אש ולעסקת חליפין עם המתווכות.

בין היתר, נכחו בפגישה בכיר חמאס ח'ליל אל-חיה שאחראי על תיק המשא ומתן בארגון הטרור, מזכ"ל הג'יהאד האיסלאמי זיאד נח'אלה וסגן מזכ"ל החזית העממית ג'מיל מזהר.

נמסר כי הארגונים הסכימו "להמשיך לעמוד בקשר לצורך התייעצות ותיאום בכל ההתפתחויות הקשורות למשא ומתן להפסקת אש, וכן להיפגש שוב בהזדמנות המוקדמת ביותר כדי להשלים את מה שנדרש לצורך הקמת ועדת תמיכה קהילתית לניהול רצועת עזה לאחר המלחמה".

כוחות צה
ציר פילדלפי, ארכיון|צילום: רויטרס

בעיתון אל-אח'באר הלבנוני דווח היום כי קיימת אופטימיות זהירה לגבי האפשרות להגיע לעסקת חטופים, לאחר שהמתווכות השיגו התקדמות ממשית במשא ומתן. בעיתון נטען כי במתווה המתגבש שני שלבים, כאשר הסוגיות הסבוכות יותר צפויות להיכלל בשלב השני. המשמעות היא שישראל תוכל להגיע להסכם של הפסקת אש זמנית בשלב הראשון.

דיווח נוסף, הפעם בעיתון אל-ערבי אל-ג'דיד הקטארי, שאין לו אישור ממקור אחר: משלחת ביטחונית ישראלית תגיע לקהיר ותיפגש עם בכירים מצריים כדי לדון בסוגיות הקשורות למשא ומתן להפסקת אש בעזה

עוד דווח באל-ערבי אל-ג'דיד כי יש מחלוקת על הדבקות של חמאס בהכנסת קביעה מפורשת בהסכם שתעגן את "סיום המלחמה" עם סיום השלב השלישי של ההסכם, בעוד שישראל מסרבת לנוסח הזה והציעה את הביטוי "סיום הפעולה הצבאית", שחמאס מסרב לו. לפי הדיווח, ביקורו של ראש ה-CIA וויליאם ברנס בדוחה נועד  להפעיל לחץ לפתרון הקודות השנויות במחלוקת בין ישראל לחמאס.

מנגד, מקורות מצריים ופלסטיניים אמרו לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי כי ישראל וחמאס העבירו תנאים חדשים שמנעו הכרזה על הסכם בסוף השבוע. לדברי העיתון, התנאים הללו פותחים את הדלת להמשך השיחות ולאפשרות של קיום סבב נוסף בקהיר בתחילת השבוע, בניסיון לפתור את המחלוקת ועל רקע האפשרות של הגעה לעסקה לפני השבעתו של דונלד טראמפ.

ראש ה-CIA וויליאם ברנס (צילום: reuters)
ראש ה-CIA וויליאם ברנס, ארכיון|צילום: reuters

לפי העיתון, מחלוקת אחרת קשורה לווטו שישראל דורשת על רשימת האסירים הביטחוניים שנידונו למאסר ממושך וחמאס דורש לשחרר. ארגון הטרור כלל ברשימה 250 שמות, כאשר המשלחת הישראלית דרשה זכות להתנגד לשחרור של-70 מהם, מבלי לנמק ומבלי שהדבר יוביל לקריסת ההסכם או לנסיגת חמאס ממנו.

לפי הדיווח, חמאס סירב למספר כזה של וטו. הצוות הטכני האמריקני הציע פשרה - לצמצם את המספר ל-50, אלא שהעניין לא נסגר עדיין. עוד דווח כי עלתה הצעה להגליית כל המחבלים ברשימה הזו לחו"ל לאחר שחרורם. לפי המקורות שצוטטו, למרות ששני הצדדים מסכימים לנסיגה המוחלטת של צה"ל ממעבר רפיח - קיימת מחלוקת לגבי כמה נקודות שבהן ישראל מתעקשת שהצבא יישאר, בהן ציר פילדלפי ומרכזי כמה מהערים ברצועת עזה.

 

 

 

עוד דווח כי ישראל התעקשה להטיל מגבלות ופיקוח על התנועה של העזתים מדרום הרצועה לצפונה, כאשר חמאס התנגד להן בדרישה לחופש תנועה מוחלט לשני הכיוונים. גורם מצרי המעורה בפרטים אמר כי "נקודות המחלוקת האלו הן הקטנות ביותר מאז תחילת סבבי המשא ומתן השונים לאחר תום הפסקת האש הראשונה בשנה שעברה. הנהגת חמאס והמתווכות חשים ברצינות אמיתית מצד האמריקנים, עם הממשל הנוכחי והנבחר שלו, על מנת להגיע להסכם לפני סוף השנה".

לדבריו, "לראשונה, המתווכות והנהגת חמאס חשים כי מופעל לחץ רציני בידי וושינגטון על ישראל כדי להגיע להסכם. הלחץ הוא לשני הכיוונים, על חמאס ועל ישראל, ולא בכיוון אחד כפי שקרה בעבר".