רפאל גולייב, אזרח ישראלי שעלה עם משפחתו מאזרבייג'ן, מצא את עצמו מסובך בפרשה חמורה של ריגול לטובת איראן. אתמול (חמישי), הותר לפרסום כי נגדו ונגד ובת זוגו ללה, שניהם תושבי לוד בשנות ה-30 לחייהם, הוגש כתב אישום בגין עבירות ביטחוניות חמורות של סיוע לאיוב במלחמה. מקורב לגולייב שוחח היום עם N12 וחשף את גרסתו של הנאשם.

ביתם של הנאשמים בריגול (צילום: N12)
ביתם של בני הזוג הנאשמים בריגול|צילום: N12

"זה התחיל בצורה הכי תמימה שיש", סיפר המקורב. "חבר של אבא שלו, איש עסקים שישב בדובאי, פנה אליו וביקש ממנו עזרה עם עסק בארץ". בתחילה, היה מדובר במשימות פשוטות כמו סיוע במציאת משרד בנמל חיפה. "אמרו לו שהוא רק צריך למצוא משרד ולהסתכל על הנמל", אמר המקורב לגולייב. החיבור הראשוני התפתח והתרחב למשהו אחר, וגולייב החל לחשוד. מקורבו סיפר: "אמרו לו להתקין מצלמות במשרד שפונה לנמל, ולא היה בטוח למה הם צריכים את זה". הוא סירב לתנאים הללו, אבל הקשר עם האדם אותו הוא מזהה כ"אלשאן" לא נותק שם.

בהמשך, נכנס לתמונה אדם נוסף עם מבטא אזרי-איראני שהציג עצמו כחסן - והציע תשלום גבוה יותר. "הוא היה איש עסקים, אבל כבר מההתחלה משהו אצלו היה מוזר", ציין המקורב. "הוא אמר שהוא רוצה את נושא התפלת המים המפותח בישראל עבור אזרבייג'ן - וביקש ממנו לצלם את מתקן חברת החשמל ואפילו מקורות מים.

מרגלים למען איראן: סיקור N12

גולייב סיפר למכר כי בחלק מהמקרים ניסה "למרוח" את המפעילים ולא לבצע את המטלות כפי שהתבקש, אלא להסתפק בצילומים מוגבלים מבחוץ. "היו פעמים שבהן צילם מרחוק או מהכביש, אבל הם כל הזמן רצו צילומים ברמה גבוהה יותר", סיפר המקורב. "האיראנים קנו לו מצלמה מתקדמת, מחשב - והתקינו לו עליו תוכנת הצפנה".

במהלך השיחה עם המקורב לגולייב, תואר הקשר עם המפעילים האיראנים כמורכב וטעון: "בשלב מסוים, 'חסן' התחיל להעלות את הדרישות. הוא ביקש ממנו לעקוב אחרי אדם מסוים, ורפאל אמר לו שיש עליו אבטחה ושזה בעייתי. הוא המשיך לנסות ולשכנע אותו לצלם דירות להשכרה בתל אביב - ולתעד את הנוף למבנים אסטרטגיים".

המקורב סיפר שרפאל ממש אמר לסוכן האיראני: "אני לא גר שם ולא אעשה את זה". בנקודת שיא, חסן הציע לגולייב סכום משמעותי עבור ביצוע משימה חמורה במיוחד - חיסול ורצח של בכיר. "הוא רצה שרפאל ימצא לו מישהו שיכול לבצע חיסול", שיתף המכר. "זה היה הרגע שבו הוא כבר הבין סופית שמדובר בגורם עוין ושהוא בצרה רצינית". המקורב טען כי גולייב סירב לבקשה זו - אך המפעילים לא ויתרו על ניסיונותיהם: "הם רמזו לו שיש עוד חוליות בארץ ויגיעו לפגוע בו ובאשתו".

נמל חיפה (צילום: Shir Torem, פלאש 90)
אחד מהיעדים שגולייב נדרש לצלם. נמל חיפה, ארכיון |צילום: Shir Torem, פלאש 90

גולייב שיתף את מקורבו באחד האירועים הדרמטיים מבחינתו שהיו במהלך תקופת ההפעלה: המעקב שביצע אחר מדען ישראלי העובד במכון למחקרי ביטחון INSS. בהוראתו של "חסן", גולייב התבקש לתעד את שגרת יומו של המדען ולעקוב אחריו במשך שעות.

"הוא נסע למכון וניסה להסתכל מבחוץ, בהמשך הגיע לצלם את הבית ואת הרכב שלו", סיפר המקורב. "הוא אמר שהוא הרגיש שמשהו מאוד לא בסדר, אבל שכבר היה מעורב עמוק. מזל שעברה משטרה ליד ביתו של המדען, אז הוא צילם את הניידת ואמר למפעיל שיש משטרה באזור והוא מסתלק משם".

רגע המעצר הגיע זמן קצר לאחר משימה נוספת שבה נשלח למלון "ווסט" בצפון תל אביב, עם הנחיות ברורות לצלם את מטה המוסד בגלילות. גולייב סיפר למקורבו: "הוא עשה כאילו הוא מצלם אבל בעצם צילם את השמיים. אבל אז נתקלו בו אנשי ביטחון, ומיד אז הבין שזה הסוף. זה היה רגע מבהיל. הם תפסו אותו שם והכול נחשף".

מקלט נעול בתל אביב (צילום: איתי שלמברג, חדשות 12)
הנאשם התבקש גם לצלם מקלטים ציבוריים בתל אביב. תמונת ארכיון|צילום: איתי שלמברג, חדשות 12

המקורב טען כי בהתבוננות לאחור, גולייב מביע חרטה על הבחירות שעשה: "הוא מבין שהיה צריך לעצור את זה כבר בהתחלה כשעלה החשד, אבל הכסף היה קל - וזה היה מפתה. הם שילמו לו מאות ואלפי דולרים עבור כל פעולה - וזה היה סכום שלא יכול היה לסרב לו בתור עולה חדש".

אשתו של רפאל, ללה, שנעצרה יחד איתו, לא הייתה מודעת כלל לפעולותיו עבור איראן - כך לטענתו של המקורב. "היא הייתה לצידו ברכב, אבל לא ידעה את כל הפרטים", סיפר. "עכשיו היא חווה את ההשלכות של מה שעשה למשפחה". לדבריו של המקורב, גולייב מכיר בטעותו ובחומרת מעשיו: "הוא טעה בגדול והרס לעצמו ולמשפחתו את החיים. כל זה בשביל כסף קל שחשב שלא פוגע במדינה".