בהודעה חריפה שפרסם, גינה היום (ראשון) שר החוץ ישראל כ"ץ את החלטת נשיא צרפת עמנואל מקרון להדיר חברות ישראליות מתערוכת הנשק הימי "יורונייבל", המתוכננת להיפתח בפריז בחודש הבא. כמו כן, הוא הורה למשרד החוץ לבחון אפשרויות משפטיות ומדיניות נגד ההחלטה. זו הפעם השנייה שחברות ישראליות מוחרמות מהאירוע, או נדרשות לעמוד בתנאי סף בלתי סבירים להשתתפות.

"החרמת החברות הישראליות או התניית תנאי סף בלתי קבילים הם צעדים בלתי דמוקרטיים שלא מקובלים בין מדינות ידידותיות", אמר כ"ץ. "אני קורא לנשיא צרפת מקרון לבטל אותם לחלוטין".

פעילות כוחות צה
פעילות כוחות צה"ל בעזה|צילום: דובר צה"ל

בתגובה להחלטה, הנחה כ"ץ את אנשי משרד החוץ לבחון אפשרויות לנקיטת הליכים משפטיים ופעילות מדינית נגד צרפת. השר הדגיש את חשיבותה של ישראל במאבק העולמי נגד הטרור, באומרו: "ישראל עומדת לבדה בחזית המאבק מול ציר הרשע האיראני והאיסלאם הקיצוני ועל צרפת וכל העולם החופשי להתייצב לצידה - ולא לפעול נגדה".

תערוכת יורונייבל (Euronaval) היא אחת התערוכות היוקרתיות והחשובות בעולם בתחום הנשק הימי והטכנולוגיות הימיות. התערוכה, המתקיימת זה יותר מ-50 שנה, הפכה למוקד משיכה עבור חברות ביטחוניות מובילות מרחבי העולם. היא מהווה במה חשובה להצגת חידושים טכנולוגיים, יצירת קשרים עסקיים, וחיזוק יחסים בין-לאומיים בתחום הביטחון הימי.

_OBJ

ישראל, כמעצמת היי-טק וביטחון, הייתה שחקנית משמעותית בתערוכות קודמות. בשנת 2022, למשל, ניצלה חברת מספנות ישראל את ההזדמנות לחשוף את הקורבטה סער S80, מה שממחיש את חשיבות התערוכה כזירה להצגת חידושים ויכולות מתקדמות. ההשתתפות הישראלית בתערוכות אלו לא רק מקדמת את התעשייה הביטחונית הישראלית, אלא גם מחזקת את מעמדה של ישראל בזירה הבין-לאומית.

ההחלטה הצרפתית להדיר את החברות הישראליות מתערוכת יורונייבל 2024 מגיעה על רקע מתיחות גוברת ביחסים בין ישראל לצרפת. לאחרונה, הנשיא מקרון קרא להטלת אמברגו נשק על ישראל, צעד שנתפס כעוין במיוחד. עם זאת, חשוב לציין כי לפי נתוני מכון שטוקהולם למחקרי שלום (SIPRI), היבוא הביטחוני של ישראל מצרפת מהווה חלק זניח (פחות מ-0.1%) מסך היבוא הביטחוני הישראלי, כאשר ארה"ב וגרמניה הן הספקיות העיקריות.

החלטתו של מקרון מגיעה כשלושה חודשים בלבד לאחר שבית המשפט בצרפת ביטל את ההחלטה האוסרת על ישראלים לבקר בתערוכת הנשק היוקרתית "יורוסאטורי", שנערכה אז במדינה. בפסיקה הדרמטית קבע בית המשפט לענייני מסחר כי ההחלטה לאסור על ישראלים לבקר בתערוכה מהווה אפליה, וניתנת לגינוי פלילי. עוד נקבע כי אם האפליה תישאר בעינה - ניתן יהיה להטיל קנס כספי ועונש מאסר.