אוגדה 98 נכנסה אמש אל תוך השטח, והבוקר (שלישי) מתחילה תנועת הכוחות במרחב הכפרים והמעוזים של חיזבאללה. התכלית של הפעילות היא הסרת האיום של ירי צליפה ונ"ט לעבר היישובים. מדובר ב"מבצע טלסקופי", אבל השאלה היא כמה יחליטו להתקדם. התמרון כרגע מוגבל, אבל ניתן להעצים אותו.
התמרון הקרקעי בלבנון - סיקור N12
- "המשימה - להסיר את האיום": פקודת הקרב ביציאה לפעולה הקרקעית בלבנון
- "ממוקדת ומתוחמת": כל מה שניתן לומר על הפעולה הקרקעית של צה"ל בלבנון
- "זכותה להגן על עצמה": הגיבוי האמריקני - והחשש מהתרחבות הלחימה
צה"ל פועל גם נגד המוצבים של כוח רדואן. חלק מהמערך של רדואן טופל כבר מהאוויר, אבל בחלק מהמקרים אין ברירה וחייבים לטפל מהקרקע. מדובר בעיקר על עמדות תצפית, עמדות פיקוד וירי.
בצה"ל מנצלים את העובדה שאין כמעט אזרחים בכפרים, ולכן מייצרים המון אש - מטוסי קרב, כטב"מים וארטילריה שמחפים על הכוחות הקרקעיים. עם זאת, ללוחמים ממתינים איומים לא מעטים, כמו ירי נ"ט, פצצות מרגמה, טילי בורקאן, מטענים וחוליות צליפה.
ייתכן שחלק מהמחבלים של חיזבאללה ברחו מהאזור, אבל קשה לומר באיזה היקף וכמה מחבלים עוד נשארו בשטח. בשלב הזה אין הרבה התנגדות, ועד כה התבצע ירי של פצמ"רים לעבר הכוחות, ללא נפגעים. המהלך הוא מתוחם, לא נועד לכבוש רצועת ביטחון, ולכן הוגבל.
במערכת הביטחון מזהים פה חלון הזדמנויות לעבוד, גם בשל המהלכים המדיניים שמתפתחים ברקע וגם לעניין מזג האוויר, שכן החורף קרב. הרעיון הוא גביית מחיר כבד מחיזבאללה, וגם להסיר את האיום סמוך הגדר כדי שהתושבים יוכלו לחזור. התמרון הקרקעי צפוי להיות שונה מ-2006, גם כחלק מהפקת לקחים, למנוע הסתבכות של כוחות הקרקע ולמנוע "שקיעה בבוץ הלבנוני".
השאלה שעליה עדיין אין תשובה, היא האם לישראל תהיה היכולת לשמר את ההישג. צה"ל בסוף ייסוג מהשטח, ולא תהיה שליטה ביטחונית בדרום לבנון. האופן שבו ישראל תפעל מול כל איום אחרי ההסכם, גם במחיר היגררות למלחמה, זה המבחן הגדול. ישראל חייבת להגיב בעוצמה לכל הפרה של ההסכם שיושג, על מנת לשמר את ההישג.
את המערכה הזו יסיימו בהסדרה כלשהי, ונוצרה הזדמנות גדולה אחרי חיסול נסראללה ליצור מאזן חדש. חלק ממנו כבר נוצר, וכרגע יש חלון הזדמנויות לעבוד. יש הבנות עם האמריקנים לגבי אופן הפעולה כפי שמתבצע בשטח. אנחנו צריכים את האמריקנים להמשך, ולכן עובדים איתם בתיאום. ייתכן שעבור איראן הכניסה הקרקעית תהווה תירוץ לפעול - אבל ישראל מכינה תגובה הולמת גם לאפשרות הזו.
עוד מטרה שהוגדרה במטרות המלחמה - פגיעה משמעותית בחיזבאללה ומניעת מערכה אזורית. מה הכוונה פגיעה משמעותית? המטרה נוסחה באופן עמום בכוונה והצבא גוזר מזה את הפעולה. לאחר הפעולה, בצה"ל יבואו לדרג המדיני ויגידו "במדדים שלנו - אנחנו השלמנו את המשימה". המבצע הקרקעי הוא בעצם הרגל המסיימת, כי חיל האוויר כבר עשה עבודה משמעותית לפני כן מול מוצבי חיזבאללה שלאורך הגבול.
במקביל לפעילות הקרקעית, שנועדה להשלים את הפעילות האווירית הנרחבת, יימשכו גם התקיפות של חיל האוויר – גם בעומק לבנון ובדאחיה. גם הלילה הותקפו באופן ממוקד מספר אתרים לייצור אמצעי לחימה ותשתיות צבאיות של חיזבאללה בביירות. לפני התקיפה ננקטו צעדים לצמצום הסיכוי לפגיעה בבלתי מעורבים באמצעות אזהרת האוכלוסייה באזור, שימוש בחימוש מדויק וחוזי מהאוויר.
מלבד זאת, במהלך הלילה הייתה גם תקיפה בסוריה שמיוחסת לישראל, שבה נהגרו לפי התקשורת המקומית שלושה אזרחים. בתקשורת בסוריה דיווחו כי אחד מההרוגים הוא מגיש בערוץ הטלוויזיה הממלכתית הסורית, וכי נגרם נזק רב גם לתשתיות אזרחיות בבירה. בצבא הסורי טענו כי מערכות ההגנה האווירית יירטו "מטרות עוינות" מעל סביבת דמשק – שלוש פעמים ברציפות.
בבוקר שלאחר תחילת הפעילות הקרקעית, הסביר דובר צה"ל לתקשורת הזרה את מטרת התמרון ואת המטרות שצה"ל מנסה להשיג בלבנון. "לא נאפשר שה-7 באוקטובר יקרה שוב באף אחד מהגבולות שלנו. נמשיך לעשות כל מה שצריך כדי שאזרחי ישראל יוכלו לחזור לבתיהם בביטחון ובשלום", הבהיר.
"צה"ל מבצע פשיטות מוגבלות וממוקדות לאורך הגבול הצפוני של ישראל, נגד האיום שחיזבאללה מציב כלפי האזרחים בצפון הארץ", המשיך דובר צה"ל. "הפשיטות הקרקעיות המקומיות יכוונו למעוזי חיזבאללה שמאיימים על ערים, קיבוצים וקהילות ישראליות לאורך הגבול שלנו". לדבריו, "חיזבאללה הפך כפרים לבנוניים הסמוכים ליישובים ישראליים לבסיסים צבאיים המוכנים לתקיפה של ישראל".
הגרי הבהיר כי "חיזבאללה תכנן להשתמש בכפרים הללו כבסיסים לפלישה קרקעית לישראל, בדומה לטבח ה-7 באוקטובר. לחדור לתוך בתים בישראל. חיזבאללה תכנן לפלוש לישראל, לתקוף יישובים ישראליים, ולבצע טבח בגברים, נשים וילדים חפים מפשע. הם כינו את התוכנית הזו 'כיבוש הגליל'".