חיסולו של יחיא סינוואר, מנהיג חמאס, ביום רביעי בשכונת תל א-סולטאן ברפיח, מסמן את סגירת החשבון עמו. עם זאת, השאלה המתבקשת היא: מי בארגון הטרור יכול כעת לתפוס את מושכות ההנהגה ולרשת את מקומו של סינוואר?

איסמעיל הנייה, יחיא סינוואר, מוחמד דף
בכירי חמאס שחוסלו

חמאס ניצב כיום בפני מציאות מורכבת. הארגון, שאיבד את מנהיגיו הבולטים כמו דף, עארורי, מרוואן עיסא, וכעת גם יחיא סינוואר, מתמודד עם אתגר משמעותי. אין דמות בעלת שיעור קומה דומה לסינוואר שיכולה למלא את מקומו באופן מיידי. ההערכה היא כי הארגון יידרש לפצל את הסמכויות, כאשר הפן הצבאי, לרבות קבלת ההחלטות האופרטיביות ובניין הכוח, יועבר לידיו של מוחמד סינוואר, אחיו הצעיר של יחיא.

במשך שנים, כאשר הציבור הישראלי שמע את השם סינוואר, הוא דמיין את יחיא. מעתה, יש להתרגל לשמו של מוחמד. שניהם, אגב, מכונים אבו איבראהים, על שם בניהם הבכורים ואביהם. מוחמד ליווה את אחיו בפעילות הזרוע הצבאית מאז סוף שנות ה-90'. בעוד יחיא התמקד במדיניות הארגון, מוחמד ניהל את הפעילות הצבאית היומיומית. המידע עליו מועט, והוא כמעט ואינו נראה בציבור, למעט בראיונות נדירים כשפניו מוסתרות.

מוחמד סינוואר (צילום: חדשות)
מוחמד סינוואר|צילום: חדשות

מוחמד סינוואר, שפיקד במשך תקופה ארוכה על חטיבת חאן יונס, היה המוח מאחורי חטיפתו של גלעד שליט ביוני 2006, ופעל להשגת שחרורו של אחיו במסגרת עסקת החליפין ב-2011. הוא צמח בשורות הזרוע הצבאית, צבר ניסיון רב וזוכה לאמון בקרב אנשי חמאס. עם זאת, לצד יכולותיו הצבאיות המוכחות, רווחות שמועות על התנהגות בעייתית מבחינה מוסרית בחברה הפלסטינית, לצד מעורבות בעניינים שברחוב הערבי מכנים אותם "בעייתים".

בכיר בשב"כ ומומחה לחמאס, מיכה קובי, מספר כי מוחמד סינוואר אהב להסתודד עם ילדים צעירים המזוהים עם חמאס שנעצרו. כאשר נפוצו עליו שמועות ואנשים החלו לגלות את המעשים הלא מקובלים שעשה, חיסל את המפיצים בטענה כי מדובר במשתפי פעולה עוינים.

לאחר שנים בצללים, בעקבות ההתנתקות הישראלית מרצועת עזה, מוחמד סינוואר יצא לאור כמפקד חטיבת חאן יונס. העובדה שאינו נראה בציבור וכביכול שרד כ-6 נסיונות חיסול, הפכו אותו לאגדה בחמאס. הפרס על ראשו של מוחמד סינוואר הוא 300,000 דולר. רק כ-100,000 דולר פחות מאחיו יחיא ו-200,000 דולר יותר ממוחמד דף שכבר אינם. הנתון הזה, מלמד על מקומו סינוואר הצעיר בהיררכיה של חמאס.

במהלך השנה האחרונה, במסגרת המלחמה בעזה, הוא נצפה באופן חריג ליד כיסא בתוך מנהרה ענקית של חמאס בגבול הרצועה. "ברגע שנשארו רק שניהם אז ההיגיון אומר שהם יתפצלו כדי שלא ייהרגו חלילה ביחד", הסביר קובי.

מוחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר, נוסע ברכב בתוך (צילום: דובר צה
מוחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר, נוסע ברכב בתוך המנהרה|צילום: דובר צה"ל

בשנים שקדמו ל-7 באוקטובר, מוחמד התקדם לחברות קבועה במטכ"ל של גדודי עז א-דין אל-קסאם, והיה אחד מאדריכלי מתקפת הדמים כראש מטה המבצעים של הזרוע הצבאית של חמאס.

הסוד של התוכנית שמטרתה כיבוש יישובי עוטף עזה, אוגדת עזה, ומסע רצח ביישובים לצד חטיפה, היה ידוע להרבה אנשים בחמאס, מסביר עמוס הראל, פרשן צבאי בעיתון הארץ. לגבי ההחלטה עצמה של להוציא את הפעולה לביצוע ולנהל משא ומתן עליה עם האיראנים ועם חיזבאללה, שם היו שותפי סודי מעטים, לפי שב"כ, בין חמישה לעשרה אנשים בכירים ובניהם, מוחמד סינוואר.

ד"ר גדי חיטמן, מומחה למזרח התיכון מאוניברסיטת אריאל, מדגיש כי עמדותיו של מוחמד סינוואר קיצוניות לא פחות מאלו של אחיו. "במשא ומתן עתידי על שחרור חטופים, סביר להניח שחמאס יציג דרישות דומות, בתוספת דרישה להשבת גופתו של יחיא", הוא מעריך.

חיסולו של יחיא סינוואר מסמן סגירת מעגל, אך המערכה טרם הסתיימה כל עוד למעלה ממאה חטופים, חלקם עדיין בחיים, נותרו בעזה. ראש הממשלה נתניהו הדגיש כי סינוואר חוסל ללא נוכחות חטופים בסביבתו, אך השאלה המרכזית נותרת: האם היעדרו של סינוואר יקרב את החטופים הביתה, או שמא ירחיק אותם?