זמן לא רב לפני כניסת הפסקת האש לתוקפה בשעה 04:00 לפנות בוקר (רביעי) הנחיתה ישראל, באמצעות חיל האוויר, מכה אחרונה ומפתיעה על חיזבאללה באזור בעלבכ, שעליה אנו מפרסמים לראשונה: המפעל הסודי של חיזבאללה לייצור טילי קרקע-קרקע. מדובר באתר שניסו בחיזבאללה להסתיר, וצה"ל שמר את האפשרות להרוס אותו לרגע האחרון. תקפו אותו עם 100 פצצות כדי להשמידו לחלוטין ולא לאפשר להם לייצר טילי קרקע-קרקע בהמשך.

ג'נתא בבעלבכ לבנון
אזור התקיפה הלילה
מזכ
חיזבאללה ניסה להסתיר את המפעל, שאותו צה"ל הכיר - והמתין למהלך הסיום. מזכ"ל חיזבאללה נעים קאסם

 

מה שידוע על "מהלך הסיום"

  • הטילים הוסתרו מתחת לאדמה בג'נתא שבאזור בעלבכ.
  • הם הופצצו בידי 100 פצצות, כולל כאלו שחודרות בונקרים.
  • המהלך תוכנן כ"מהלך הסיום".
  • המטרה: פגיעה קשה ביכולת העצמאית של חיזבאללה לייצר טילים ארוכי-טווח לעתיד.

הפסקת האש החלה כאמור לפנות בוקר, ועם כניסתה לתוקף תושבים רבים בדרום לבנון חזרו לבתיהם, בין היתר בצור ובצידון. בתיעודים שהגיעו מדרום לבנון נראו כלי רכב על הכביש, מה שהוביל לפקקים גדולים. בנוסף, פורסמו תיעודים מנבטייה ומביירות, שם נצפו דגלי חיזבאללה שהונפו בידי התושבים.

שעות לאחר כניסת הפסקת האש, נרשמה תקרית ראשונה בגבול. במטולה עדכנו כי "צפו במחבלי חיזבאללה" מגיעים לצפות בהרס בכפר כילא. זמן קצר לאחר מכן דובר צה"ל אישר שביצע ירי אזהרה: "כוחות צה״ל זיהו מספר רכבים בשטח לבנון עם חשודים במרחב אסור לתנועה. הכוחות ירו על מנת למנוע את הגעתם למרחב, והחשודים התרחקו".

"חיל האוויר ערוך לפעול בכל שטח לבנון ומערך ההגנה האווירית נמצא במוכנות גבוהה", הוסיף דובר צה"ל. "נכון לשעה זו, אין שינוי בהנחיות פיקוד העורף. צה״ל יפעל נגד כל מי שינסה להפר את הסכם הפסקת האש, ולא יאפשר פגיעה בביטחון תושבי ישראל".

 

מוקדם יותר הבוקר, דובר צה"ל בערבית אל"ם אביחי אדרעי פנה לתושבי לבנון: "אין לנוע לכיוון הכפרים שאותם צה"ל פינה, נעדכן על המועד הבטוח לשוב לבתיכם". לאחר מכן, גם בצבא לבנון קראו לתושבים "להתאזר בסבלנות": "אנו נוקטים את הצעדים הדרושים להשלמת פריסת החיילים בדרום המדינה".

תושבי לבנון חוזרים לבתיהם (צילום: reuters)
תושבי לבנון חוזרים לבתיהם, הבוקר|צילום: reuters

 

התושבים העקורים חוזרים לדרום לבנון
ההרס שגילו תושבי דרום לבנון עם חזרתם הבוקר
תושבי לבנון חוזרים לבתיהם (צילום: reuters)
ההרס הכבד שנותר בדרום לבנון|צילום: reuters

לאחר החתימה על ההסכם, גדודי חיזבאללה בעיראק הבהירו כי הפסקת האש "לא תפגע באחדות הזירות". הם הצהירו: "כוחות נוספים יצטרפו למאבק. נמשיך לעמוד לצד הפלסטינים בעזה - לא משנה מה יהיה המחיר".